Doğalgazık
Enerji Bakanı zammın normal olduğunu aksi halde kamu zararının bir şekilde yine vatandaştan çıkacağını söyledi. Kışa girerken vatandaşı yakacak boyutta doğalgaza zam yapan hükümet, acımasız zamma bahane bile bulamıyor. Bakan Tüzmen, 4 ay sonra fiyatların düşeceğini söylerken, Enerji Bakanı Güler, zammın 9 ay önceki artışın yansıması olduğunu belirtti. Elektriğe de zam yapmaya hazırlanan hükümet, seçimden önce küçük çaplı bir indirimle yine vatandaşı uyutmanın peşinde.
Zam, kurallara uygun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, doğalgazın özel fiyatlandırma tekniğinin bulunduğunu belirterek, “6 ay, 9 ay geriden gelen bir sistematiği var ve biz dünyada 1,5 trilyon dolarlık bir piyasanın içinde yüzde 2’lik bir payız. Dolayısıyla o kurallara uyuyoruz” dedi.
Gaz çıkarırsak, kurtuluruz BOTAŞ’ın kuralların dışında hareket edemeyeceğini belirten Güler, “Kendi gazımızı çıkartırsak böyle bir durum söz konusu olursa daha özel bir takım kuralları belki koymak mümkün olabilir. Dünyada ne yapılıyorsa ekonominin gereği neyse bu yapılıyor” diye konuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol, yapılan doğalgaz zamları ile ilgili ortak bir basın toplantısı düzenledi. Doğalgaz zammının nedenlerine ilişkin haberlerin halkı yanılttığını belirten Bakan Güler, son zammın BOTAŞ'ın borç-alacak meselesinden dolayı değil, kâr-zarar hesaplarıyla ilgili bir zam olduğunu söyledi. BOTAŞ'ın verimli çalışmadığına ilişkin eleştirilere de tepki gösteren Güler, BOTAŞ'ın çok verimli çalıştığını, 2002'de 17 milyar metreküp olan faaliyetlerinin 40 milyar metreküpe çıktığını, buna rağmen elemanları azalttıklarını ve maliyetleri de düşürdüklerini belirtti. Güler, "Biz şu anda kârsız satıyoruz. Dışarıda deprem var. Türkiye'ye biz bunu yansıtmamak için, sanayicimizi, ihracatçımızı, halkımızı, dar gelirlimizi, emeklimizi korumak için en asgari seviyede yaptık. Bu da tamamen doların artışı, başka bir şey değil" diye konuştu.
Türkiye'nin dünyadaki doğalgaz deryası içinde bir damla olduğunu belirten Güler, fiyatların da dünyadaki özel fiyat mekanizması dahilinde hesaplandığını söyledi. “Rakam bize de yüksek geldi” 1 Temmuz'da maliyet bazlı fiyat sisteminin uygulanmaya başladığını hatırlatan Güler, "Buradaki mesele şu, zarar etmemek. Zarar etsek yine sizden çıkacak. Burada geciktirilmiş bir zam falan da yok. Çünkü formülde de göreceksiniz; biz bunu her ay hesaplayarak yapıyoruz. Dolayısıyla bir biriktirme söz konusu değil. 2007'de niye yapmadık? Geciktirdiğimiz için yapmadık değil, gerekmediği için yapmadık" dedi. O dönemde petrol ve doların düşük olduğunu, Hazine ve DPT'nin verdiği hedeflerin de tuttuğunu belirten Güler, "Şimdi ise gerektiği için yapıyoruz. Hakikaten rakam bizim için de yüksek geldi. Bunu söyleyeyim. Biz bunu çok tartıştık. Aşağı yukarı 15 gündür bunun tartışmasını yapıyoruz. Biz, ekonomiden sorumlu bakanlarımız. Son gece son dakikaya kadar da bunun tartışmasını yaptık. Yani bir halkımızı düşünen bir milletiz. Ancak neticede bu yapılması gerekendi. Bu, dünyada bizim dışımızda artan bir şey. Dolar ve petrol arttı, bize de yansıdı" dedi. Kâr gözettikleri ye de hedefler tutmadığı için zam yapıldığına ilişkin iddialarla ilgili olarak Bakan Güler, "Bazı konuları çarptırarak, bundan bir siyasi rant, ucuz politik kurnazlık falan düşünenlerin ifadeleri, bizi politikanın seviyesi ve kalitesi açısından düşündürüyor. Buna alet olmamak lazım" diye konuştu.
