16 Aralık 2008

(anadoluhaber) ASLAN DEĞİRMENCİ'nin yazısı "UĞURLUYORUZ!"

Aslan Değirmenci

 

degirmenciaslan@gmail.com

 

Seni uğurluyoruz!

 

Giderayak şirin gözükmek istemesinden midir bilinmez ama Bush, üst üste sempatik gözükmek için hamleler yaptıkça sihirli bir değnek her şeyi altüst ediyor. Sanırım Bush, yemeğin sonunu hatırlanmasını isteyen aşçıların taktiğini kullanıyor. Hani bilirsiniz… Ünlü restaurantlarda üst üste ara yemekler takdim edilir. Sonunda ise ana yemek masanın ortasına konulur. Müşteri ise yemeğin lezzetini asla unutmaz. Hep ağzında o son damak tadı kalır. Anlata anlata bitiremez. Her anlattığı yerde ise insanların iştahını kabartır.  Ama anlaşılan Bush'un masamıza koyduğu zehir hiçte öyle anılmayacak.

 

11 Eylül saldırılarının ardından Ortadoğu işgalini genişleten ABD, o günden bugüne dünyanın çeşitli yerlerinde yakaladığı mazlumu, Guantanamo askeri işkence üssüne taşıdı. Yaklaşık 42 farklı ülkeden getirilen ve tamamen gayri insani koşullar altında tutulan mağdurlar, yıllardır da yargılanmayı bekliyor. Uluslar arası insan hakları derneklerinin tüm uyarılarına rağmen ise ABD, şimdiye kadar işkence üssünü ne kapatmaya ne de gazetecilerin görüntü almasına izin vermiyordu. Ama ansızın geçen hafta Bush Yönetimi sürpriz bir karar ile gazetecileri Guantanamo kampına davet etti. Herkes şaşkın ve en iyi fotoğraf karelerini almak için bir biriyle yarışırcasına esir kampına girdi.

 

Yöneticiler önce gazetecilere 4, 5 ve 6 numaralı kampları gezdirdi. Oysa tüm gazetecilerin beklediği yer '7' numaralı kamptı. Ama meraklarını dışa vurmuyor ve sabırla bekliyorlardı. ABD'li yöneticiler Guantanamo kampını gezdirirken, sürekli 'bakın burası işkence iddialarının yoğunlaştığı yer. Oysa işte mahkûmlar ve yaşam şartları' diyerek gülümsüyorlardı. Oysa gazeteciler, direnişlerin gerçekleştiği, ölümlerin olduğu ve mahkûmların tek başlarına hücrelerinde açlık ve susuzluğa terk edildikleri '7' numaralı kampı bekliyorlardı. Bush'un ekibi ısrarla kampı park gibi yansıtmaya devam ederken, gazetecilerin soğuk soruları gelmeye başladı. 'Biz '7' numaralı kampı görmeye geldik. Bizi oraya götürün. Hem görüntü almamıza hem de mahkûmlar ile görüşmemize izin verin' şeklinde gelen sorular karşısında ise yöneticiler ne yapacaklarını şaşırdılar. Şimdiye kadar yeri bile gizli tutulan ancak basının hiçbir zaman gözünden kaçmayan işkence kampına sıra geldiğinde gezi sonlandırıldı ve gazetecilere kapı gösterildi.

 

Özgürlük ve demokrasi naraları atan Bush, ertesi gün medyanın hedefine oturdu. Uluslar arası arena olayı skandal olarak değerlendirirken, bu aldatmacaya kargalar bile güldü. ABD yönetiminin kampın kapısını gazetecilere açmasını göstermelik olduğunu belirten uzmanlar ise, üssün kapatılmasını daha bir gür sesle dillendirdiler. Bununla da yetinmeyen uzmanlar, ABD'nin dünyanın çeşitli ülkelerinde kiraladığı topraklarda kurduğu işkence üslerini de gündeme getirerek, bu sistemin tümüyle yıkılmasını istediler. Sihirli değnek ise sahibinin elinde yaptığı doğru hamle sonrasında Bush'u daha yakın bir takibe almaya başladı. Bush'un bir sonraki hamlesine karşı atak olmak için gözlerini dört açtı.

 

Ve sihirli değneğin beklediği an çok geçmeden de geldi. Kan, gözyaşı, zulüm ve işkence götürdüğü Irak'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren Bush,  Nuri el Maliki ile kürsüden demokrasi rüzgârları estirmeye başlayacağı anda, değnek ortaya çıkıverdi. Bush, Maliki ile tüm dünya halklarının gözünün içine bakarak yalanlarını öve öve anlattığı sırada, Iraklı Gazeteci El Zeydi, iki ayakkabısını da çıkarıp peş peşe Bush'a fırlattı. Fırlatırken de Bush'un anladığı dille de birkaç söz söyledi. Kahramanlık bekleyen Bush, yine ikinci plana düşerken, El Zeydi bir anda halk kahramanı ilan edildi. Bush, ise gündeme son hamlesi ile değil kafasına fırlatılan ayakkabılar ile geldi. Üstelik kamuoyu ABD Başkanı'nın Irak halkına reva gördüğü uygulamalardan sonra o ayakkabıları hak ettiği görüşünde birleşti. Olan yine Bush'a oldu. Hatırlatalım bu daha iyi günleri…

 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.