T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) ÇETKODER YEREL SEÇİM ÖNCESİ PARTİLERE VE ADAYLARA SESLENDİ

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş yerel seçimler öncesi tüm adaylara seslendi ve partilere seslendi.

"Yaşanır bir dünya için çevre hakkına saygı diyor taahhüt istiyoruz"

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, "yerel seçim yaklaşıyor. Herkes bir garip ve tuhaf çalışma içinde. Oysa, ülkemizin gerçekleri ve yaşadıklarımız ortada. Bir Tüketici kuruluşu ve aynı zamanda çevre kuruluşu olarak bizim adaylardan beklentilerimiz kamu adına, toplum adına biraz daha farklı. Bu vesile ile kamuoyuna beklentilerimizi ve düşüncelerimizi paylaşmak istiyoruz" diyerek bir dizi istek ve öneride bulundu.

YAŞANIR BİR DÜNYA ÇEVRE HAKKINA SAYGI İSTİYORUZ

Göktaş bugün Mersin'de bulunan dernek genel merkezinde toplanan ÇETKODER mensupları ile beraber yaptığı yazılı açıklamada "Tüm adaylardan ve şu anda aday adayı olanlardan; bulundukları mekanlarda, yörelerde, beldelerde, il ve ilçelerde, kasabalarda, yaylalarda yaşanılır bir dünya, tahrip edilmemiş çevre ve dogal denge ile çevre hakkına saygı istiyoruz. Bu bağlamda ne gibi çalışmalar yapacaklar, ne gibi projeleri var bunları kamuoyu ile paylaşmalarını istiyoruz, bunları bilmek istiyoruz" dedi.

KÜRESEL ISINMA VE İKLİM BOZUKLUĞU İLE GELEN KİRLİLİK

ÇETKODER Genel Başkanı Göktaş, açıklamalarına devamla, "Bildiğiniz üzere Küresel ısınma ve iklim bozukluluğu nedeniyle yaşanan bir kirlilik var. Bu kirliliğin en öemli sebeplerinden biri, gelişmiş egemen devletlerin, uluslararası özel şirketlerin ekolojik doğal ortamı ve çevreyi ölçüsüz yöntem ve araçlarla tahrip etmesidir.  Ayrıca küresel ısınmayla dünyanın ikliminin bozulduğu, bio çeşitliliğin azaldığı ve çevre kirliğinin insan sağlığını tehdit ettiği de bir gerçektir. Yaşadığımız Küresel ısınmanın çevresel etkileri bütün dünyayı hızla bir felakete doğru sürüklemektedir. Bu nedenle Küresel Isınmanın etkilerinin azaltılması amacıyla 2005 Şubat ayında yürürlüğe giren Kyoto Protokolünü vakit geçirmeden Türkiye'de imzalamalı ve gereklerini yerine getirmelidir. Buna keza önümüzdeki seçimlerde aday olan yerel yöneticilerde KYOTO protokolünü bilmeli, ona göre kendilerini çalışmalarını ayarlamalıdırlar. Sağlıklı bir çevreye sahip olma ve çevre değerlerini koruma, geliştirme hakkı tüm vatandaşlarımızın hakkıdır. Buna saygılı bir biçimde ne gibi çalaşmaları olacaktır izah etmelerini istiyoruz" dedi.

ÇEVRE VE DOĞAL DENGE HERŞEYDEN ÖNEMLİ

Göktaş, "Çevre sorunlarına ilişkin birçok bilimsel konferanslar düzenlenmesine, duyarlılık çağrısı yapılmasına, uluslararası antlaşmalara, çevre hakkının ihlal edenlere yönelik yaptırımlara, çevre dostu teknolojilere ve sürdürülebilir kalkınma tezlerine rağmen, ekolojik ortamdaki bozulma, yoksulluk, açlık, kirlilik ve küresel ısınma gibi sorunlar artarak devam etmekte ve yetkili yetkisizde olaylara seyirci kalabilmektedir. Oysa yok edilen bizlerin geleceği, çoluk çocuğumuzun yaşamıdır. Hunharca, acımasızca doğayı, tabiat anayı kirletiyor yok ediyoruz. Çevre ve doğa kirliliği yaşadığımız dünyanın birinci meselesi haline gelmiştir. Ticari kaygılar, çodk kazanma hırsı, daha fazlasına sahip olma, yaşamın aslı demek olan çevre ve doğal ortamın yaşanabilir olmaktan çıkmasının temel nedenidir. Bu anlayış insanlığı ve yaşamı felakete sürüklemektedir. Bu sebeple yanlış politika, çalışma ve uygulamalar yüzünden canlı çeşitlerinin yok olma tehlikesi ile karşı karışadır. Yanlış uygulamalar sebebiyle son yıllarda canlı türlerinin birçoğu yok olmuştur. Bu anlayış ile çalışmalar sürerse  sonumuzu hazırlayan insanlar olarak tarihe geçeriz" diyerek açıkmlamalarını sürdürdü.  

