7 Kasım 2008

(anadoluhaber) MÜSLÜMAN HEYET VATİKAN'DA PAPA İLE GÖRÜŞTÜ

MÜSLÜMAN HEYET VATİKAN'DA PAPA İLE GÖRÜŞTÜ


Vatikan'da devam eden Katolik-Müslüman Forumu'nda bugün, aralarında Prof. Dr. Seyyid Hüseyin Nasr'ında bulunduğu Müslüman heyet Papa'yla görüştü.



Katolik dünyasının mabedi Vatikan, dün dinlerarası diyalog çabalarıyla düzenlenen tarihi bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. Salı gününden bu yana süren forumun Muhtelif ülkelerden Müslüman aydın, akademisyen ve din bilginlerinden müteşekkil konuk heyet, Müslüman katılımcıları Roma Katolik Kilisesinin lideri Papa 16. Benediktus tarafından kabul edildi.

MÜSLÜMAN HEYET PAPA'YLA GÖRÜŞTÜ

Görüşmede Müslümanlar adına George Washington Üniversitesi İslam Araştırmaları Profesörü Seyyid Hüseyin Nasr ve Bosna-Hersek Başmüftüsü Dr. Mustafa Çeriç, Katolikler adına ise Papa 16. Benediktus birer konuşma yaptı. Başta din özgürlüğü olmak üzere, temel hakların korunması ve şiddetin kınanması konularının işlendiği görüşmede dünya barışı için işbirliği temaları damgasını vurdu.

NASR: DİN ADINA ŞİDDETE BAŞVURMAYI DİNE MAL ETMEMELİ

Prof. Nasr, din özgürlüğünden yana olduklarını vurguladığı konuşmasında, "Müslümanlar olarak, özgürlük adına dinimizi yıkmayı amaçlayan saldırgan yayılmacılığa da izin veremeyiz" diye konuştu. Din adına şiddete başvurma olgusunu bir dine mal etmenin yanlışlığına işaret eden Nasr, zaman zaman din adına da yapılmış şiddet örneklerine her kesimin tarihinde rastlanabileceğini belirtti.

Dr. Çeriç, konuşmasında Saraybosna'da Müslümanların soykırıma maruz kaldığını hatırlattı.

PAPA: DİNDAR İNSANLARA ŞİDDET VAHİM, BUNUN TANRI ADINA YAPMAK ÇOK DAHA VAHİM

Papa 16. Benediktus ise siyasi ve dini liderlerin bireyin din ve vicdan özgürlüğüne saygı çerçevesinde temel haklardan yararlanmayı güvence altına alması gerektiğini belirtti. Papa 16. Benediktus, din özgürlüğünün dinlerarası diyalog için de temel koşul olduğunun altını çizerken, "Dindar insanların günümüzde halen maruz kalmakta olduğu şiddet ve takibat kabul edilebilir bir şey değildir. Bunun Tanrı adına yapılması ise çok daha vahimdir" ifadesi dikkat çekti.

Forum toplantısı, bugün Papalık Gregorius Üniversitesi'nde davetlilere ve basına açık olarak yapılan kapanış oturumuyla sona erdi.

MÜSLÜMANLARIN SÖZCÜSÜ BİR TÜRK

Çalışmalarda her iki kesim de 24 kişilik heyetler tarafından temsil ediliyor. Müslümanları temsil eden 24 kişilik heyet, Papa ve diğer Hristiyan kiliselerinin liderlerine dünya barışına katkı için ortak çaba çağrısında bulunmak amacıyla 13 Eylül 2007 tarihli açık mektuba imza koyan Müslüman aydın, akademisyen ve din bilginleri arasından seçilmiş isimlerden oluşuyor. Bosna-Hersek Başmüftüsü Çeriç'in başkanlık ettiği Müslüman heyetin üyeleri arasında, Prof. Nasr, ayrıca Avrupa'daki genç Müslüman akademisyenlerden Prof. Tarık Ramazan da yer alıyor. "Ortak Söz Projesi" adlı bu girişim doğrultusunda Vatikan'da yapılan görüşmelerde Müslümanların sözcülüğünü heyetin tek Türk üyesi Dr. İbrahim Kalın üstlenirken, Müslümanlar arasında, iki kadın katılımcı Filipinler'den Emine Rasül ve ABD'den Prof. Ingrid Mary Mattson'ın bulunuyor.


Yahoo! Türkiye açıldı!
İnternet üzerindeki en iyi içeriği Yahoo! Türkiye sizlere sunuyor!
http://yahoo.com.tr --~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.