24 Kasım 2008

(anadoluhaber) HAK MESLEK NEDİR?(EHEMMİYETLİDİR)


Günümüzde bazı insanlar Bediüzzaman Hz.lerinin Kullandığı Hak Meslek Kavramını İstismar edip işledikleri bidatleri ''herkesin mesleği haktır'' deyip meşru göstermeye çalışıyorlar işte aşağıdaki yazıda bu kavramın açıklamasını bulacaksınız ve görülecekki bu kavramda murad bu zamandaki cemaat,dernek,vakıf,tarikatler değil Hak Olan Ehl-i Sünnet Vel Cemaat Mezhepleridir.
 
UHUVVET RİSÂLESİNDE GEÇEN HAK MESLEK NEDİR? MÜCEDDİT VE MÜÇTEHİD OLMAYANLAR HAK MESLEK SAHİBİ OLABİLİRMİ?
Üstâd Bedîüzzamân Hazretleri "Uhuvvet Risâlesi" isimli eserinde Müslümanlar arasındaki uhuvveti te'sîs sadedinde şöyle demiştir:
"Sen mesleğini ve efkârını hak bildiğin vakit, 'Mesleğim haktır veyâ daha güzeldir' demeye hakkın var. Fakat 'Yalnız hak benim mesleğimdir' demeye hakkın yoktur."
 
Hem yine Yirminci Lem'a olan İhlâs Risâlesi'nde de aynı ma'nâda olarak şöyle buyurmuştur:
"Haklı her meslek sâhibinin, başkasının mesleğine ilişmemek cihetinde hakkı ise, 'Mesleğim haktır,' yâhut 'daha güzeldir' diyebilir. Yoksa, başkasının mesleğinin haksızlığını veyâ çirkinliğini îmâ eden 'Hak yalnız benim mesleğimdir' veyâhut 'Güzel benim meşrebimdir' diyemez olan insâf düstûrunu rehber etmek"
 
Maalesef şu zamânda Âlem-i İslâm içinde birbirinden farklı cemâatler, ayrı ayrı meslekler türemiş, herkes kendi görüşüne ve hevâsına göre bir usûl, bir meslek tutmuş, kimi particiliği kendine meslek edinmiş, partiyle ve demokrasi ile dîne hizmet edeceğim demekte; kimi ırkçılığı meslek edinmiş, ırkçılıkla dîne hizmet etmek düşüncesinde; kimi mektebler açarak, tabiat felsefesine dayanan dersleri insânlara öğretmekle İslâm'ı yücelteceğini düşünmekte; kimi zekât ve fitreleri vâkıflara toplayıp dilencilik yapmakla İslâm'ı azîz edeceğim demekte; kimi de susarak, halka bir şey anlatmadan insânları terbiye ve irşâd etmeye çalışmakta, böyle olduğu halde etbâı tarafından ehl-i velâyet tanınmaktadır. Daha bunlar gibi nice bid'aya dayanan farklı meslek ve meşrebler, Âlem-i İslâm'da çıkmış ve hâlâ da çıkmaya devâm etmektedir.
 
Halbuki Üstâd'ın zikrettiği bu düstûrun, zamânımızdaki meslek ve meşreblerle hiçbir alâkası yoktur. Üstâd'ın mezkûr cümlelerinde zikrettiği meslekten murâdı, ehl-i sünnetin müctehid ulemâsının meslekleridir. Kur'ân ve hadîsin muhkemâtı bellidir. Nazarî fürûâtta da ehl-i sünnetin müctehid imâmlarının ictihâdları bellidir. Hak meslek ve meşrepler, sâdece ehl-i sünnetin müctehid imâmlarının Kur'ân ve hadîsten istinbât ettikleri mesleklerdir. Bu zamân, ictihâd zamânı olmadığı ve ictihâda ehliyetli kimse de bulunmadığı için herkesin ehl-i sünnetin müctehid imâmlarını taklîd etmesi lâzımdır. O halde hiçbir müslümanın, müctehid imâmların gösterdikleri mesleklerden başka mesleği olamaz. O halde yeni îcâd edilen bütün bu meslekler bâtıldır ve Üstâd'ın bu sözlerinde bahsi geçen hak meslekten murâd, ehl-i sünnetin müctehid imâmlarının mesleğidir. Demek bu düstûr, ehl-i sünnetin hak mezhebleri arasındaki ictihâdî ihtilâflarla alâkalıdır, –hâşâ– bugünkü bâtıl mesleklerle hiçbir alâkası yoktur.

 

Yazı Çok Uzun Olduğundan Hepsinin Buraya Almadı Meseleyi Ayrıntılı Bir Şekilde İncelemek İsteyen Aşağıdaki Linke Tıklasın Lütfen
 


 




--
İletişim; miratunnur@hotmail.com

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.