ÇARPIK KENTLEŞME, SAHİLDE VE ORMANLARDA BETON YIĞINLARI

ÇETKODER Genel Başkanı Göktaş, "Ülkemiz son 20 yılda hızla çarpık kentleşmiştir. Fütursuzca yasalar ihlal edilmiş yerel yönetimlerin vurdumduymaz çalışmaları ile deniz kenarları, sahil bandları, ormanlık alanlar, şehir içindeki yeşil alanlar, hazine arazileri talan edilmiştir. Talan edilmesine seyirci kalınmıştır. Buna ilaveten termik santraller, baz istasyonları, yetersiz yeşil alan, endüstriyel artıklar, sanayileşme ve enerji üretimi ile ortaya çıkan toprak, hava ve su kirliliği gibi büyüyen çevre sorunları hayatımızı yaşanılmaz hale getirmektedir.Bizler ne yaparsak yapalım çevre ve tüketici kuruluşları olarak bu sorunların üstenidne gelmeye gücümüz yetmiyor. Sorunları giderme, doğal, tarihsel ve kültürel değerleri korumakla görevli yasama, yürütme ve yargı erklerinin çevreye olan duyarsızlıkları hızla sürmektedir. Keza orman yangınları, tahrip edilen doğal kaynaklar gibi telafi edilemez sonuçlarda cabasıdır. Bunları düşünen, bunlar için ciddi çalışmalar yapacak olan, projeleri olan, yapacağı hizmet ve çalışmalarda bu hususlara ayrı önem vererek saygılı bir şekilde çalışacak olanlar bunları anlatmalı, aktarmalıdır" diyerek bir dizi isteğin altını çizdi.

GÖSTERMELİK ÇED TOPLANTILARI İLE GÖZ BOYAMA YAPILMASIN

Göktaş daha sonra "Ülkemizin çevresel, doğal dengeleri bir bir yok ediliyor. Göstermelik Çed toplantıları ile, iş olsun zihniyeti ile yapılan ÇED toplantılarıyla doğa ve çevre sorunları daha da artıyor. Türkiye'nin taraf olduğu sözleşmeler gereğince koruma altına alması gereken canlı türlerinin yaşadığı alanlarda baraj, hidroelektirik santralı, nükleer enerji santralı, yapılması, kamuoyunun ve sivil toplum örgütlerinin tüm çabalarına rağmen, yapılması için gayret sarfedilmesi çirkin ve düşündürücüdür. Bu tür çevreyi ve doğayı tahrip edecek olan projeler derhal durdurulmalıdır. Bu projelerin gerçekleştirilmek istendiği bölgelerde aday olan başkan adaylarının ne gibi düşünceleri var, yaptırımları olacak, çalışmaları olacak, fikirleri ne bunları kamuoyunun bilmesi gerekmektedir. Bizler Çevre ve Tüketici haklarını koruma kuruluşları olarak bu gidişe kayıtsız kalmayacağımızı her zaman yüksek sesle ifade ettik. Şehrimizi, yöremizi, kentimizi, ilçemizi, beldemizi yönetmeye talip olan bu arkadaşlarımız ne düşünüyorlar, bu hususlarda ne gibi hazırlıkları bulunuyor kamuoyu bilmek istiyor" şeklinde açıklamasını sürdürdü.  

TARİHİ ÇEVREDE TAHRİP EDİLİP YOK EDİLİYOR

Öte yandan Göktaş "Ülkemizin tarihi kültürel çevresi sahip olduğumuz en önemli miraslarımız arasındadır. Ülkemizin her yerinde ve bölgesinde tarihsel kalıntılar, kültürel kalıntılar mevcuttur. Ancak ne yazıkki ülkemizde bu değerler çeşitli nedenler ile yok edilmekte, tahrip edilmektedir. Gerek ilgisizlik, gerekse bilgisizlik yüzünden bu değerler yok olmaktadır. Ayrıca o yörelerde hazine avcılığı, tarihi eser kaçakçılığı, modernleşme özentisi, daha çok kazanma hırsı, mülk edinme kaygısı, ticari çıkar düşüncesi ile medeniyet düşmanlığı bu işin ana nedenleridir. Gerek yöreselde gerekse genelde uygulanan politikaların çevreyi ve doğayı tahrip ettiğini çok çok iyi biliyoruz. 20 yıldır ülkemizde yerel yönetimlerin keyfiliği uygulanan genel politikalar yaşanır ortamı yok etmiştir" açıklamasında bulunup önemli tespitler yaptı.

