4 Kasım 2008

Beyaz Saray Hayaleti

Fidel Castro,

Bundan üç yıl önce 10 Ekim’de dünya Wall Street finans krizinin etkisiyle şoka girdi. Banka operasyonlarını sürdürebilmek ve mevduat sahiplerinin para kaybetmelerini engellemek için Federal Hazine tarafından enjekte edilen milyon dolar değerindeki banknot sayısını bilmek mümkün değil.

G-7 Finans bakanları toplantısında aşağıdaki ölçütlerin yürürlüğe sokulması karara bağlandı:

"Sistem için önemli kurumları desteklemek ve bunların iflas etmesini engellemek amacıyla kesin ölçütler koymak ve her türlü aracı kullanmak.
"Kredi ve her türlü piyasanın donmasına engel olmak için tüm gerekli adımları atmak ve bankalar ile diğer finans kurumlarının likite ve kaynaklara ulaşmasını pek çok yoldan sağlamak.
"Bankaların ve diğer önemli finansal aracıların ihtiyaçlarına bağlı olarak tekrar güven sağlayabilmek amacıyla hem kamu hem de özel kaynaklardan yeterli miktarda sermaye sağlayabilmesini ve aileler ile iş yerlerine kredi verebilmesini sağlamak.
"İlgili mevduat ve garanti çerçevelerine ait ulusal güvenliğin sağlam ve istikrarlı olmasını sağlamak ve böylece küçük mevduat sahiplerinin mevduatlarının güvencede olduğuna dair güvenini sürdürmek
"Uygun olduğunda ipotek için ikinci piyasayı devreye sokmak üzere harekete geçmek..

Aynı gün ABD Hazine bakanı hükümetin hisseler alarak İngiliz insiyatifine dahil olacağını teyit etti. Hem ABD hem de İngiltere kar payı olarak açıklanan hisseleri alacaklarını duyurdu.

Finans bakanlarıyla yapacağı toplantıda Başkan Bush varlığının gereksiz olduğunu bir kez daha gösterdi..Bu toplantı cumartesi günü gerçekleşecek. 10 Ekim cuma günü neredeydi? Tabiki Miami’de. Florida Cumhuriyetçi adayları için bağış toplama kampanyasına katılıyordu.
Aslında Bush, yüzde 24 olan oy oranıyla ABD tarihinin gelmiş geçmiş en az desteğe sahip başkanı. Miami’deki iş adamları ve Küba çete liderleri ile görüşüyordu. İşte orada, manyaklık derecesine ulaşan
Küba karşıtlığı takıntısı ile İmparatorluğun iki dönemlik sıkıntılı başkanlık sürecinin sonunda bulunuyordu. Ve Küba karşıtlığının bir parçası olarak Reagan tarafından kurulan Küba-Amerika Ulusal Vakfı’nın dahi desteğine güvenemez durumda idi.

Tamamen demagojik nedenlerle bu kurum kamuya açık olarak Başkan'dan, fırtınalardan zarar görenlerin ailelerinden doğrudan yardım almasını engelleyen yasağı kaldırmasını istedi. Eski Hialeah Valisi olan ve Kongre üyesi Lincoln Diaz-Balart’ın baş rakibi Raul Martinez, rakibine kıyasla daha az oy almasına rağmen oy oranlarında Florida'nın ağırlığını koyarak sahteciliğe yönelip başkan olan bu kişinin mevcut siyasetini eleştirdi.

Dönem başkanlığını Fransa’nın üstlendiği AB 12 Ekim pazar günü, ABD'den "uluslar arası finans sisteminin yeniden kurulması" ile ilgili bir zirve toplamasını istemek konusunda anlaşmaya vardı. Bu, Avrupa bölgesindeki ülkelerle yaptığı toplantıdan sonra Sarkozy tarafından açıklandı.

Sarkozy, borsayı batıran finans krizinin kaynağına gitmek için ABD’ye ve diğer güçlere katılınması gerektiğini belirtti. AB’nin dönem başkanı Sarkozy, "Amerikalı dostlarımızı finans sisteminin yeniden kurulması için bir zirve düzenlemeye ikna etmeliyiz" dedi. Fransa başkanı, bunun bankalardan gelecek bir hediye olmayacağını vurguladı.

ABD başkanı George Bush, hiç kimse tarafından sevilmeyen ve dünyanın son yıllarda gördüğü en kötü ekonomik krizlerden birinin gölgesi altında kalan yönetiminin son 100 gününe girdi.

Öte yandan Brezilya Hazine Bakanı Guido Mantega, IMF’yi gelişmiş ülkeleri örnek almaya çağırdığı için eleştirdi. Mantega aynı zamanda, finans sisteminin gelecekteki reformunu bu ülkelerin standartlarının belirlememesi gerektiğini açıkladı.

IMF’nin lider organı olan Uluslar arası Para ve Finans Komitesi’nde Mantega, "Dünya korku içinde, mevcut krizin nasıl iyi modeller ve yönetim sistemleri olarak gösterilen ülkelerin siyasi zayıflıklarını ve hatalarını ortaya çıkardığını izliyor" dedi.

Bulunduğu konuma tuhaf ve sorumsuz yollarla gelmiş bulunan ABD başkanı paramparça olmuş bir ekonomi ile tüm NATO müttefiklerini ve Pasifik’teki en varlıklı askeri güce sahip olan ekonomik ve teknolojik işbirlikçisi Japonya’yı çok kötü bir duruma sokuyor.

Miami bugün bir tımarhane ve Bush da hayaleti.

Borsa daha fazla düşemez çünkü zaten tabana vurmuş durumda. Bugün, yarını tehlikeye atmak pahasına yapılan inanılmaz boyuttaki para enjeksiyonu sayesinde mutlu bir şekilde nefes alıyorlar. Ancak bu absürdlük devam edemez.


Bretton Woods parçalanıyor. Dünya asla eskisi gibi olmayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.