15 Kasım 2008

(anadoluhaber) Müslümanın Tarih Tasavvuru

Müslümanın Tarih Tasavvuru


"
Ey ahali! Duydunuz mu?" diyerek başladı Herodot, gezip gördüklerini, duyup işittiklerini, Eski Yunan'ın meydanlarında anlatmaya. Kendisi de farkında değildi yaptığı işin tarih olduğunun, ona biçilecek vasfın "tarihçi" olacağının. Karadeniz kıyılarından, Anadolu (Küçük Asya) içlerinden, Pers topraklarından, Firavunlar diyarından geçti. Sultanlarla, prenslerle konuşup; keşişlerle, kahinlerle oturup kalktı ve döndü: "Ey ahali!" diye başladı anlatmaya.

Evet, girizgahta biraz hikayeci, biraz abartılı olsa da Herodot'tan bahsettik. Anlaşıldığı üzere
Antik Yunan'da böyle 'tarih anlatıcıları' vardı. Bu insanlar gezip gördükleri herşeyi biraz da üstüne katarak meydanlarda anlatır ve bundan geçimlerini sağlarlardı. Belki bunun adına 'tarih tiyatroculuğu' da denilebilir. Çünkü insanlar dinlerken eğleniyorlardı da. Burada Jean Paul'un şu sözü daha çok o döneme hitap ediyor galiba: "Tarih, simdiye kadar okuduğum en güzel, en zengin, en iyi ve en gerçekçi romandır."

Eski Yunanlar böyle öğrenmişler tarihi. Bu yolla tanımışlar Persler'i, Mısırlılar'ı. O dönemleri biz de onlar gibi biliyoruz. Kimse iddia etmesin farklı olduğunu. Birkaç yeni bulgudan yola çıkarak yürütülen yorumlardan öteye geçmeyen popüler bilgiler dışında yeni bilgi yok.

Bu kadar şeyi anlatmamızdaki gaye şu soruların cevabını verebilmektir: Peki ya biz, nasıl bir tarih tasavvuruna sahip olmalıyız? Neyi, kime hangi maksatla anlatmalıyız? Tarih bilgisinin bize olan faydası nedir ve acep bu bilgiyi aktarmak sırf bilgi olsun diye mi; yoksa güzel hikayeler, kıssalar anlatıp da Herodotlar, Thukydides'ler gibi insanları eğlendirmek mi? Tabi o dönemin şartlarını göz önünde bulundurduğumuzdan bu tarihçileri hafife aldığımız düşünülmemeli.

Herşeyden önce tarih bana göre 'Bezmi Elest'ten başlar. Biz orada Rabbimiz'e bir söz verdik: Kulluk sözü... Tarih ile uzaktan yakından ilgilenenler şu genel tarih tanımını bilirler: "Tarih, geçmişte yaşamış insan topluluklarını, yer-zaman göstererek; sebep-sonuç..." Bu tanıma göre tarih, geçmişte yaşayan insanların ne yaptıklarını bir bilgi sistematiği içerisinde, şu dönem insanlarına aktarmaktır. Ve sadece dünyevi ilişkilerin bildirilmesinden ibarettir. Bana göre bizim tarihimiz, bizi yaratanla olan ilişkimizle başlar. O'na olan kulluk bilincini yerine getirebilmek için O'nun yarattıklarını canlı,cansız bilgisine vakıf olmak ve şu Ayet-i Kerime'de de özellikle belirtildiği gibi ibret alabilmektir tarihin müslüman için tanımı: "Göklerin ve yerin yaradılışında, gece ile gündüzün birbiri ardında gidip gelişinde, akl-ı selim sahipleri için gerçekten açık ibretler vardır."

İlk tarihçiler, muhakkak peygamberlerdi. Hz. Adem'den Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)'e kadar... Çünkü onlar, 'tarihin herşeyini bilen'den haberleri anlattılar. "O (nun konuşması, kendisine) vahyedilenden başkası değildir." Allah (c.c.) insanlığa sürekli geçmişten kıssalar bildirmektedir. Bu, bir müslümanın tarih bilmesinin ne kadar önemli olduğunun; gerek okuyup ders alması, gerekse okutup ders vermesi noktasındaki temel mükellefiyetleri arasına girdiginin en asli göstergesidir.

"Yoksa siz, sizden önce gelip geçmiş kavimlerin başlarına gelenler, size de gelmeden cennete gireceğinizi mi sandınız?..."


(1) Al-i imran 190. ayet
(2) Necm 4. ayet
(3) Bakara 214. ayet
...
Emrah İstek
 
 



--
"Bazen bir kuyuya benziyor hayat; kör, pis, zehirli bir kuyuya. Boğuluyorum, ölüme koşacak mecalim kalmıyor, kimseyi görmüyor gözüm. Sevdiklerim yabancılaşıyor. Kitaplar tuğla oluveriyor birden. Dostlarımın sesini tanımıyorum. Varlığım bir tele asılıyor. Bir kâbus bu, bir hastalık. Gözlerimi kaybettikten sonra bu kuyuya sık sık düştüm... İstediğini yapamamak, sakatlığımdan doğan bir aciz"

Cemil Meriç


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.