SAĞLIK, ÇEVRE , EĞİTİM EN ÖNEMLİ UNSURLARDIR

Göktaş,  "Ülkemizde genel yönetimlerin, hükümetlerin yapması gereken çok önemli işler mevcuttur. Bunların başlıcaları Sağlık, çevre, eğitim hususlarıdır. Ancak son 10 yılda uygulanan yanlış politikalar nedeniyle Sağlık, eğitim ve çevre bu noktada en ağır tahribatın yaşandığı alanlar olmuştur. Ayrıca yeniden yapılanma adı altında devletin küçültülmesi, özelleştirme ve yabancılaştırmaya dayanan Dünya Bankası ve IMF programları ile ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel alanda son derece yanlış kararlar alınmış ve çalışmalar yapılmıştır. Çamlıhemşin'de santral uğruna doğanın tahribi, Çanakkale Çan'da yaşanan çevresel kabus, Bursa'daki Cargill olayı, mobil santraller, Kahramanmaraş'da, Sinop'da, Uşak Eşme'de, Trakya Ergene'de, Mersin Akkuyu'da gündeme gelen enerji santralları, Kazdağlarındaki tahribat, Milas'daki deniz doldurulması, Mersin'de Yer kazanma ve sahil güzelleştireceğim adı altında deniz doldurularak sahil bandı oluşturulması, Maden arayacağız, altın çıkartacağız diye siyanürlü çalışmaların verdiği tahribat bunlardan yanlızca bir kaçıdır. Şimdi yerel yönetimle talip olan ve bulundukları yerlerdeki doğal, tarihi, kültürel varlıklara, çevresel değerlere sahip çıkma adına bu arkadaşlarımızın ne gibi çalışmaları olacak, projeleri ne, uygulamaya koyacakları çalışmaları ne olacak bunları kamuoyu bilmek istemektedir" diyerek gerek genel politikalar gerekse yerel politikalar açısından hem hükümetlere hem de yerel seçimde aday olacaklara söslendi.

ÇEVRE VE DOĞA KİRLİLİĞİ, KORUNMASININ SADECE KÜRESEL DEĞİL YÖRESEL VE BÖLGESEL AYAĞIDA VARDIR

Göktaş yaptığı yazılı açıklamada "Çevre ve doğa problemlerin sadece küresel değil, yerel ve bölgesel ayağıda mavcuttur. Çözüm için uluslararası işbirliğine ihtiyaç olduğu kadar, yöresel ve bölgesel işbirliğinede gerek vardır. Ekonomik gelişme adına  çevre yıkımının son sürat devam ettiğini görüyor yaşıyoruz. Bilinçsiz büyüme ve tüketim modeli yerine doğal kaynakların en verimli ve akılcı biçimde kullanıldığı yeni yöntemlerin yürürlüğe konması gerekmektedir. Bu bağlamda ulusal ve uluslararası hukuku çevre gerçeğiyle uyumlu hale getirmek de ayrıca bir zarurettir. Unutmayalım ki, yaşanılır bir çevrenin tüm insanlığın, bugünün ve gelecek kuşakların ortak malı olduğu, hiçbir kişi ve kuruluşun gelecek kuşakların yaşamlarını tehlikeye atma hakkı bulunmamaktadır. İşte bu bilinç ile çalışmalarını sürdürebilecekler mi? Bunları kamuoyu bilmelidir" diye seslendi.

