24 Aralık 2008

(anadoluhaber) ÇETKODER KATIK ATIK AYRIŞTIRMA BAŞARISI YÜZÜNDEN İSVİÇRE'YE DAVET EDİLDİ

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER)'in ülke geneli 2 yıldır başarı ile sürdürdüğü katı atıkların ayrıştırma çalışmasından dolayı ÇETKODER'e  İsviçre'den davet geldi.

"ÇETKODER'İN KATI ATIK AYRIŞTIRMA BAŞARISI"

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER)'in gönüllü ve ücretsiz olarak yaptığı toplumsal kalkınma, toplumsal bilinçlenme ve toplumsal mutabakat çalışmaları içinde 2 yıldır başarı ile sürdürdükleri ülke geneli uygulamaya koyduğu katı atıkların ayrıştırılması çalışmaları meyvelerini verirken İsviçre'den Derneğe davet geldi. 81 İlin 54'ünde başarı ile sürdürülen çalışmalarda halkın bilinçlendirilmesi yönünde büyük başarı elde eden ÇETKODER mensuplarının gayretleri İsviçre'lilerin de dikkatini çekti. ÇETKODER'liler bu hususdaki çalışmalarını aralıksız sürdürürlerken, Böyle bir davetin gelmesinin sevindirici olduğu kadar düşündürücü olduğunun da altını çizdiler.

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, Her ay ortalama 400 ton evsel atığın ayrıştırarak geri dönüşümlerini sağladıklarını, ÇETKODER'lilerin uygulamayı 2 yıldır tüm yurt genelinde sürdürdüklerini ve halkın bu konuda duyarlı olması yönünde verdikleri gayretlerin ülkemizde her kesimde görmezden gelindiğini, ancak bu çalışmaları dış devletlerin ve milletlerin takdir ile izlediğini bunun sevindirici olduğu kadar düşündürücü olduğunuda belirti.

Göktaş "Derneğimiz yurt geneli uygulamaya koyduğu bu çalışma ile şu an 54 ilde ayda 400 ton evsel atığı ayrıştırıp ekonomiye geri dönüşümünü kazandırmayı başardı. Amacımız tüm illerde bu uygulamayı yaygın hale getirip milyonlarca ton evsel atığı ayrıştırıp geri dönüşüme kazandırmaktır. Bu amaçla bahsettiğimiz illerde ve ilçelerinde mensuplarımız gönüllü olarak mavi renkte dörtlü rulo halinde bu güne kadar 154 ton plastik çöp poşeti (torba) dağıtımını ücrestiz olarak gerçekleştirdik. Ayrıca kendi imkanlarımızla hazırlattığımız broşürleri dağıttık. İçten ve dıştan beş kuruş yardım almadan sürdürdüğümüz bu çalışmalarımızda halkımızdan gereken ilgi ve alakayı gördük, halkımızın gereken titizliği ve gayreti sağladığını gördük. Dernek olarak yaptığımız bu çalışmalarda hem halkın aydınlanmasını sağladık hemde ekonomik bağlamda bölgesel ve  yöresel belediyelere katkıda bulunmalarını sağladık. Evlerde ve işyerlerimizde vatandaşlarımıza dağıttığımız mavi renk çöp poşetlerine (torbalara) pet-plastik şişe, strafor, tetrapak ve metal atıkları ile tekstil atıklarının mutfak atıklarından ayrı olarak biriktirilmesini sağladık. Çalışma yaptığımız yörelerde yerel belediyelerin çöpleri toplarken bunları itina ile alıp değerlendirmesi gerektiğini yöre halkına aktardık. Bu gün Yurt geneli hemen hemen her yerde artık katı atıklar bilinçli bir şekilde ayrıştırılıp ekonomiye tekrardan kazandırılması sağlanmakta ve yöresel ekonomiyede büyük katkı sağlamaktadır. Çöpte çok büyük bir zenginlik olduğu unutulmamalıdır. Şu anda bu sektörden binlerce kişide ekmek yemektedir. O nedenle çöpleri ayrıştırıp bizim ücretsiz olarak verdiğimiz torbalarda biriktirip bulundukları il ve ilçede, beldede ilgili belediyelerin ekiplerine teslim etmeye devam etsinler" dedi.

BAŞARININ ÇOĞU EV HANIMLARIMIZIN

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkan Yardımcısı İnş. Müh. Semra Yastı ise "Ev hanımlarımız her hususda olduğu gibi bu hususda da örnek bir çalışma sergilediler. Başarıda en önemli katkı ev hanımlarımızındır" dedi.

EKONOMİNİN YANI SIRA ÇEVREYE VE DOĞAYADA KATKI SAĞLANDI

ÇETKODER Onur kurulu Başkanı Atiye Aslantosun, Eğitim ve Araştırma Komisyonu başkanı Gülder Bora, Gurup Başkanları Bakiye Kaçar, Işıl Yastı ve Fatma Oksayoglu: " "Ayrıştırılan  katı atıklardan önemli bir bölümü pet şişe atıklarıdır. Toplanan pet şişelerin sadece ekonomiye değil çevreye ve doğaya karşıda büyük bir faydası vardır. Bildiğiniz üzere plastik torba, pet şişe gibi atıklar yüzyıllar boyu doğada kaybolmuyorlar ve çevre kirliliğine yol açıyorlar. Oysa bu şekilde çevre ve doğanın kirlenmesininde önüne geçiliyor" dediler.

ZÜRİH'TE KANFERANSA KATILACAKLAR

ÇETKODER Genel Başkanı Göktaş sözlerine devamla "yaptığımız çalışmaları ve bu hususlardaki fikir görüşlerimizi, elde ettiğimiz sonuçları ortaya koymak ve Küresel ekonominin çevreye, doğaya verdiği tahribatı, çözüm yollarını konuşmak tartışmak amacıyla 25 Ocak 2009 Günü İsviçre Zürih'te AB'ne ait yerel yönetimlerin katılımı ile oluşan  konferansa konuşmacı olarak katılacağım" dedi.

ÇETKODER GEN. BŞKN. GSM. 05322822991

ÇETKODER YAZIŞMA: cetkoder@gmail.com


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.