14 Kasım 2008

İşte Türkiye'yi bitiren infaz masası

İşte en pahalı masa... İşte, bedelini en ağır ödediğimiz masa!.. Çünkü bu masada bir imparatorluğu kaybettik!..

13/11/2008

Çünkü bu masada Kerkük, Musul ve 12 Adaları kaybettik!.. Bu masa; Türkiye'nin bitirildiği Lozan'daki masa!..


Lozan Anlaşması 24 Temmuz 1923'te imzalandı. Anlaşmanın üzerinden 85 yıl geçti... Bazı çevreler 85 yıldır, İsmet İnönü tarafından imzalanan Lozan Antlaşması'nın "zaferle" sonuçlandığını iddia etse de, Lozan'da bir "hezimet" yaşandığı, tüm dünya tarafından biliniyor... Çünkü Türkiye; sadece Kerkük, Musul ve Süleymaniye'yi değil, Kıbrıs ve Ege'deki 12 Adaları da Lozan'da verilen tavizlerle kaybetti.


Lozan Antlaşması, İsviçre'nin Lausanne (Lozan) şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika, SSCB ve Yugoslavya Özgürlük Ülkesi temsilcileri tarafından, Lozan Üniversitesi salonunda imzalandı.
Türk halkı; emperyalist Batıya karşı en büyük mücadeleyi, Anadolu'yu işgal eden işgalci Batıya karşı verdi. Binlerce şehit verilerek Kurtuluş Savaşı'ndan zaferle çıkıldı. Ancak anlaşma masasında kazanılan hakların pek çoğu İsmet İnönü başkanlığındaki ekip tarafından Lozan'da anlaşma masasında kaybedildi.

LOZAN'DA KAYBETTİKLERİMİZ
Lozan anlaşmasında kaybettiklerimiz şöyle:
* 1920-1922 arasında Yunanistan'a karşı verilen İstiklal Harbi'nin galibi olarak Yunanistan'dan tek kuruş savaş tazminatı alınamadı.

* Misak-ı Mili sınırları içindeki Musul, Kerkük ve Süleymaniye İngilizlere, Hatay Fransızlara bırakıldı.

* 12 ada İtalyanlara, İmroz, Bozcaada ve Tavşanlı Adaları dışındaki bütün Ege adaları Yunanistan'a, 1571'den beri Türklere ait olan Kıbrıs, İngiltere'ye verildi.

* 1923'ten itibaren 6 sene boyunca Türkiye, Dış Ticaret yönetimine müdahale edemedi ve bu süre içerisinde Avrupa'nın açık pazarı haline getirildi. Türkiye'nin Lozan'da tam bağımsızlığına kavuştuğu iddia edilirken, ağır bir borç altında bırakılarak yabancı şirketlere imtiyazlar verildi ve tam bağımsızlık bir kenara itilerek Batı bloğunda yer almaya zorlandı.

O MASA TÜRKİYE'DE
Türkiye'nin ağır kayıplar vermesine yol açan Lozan Antlaşması'nın imzalandığı tarihi masa önceki gün Ankara'ya getirilmişti. Resmi bir ziyaret için Türkiye'ye gelen İsviçre Konfederasyonu Başkanı Pascal Couchepin, bu masayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e teslim etti. Üç ayaklı masa Türkiye'nin sahipliğine geçmiş oldu.

BU MASA, HEZİMETİN SEMBOLÜ
85 yıl önce, İsviçre'nin Lozan şehrinde yapılan Lozan görüşmelerinde İsmet İnönü Başmüzakereci, Dr. Rıza Nur da heyetin 2. başkanıydı... İşte bu "idam sehpası"nı çağrıştıran "3 ayaklı masa"da; 22 milyon kilometrekarelik Osmanlı toprağı 780 bin kilometrekareye indi... Burnumuzun dibindeki 12 Adaları bile, bu masada verdik. İşte bu yüzden, bu masa "hezimetin sembolü" oldu... Lozan'ın gizli maddeleri bulunduğu hâlâ tartışılıyor... Dr. Rıza Nur'un hatıralarının yasaklanması da, bu iddialara haklılık kazandırıyor!

İşte en pahalı masa... İşte, bedelini en ağır ödediğimiz masa!.. Çünkü bu masada bir imparatorluğu kaybettik!.. Çünkü bu masada Kerkük, Musul ve 12 Adaları kaybettik!.. Bu masa; Türkiye'nin bitirildiği Lozan'daki masa!.. Bu masada her şeyimizi verdik ama, 85 yıl sonra bugün; işte o masa, Türkiye'ye hediye edildi... Topraklarımız gitti, masa kaldı yadigâr!

vakit

1 yorum:

  1. BEN MASAYI GERİ VERMEK VE KAYBETTİKLERİMİZİ ALMAK İSTERİM.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.