ADAYLARDAN KURU SÖZ VE BOŞ LAF  İLE UYDURUK VAAT DEĞİL TAAHHÜT İSTİYORUZ

Daha sonra Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği ÇETKODER Genel başkanı Mustafa Göktaş yapılacak yerel seçim öncesi ilginç bir talepde bulundu. Göktaş, "Tüm sorunları biliyoruz. Hem tüketici hakkı hem çevre hakkını koruyan bir kuruluşuz. Üyelerimiz ve mensuplarımız kamuya yararlı olacak birbirinden güzel işlere imza atan kişilerdir. Ayrıca toplum her şeyin en iyisine layık, hizmeti ise kusursuz alması gereken yapıdır. Önümüzdeki yerel seçimlerde Belediye başkanlarını (belde, ilçe, il, büyükşehir) Bunların meclis üyelerini, İl genel meclisi üyelerini, mahalle ve köy muhtarlarımızı yeniden seçeceğiz. Ve bu seçtiklerimiz bizleri yerelde, yöremizde yönetecek ve idare edecekler.  Ortaya çıkmış o kadar çok aday adayı var ki, gülersiniz ağlanacak halimize… Aday adayı olanlar, aday olanlar TV ekranlarında ve radyo mikrofonlarında seçmene sundukları proje, vaat, yapacakları işler bazındaki taahhütlerini 4077 sayılı Tüketiciyi koruma kanununa göre ve yürürlükteki kanunlar uyarınca gitsinler en yakın notere, bunu taahhüt altına alıp imzalayıp başta basın yayın kuruluşları olmak üzere kendi seçim bölgelerinde halka, seçmenlerine dağıtsınlar. Bu olmayacak bir iş değil. Doğruluk, dürüstlük, onurlu siyaset diyorlarsa bunu yaparlar ve attıkları imzanan hesabınıda gün gelir verirler. Şimdi böyle bir taahhüt yok. Yürürlükteki yasalar dün olduğu gibi bu günde sözlere ve atıp tutmalara karşı bir şey de yapmıyor, yapamıyor. Yapamazda. Olmayacak işleri halkın önüne "yapacağım, edeceğim" diye koyanlar var. Vatandaş bilmiyor, bilemez.

Karşısındakini adam sanıyor, inanıyor. Aslında güveni kötüye kullanma var, hileli ve nitelikli dolandırıcılık var, ama hesap soran yok. Biz tüm vatandaşlar adına bu hesabı sormaya hazırız. Belki vatandaş tek tek bu kişilerden hesap soramaz. Ama biz Bir Tüketici ve çevre kuruluşuyuz ve Amacımız tüketicilerin hak ve hukukunu çevre ve doğayı korumak. Seçme ve seçilme, oy kullanma da en temel tüketici hakkı. Kimse kimseyi yanıltarak oy alamaz, isteyemez. Hileli olarak kusurlu ve ayıplı vaatlerde bulunup hizmet getireceğini söyleyerek ve beyan ederek oy avcılığı yapamaz. Ama bu resmi olarak kağıda dökülürse olur. Söylem ile olmaz. O yüzden gitsinler notere taahhüt altına alsınlar bizlere versinler. Tüm tüketici kuruluşlarına versinler. Basına versiler. Vatandaş aramaz ise hakkını ki, çoğu uğraşmaktan aciz durumda, biz onlar adına takipçisi olur ararız. Meraklanmasınlar. Yeterki ortalıkta ben şunun için, bunun için, şu makam için adayım diyenler, halka arz ettikleri proje, yapacakları iş ve hizmet hususunu noterde taahhüt altına alsınlar. Bakın ondan sonra ne olacaktır?

1-     Öncelikle kimse yapamayacağı vaadi veremeyecek atıp tutma ŞIP diye bir anda kesilecek. Çünkü, kırk ölçüp bir biçmeye başlayacaklar.

2-     Bu atmasyon ve üfürük işler yapılamayacağından ortaya çıkan abuk subuk aday adaylarının çoğu kendiliğinden çekilmek zorunda kalacak, çünkü onlar için ortam ortadan kalkmış olacak.

3-     Verilen sözler seçildikten sonra verenler tarafından unutulmayacak, unuttum diyemeyeceğini bilecek, mazeret üretemeyecek, ve bu arada kamuoyu verdiği sözleri unutturmayacak ve sözler yerine gelmemiş ise hesap sorulabilecek.

4-     En önemlisi siyasetde yok olan güven kaybını ve oluşan güven bunalımını ortadan kaldıracak tertemiz bir sayfa açacaktır.

Bu dediklerime kulak verin. Seçim yaklaşıyor. A'yı B'yi telafuz edemiyor adam ama çıkmış aday olmuş. Çoğunda mantık şu. Bir seçilelim, gerisi kolay. 4 sene bu yahu. Öyle kolay mı, bir daha seçilmeye gerek yok, zati yükümüzü tutarız. İnanını çoğunda anlayış bu. İstisnalar kaideyi bozmuyor ne yazik ki… Öyle olmasa, yıllar yılı kentlerin ve yörelerin, mahallelerin kaderi bu mu olur? Adayları söylediklerini, vadettiklerini, yapacağım dediklerini, taahhüt etmeye çağırıyoruz" dedi.

 

 

ÇETKODER GEN. BŞKN. GSM. 05322822991

ÇETKODER YAZIŞMA : cetkoder@gmail.com


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.