2 Kasım 2008

(anadoluhaber) Kürtler ABD ile ayrı anlaşma istiyor

Kürtler ABD ile ayrı anlaşma istiyor
 
HEWLER / Irak'taki 31 Aralık'ta görev süresi dolacak olan Amerikan askeri varlığını devamı için Washington'la imzalaması gereken güvenlik anlaşması çıkmaza girerken, Federe Kürdistan yönetimi ABD ile ayrı bir güvenlik anlaşması istiyor.
 
Federe Kürdistan Başkanı Mesud Barzani'nin Amerika'daki temasları sürerken, Suudi el Vatan gazetesi Barzani'nin ayrı bir anlaşma seçeneğini ele aldığını ileri sürdü. Buna göre Irak'ın diğer bölgelerinden çekilecek ABD birlikleri Kürdistan'da konuşlandırılabilecek. Barzani, önceki gün Irak'ta 'entelektüel terörizm yaşadığını' söyleyip Irak meclisini kastederek "şahsen anlaşmanın geçeceğinden şüpheliyim" sözlerini kullanmıştı.
 
Öte yandan Irak Başbakanı El Maliki'nin stratejik antlaşma metninde Kürdistan bölgesine atıf yapılmasına karşı olduğu belirtiliyor.
 
ŞİİLER ABD ASKERLERİNİ KÜRDİSTAN'DA İSTEMİYOR
 
Edinilen bilgilere göre güvenlik anlaşmasında Şii hükümetin ABD askeri güçlerinin Kürdistan'da konumlanmasına ve Kürdistan'da askeri üs kurulmasına da karşı çıktığı bildirildi.
 
Kürt kaynaklarına göre Maliki'nin hiçbir şekilde Amerikan askeri üslerinin Kürdistan'da kurulmasını istemediği, Türkiye veya İran'ın olası Kürdistan'a müdahalesi durumunda bile Amerikan askerlerinin tarafız kalmasını savunuyor.
 
Diplomatik çevreler, İran ve Türkiye'nin Amerikan askerlerinin Kürdistan'da bulunmasına karşı çıktıklarını ve Şii hükümeti yönlendiklerini belirttiler.
 
ANLAŞMADA TARTIŞMA YARATAN NOKTALAR
 
Irak hükümeti hafta başında Başbakan Nuri el Maliki'ye Amerikalılarla imzalanacak olan ve taslağı üzerinde daha önce anlaşmaya varıldığı açıklanmış olan anlaşmayı yeniden pazarlığa açma yetkisi verdi.
 
ABD Başkanı Bush, Washington'da Kürt lider Mesut Barzani ile görüştükten sonra, Amerikan güçlerinin Irak'taki statüsünü düzenleyen anlaşmaya Irak hükümetinin getirmek istediği değişikliklerle ilgili önerinin kendisine ulaştığını belirtti.
 
Anlaşmanın en çok tartışma yaratan noktalarından birinin zaten uluslararası ceza mahkemesinin yetkisini kabul etmeyen ABD'nin askeri personeli ve özel güvenlik görevlilerinin Irak hukukundan da muaf sayılması olduğu belirtiliyor.
 
Iraklıların ayrıca Amerikan birliklerinin kent ve büyük yerleşimlerden 2009'da ve ülkenin tümünden 2011 yılında çekilmesi doğrultusunda taslağa konulan takvimden de hoşnut olmadıkları kaydediliyor.
 
Mevcut durumda Irak'ta bulunun 152 bin yabancı askerin 144 bini ABD ordusuna mensup.
 
ANF NEWS AGENCY
 
 


Yahoo! Türkiye açıldı!
İnternet üzerindeki en iyi içeriği Yahoo! Türkiye sizlere sunuyor!
http://yahoo.com.tr --~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.