T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) ABD ve Rusya’dan karşılıklı gövde gösterisi

ABD ve Rusya'dan karşılıklı gövde gösterisi

Büyük Petro

Büyük Petro

ABD'nin, İran'dan gelen füze tehdidini öne sürerek Avrupa'ya kurmayı kararlaştırdığı füze kalkanı nedeniyle Rusya ve ABD arasında gerginleşen ilişkilerin ardından iki taraf da karşılıklı olarak gövde gösterisinde bulunmayı sürdürüyor.
Gürcistan ile Rusya arasında Güney Osetya yüzünden çıkan savaşın sona ermesinin ardından ABD donanmasına ait gemiler Gürcistan limanlarını ziyaret etmeyi alışkanlık haline getirdiler. Montrö Antlaşması'ndan dolayı çeşitli yükümlülükleri olan Türkiye'nin, ABD donanmasının bu gövde gösterileri yüzünden Rusya ile arası açılsa da, geçtiğimiz hafta Gürcistan'ın Poti limanını ziyaret eden "Barry" adlı savaş gemisiyle birlikte Ağustos ayından bugüne kadar ABD donanmasına ait 5 gemi boğazlardan geçerek Gürcistan limanlarını ziyaret etmiş oldu. "Barry" kruvazörü, daha önce Gürcistan'a giden gemilerin aksine hiçbir insani yardım taşımıyor. Yani artık ABD, insani yardım palavralarını bir kenara bırakarak, gerçek niyetini belli etmeye başladı.
Rusya'nın, ABD'nin bu gövde gösterisine karşı tepkisi ise Venezüella ile birlikte Soğuk Savaş sonrasında ilk kez Latin Amerika'da bir askeri tatbikat düzenleme oldu. Tatbikat kapsamında Rusya, donanmasındaki en büyük nükleer savaş gemisi olan "Büyük Petro" ile birlikte dört gemi, beş uçak ve 1.600 askerden oluşan bir gücü Venezüella'ya gönderdi. Askeri tatbikatla birlikte Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de kurmaylarıyla birlikte Latin Amerika turuna çıkarak, bir zamanlar ABD'nin arka bahçesi olarak görülen Latin Amerika ülkeleri ile askeri, siyasi ve ekonomik antlaşmalar imzalamaya hazırlanıyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, "Rus savaş gemilerini çekmek için römorkörler de refakat ediyor mu merak ediyorum" diyerek tatbikatı ciddiye almadığını göstermeye çalışsa da hem tatbikattan hem de Rusya'nın Latin Amerika'ya olan ilgisinin giderek artmasından rahatsız olduğunu sonraki sözleriyle belli ediyor: "Bölgedeki egemen askeri ve ekonomik gücün kim olduğu konusunda kimsenin kuşkusu bulunmuyor." ABD Rusya'ya dolaylı olarak burası benim oyun alanım dese de, Rusya'nın vermek istediği mesaj çok açık: Sen benim etki alanındaki bölgelere el atarsan, ben de senin etki alanında bulunan ülkelerle ilişkilerimi geliştiririm.

Rusya'nın tatbikat için en büyük nükleer savaş gemisi "Büyük Petro"yu göndermesi aklımıza Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Münir Ertegün'ün ABD'de ölümünün ardından cenazesinin ABD'nin ünlü Missouri Zırhlısı ile 1946 yılında Türkiye'ye gönderilmesi olayını getirmiyor değil. ABD Missouri Zırhlısı'nı Sovyetler'e karşı bir gövde gösterisi olarak Türkiye'ye göndermiş ve Türkiye o tarihten itibaren ABD güdümüne girmişti. Şimdi de Rusya, ABD tehdidi altındaki Venezüella'ya en büyük nükleer savaş gemisini göndererek aynısını yapıyor. Fakat tanıdığımız Chavez bizimkilerin yaptığı gibi bile bile lades demez.



Yahoo! Türkiye açıldı!
Haber, Ekonomi, Videolar, Oyunlar hepsi Yahoo! Türkiye'de!
www.yahoo.com.tr --~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.