“Popülizm değil , ekonominin gereği” Güler, 5.5 yıl elektriğe zam yapmadıklarını, 2007'de doğalgaza zam yapmadıklarını belirterek, bu dönemde maliyet bazlı sisteme geçmedikleri için eleştirildiklerini anlattı. BOTAŞ’ın hiçbir zaman zarar etmediğini, BOTAŞ'ın alacaklı olmasıyla nakit akışının farklı şeyler kavramlar olduğunu ifade eden Güler, "Biz burada kararlı tutumumuzu gösterdik, burada alınan bir YPK kararı vardır, hükümetimizin bir ciddiyeti vardır, Sayın Başbakanın ilkeli bir duruşu vardır, biz bunu değiştirmedik ve piyasaya doğru mesaj verdik, biz bu işi ciddiyetle ele alıyoruz. Popülizmle ele almıyoruz, ekonominin gereği için ele alıyoruz, yatırımcıya da doğru mesaj veriyoruz. Bir öyle bir böyle olmaz. Biz bu kararı günlerce tartıştık" şeklinde konuştu. Fiyatların düşme trendine gireceğini ve bunun da 2009'un ilk çeyreğinde olacağını belirten Güler, "Eğer dolarda aleyhte bir oynama olmazsa bunu yansıtacağız. Bu formüllerin de bir gereği" dedi.
Gaz çıkarırsak kurtulacağız BOTAŞ’ın kuralların dışında hareket etmediğini belirten Enerji Bakanı Hilmi Güler, “Ancak kendi gazımızı inşallah çıkartırsak böyle bir durum söz konusu olursa daha özel birtakım kuralları belki koymak mümkün olabilir. Tabii basında şunu görüyoruz. Kâr-zarar ayrı bir şey, borç-alacak ayrı bir şey, nakit akışı ayrı bir şey. Muhasebenin m’sini bilenler, finansmanın f’sini bilenler aslında bunları karıştırmıyor. Ama bu konuda büyük bir bilgi kirliliği var. Bu bilgi kirliliği halkımızı yanılttığı sürece de biz bundan mutlu olmuyoruz” dedi.
Baykal’a ‘mali terör’ tepkisi Yapılan son doğalgaz zammını 'zulüm' ve 'mali terör' olarak nitelendiren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı da eleştiren Güler, "Eskiden bir süre bu işlerle ilgilenmiş olanların, bunu 'mali terör' bilmem ne şeklinde ifade etmeleri yanlış. Onların döneminde doğalgaz yoktu bile. Üstelik de onların döneminde neler çektiğimizi biliyorsunuz. Enerji darboğazlarını, battaniyelerle oturmayı. Ben bunları şu anda söz konusu etmek istemiyorum. Ama 'petrol efendim düştü, niye yansımadı, bu zulüm' lafları yanlış bir ifade. Doları da düşüneceksiniz, dünyayı da düşüneceksiniz. Biz bunu takır takır dolarla ödüyoruz, YTL ile alıyoruz sizlerden. Zamlar hoş değil ama bunun bir mecburiyet olduğunu herkes bal gibi biliyor" diye konuştu. Bakan Güler, Rusya'dan alınan gaz fiyatının 6 ay, İran'dan alınan gaz fiyatlarının ise 9 ay geriden geldiğini belirterek, "Biz size şunu söz veriyoruz. Kesinlikle tehir etmeyeceğim, yani inmesi gerektiği zaman da indireceğiz" dedi. |
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.