10 Aralık 2008

(anadoluhaber) İşkence / Çemberimde Gül Oya



Dünya'ya geldiğin ilk anda iki bacağından tutulur başın aşşada kıçın yukarda iken kıçına ilk şamarı yersin. Sonra büyümeye başlarsın ve okula gidersin. Çocuksundur ve yaramazlık yaparsın doğal olarak okulda. Öğretmenin seni tahtaya kaldırır bir deyil iki cetveli üst, üste koyar aç elini bakım der, aç elini.

Başlar vurmaya sanki kendi hiç çocuk olupta yaramazlık yapmamış gibi. Belki o an vurulan el deyildir acıyan. Acıyan arkadaşlarının gözü önünde yaralanmış kalbidir. Bunun suçlusu öğretemeyen öğretmenlerden çok okula başladığın ilk gün eti senin, kemiği benim diyen velilerdir.

Sonra tatil olur. Eğer karnen zayıfsa seni karşına alır velin (bu genelde baba olur) bu ne oğlum? Biz seni ne zor şartlarda okutuyoruz biliyormusun? Baba o şarabı hangi zor şartlarda aldın? Sus eşşekoğlu eşşek ve sözün bitiminde bir şamar..

Sonra seni yaz tatilinde Kuran Kursuna gönderir şarapcı baban. Kuran Kursu bu kadar iyidiyse sen neden şarap içtin be baba? Hoca. Sen Fatiha Süresini oku bakım der elinde iki metre uzunluğundaki çıtayla. Hocam benim adım sen deyil İbrahim. Bir yerde yanlış okumuşundur süreyi hoca kükrer. Aç elini. Açarım elimi hocaya deyil Allah'a. Hoca vuruken elime ben yalvarırım bir tek olan Allah'a.

Okul bitmişti zorunlu eğitim 5 yıl iken. Babam seslenir. Oğlum okuyupta ne olacaksın bir meslek sahibi ol. Ama, ama ben okumayı istiyorum. Verilirsin bir tamirhaneye.  Zaman içinde önce ellerin sonra elbisen sonra yüzün kirlenir. Usta seslenir. Oğlum getir 13-14 anahtarı. Yenisindir daha. Sen 13-14 anahtar yerine 15-16 anahtarı götürürsün. Bu ne oğlum der usta ve alır anahtarları. Aç elini der aç. Vur be usta doğduğumda kıçım açıktı o günden sonra zaten hep elim açık sende vur. Vurur usta.

Artık askerlik vakti gelmiştir. En büyük asker bizim asker sloganları ile uğurlanırsın askere. Birliğine teslim olduktan sonra eğitimlere başlarsın. Önce nasıl selam vereceğin öğretilir, sonra silah söküp takmasını ve kullanmasını. Atışlara gidersin 200 metre. Attığın 3 mermi gitmez hedefe. Komutan seslenir uzaktan. Asker. Emret komutanım. Sen nasıl askersin der ve elinde tuttuğun G3 silahının atış yaparken sol elinle tuttuğun yeri söker. Aç elini der aç. Komutanım benim elim hep açıktır. Vurur komutan. Bizse vatan sağolsun deriz.

Askerlik biter hayata atılırsın. Seversin birini. Verilmiş şiirlerin, sözlerin olur aşk'a dair. Çok seversin hemde ne çok, Gün gelir senin için ağlanır, gün gelir merak edilirsin biraz sesin duyulmadığında. Üzülürsün sevdiğinin ağlamasına, seni merak etmesine. Üzülürsün ama birazda sevinirsin çok sevildiğini düşündüğün için. Gün gelir artık arama beni, istemiyorum denir sana. Sen yine ararsın çok sevdiğin için. Bu sefer tehdit edilirsin. Bak ararsan seni savcılığa şikayet ederim. Sevdiğindir senin yüzüne vuran ruhsatsız sözleriyle artık. Kırılırsın yeryüzüne ve ona.

Hayatımız hep böyle olmamıştır ama kim diyebilirki İbrahim ammada abartmışsın. Hayır, hayır buraya kadar yazdıklarım yaşadıklarımdı. Belki sen yaşamadın ama ben yaşadım, yaşattılar. Bunlarada Eyvallah..

Bir süre önce Sabah Gazetesi yazarlarından Yavuz Donat'ın bir yazısını okudum. Birinin anılarından bahsediyordu. Adam kürt kökenli ve bu olay 12 eylül olaylarında yaşanıyor. Diyarbakır ceza evinde yatan bu adama her gün işkence yapılıyor. Dayakların yerini bir süre sonra Jop ile makattan tacize kadar gidiyor. Adam diyorki. O zaman her gün ölmeyi istedim. Eğer yedi tane çocuğum olmasaydı dağa çıkar seve, seve savaşırdım..

Hadi dayak atıyorsun jop ile taciz hangi insanlığa sığar onu anlamıyorum. Madem bu adamdan bu kadar nefret ediyorsun sık kafasına gitsin. Delikanlı bir adama yapılacak işler deyil bunlar ve yine söylüyorum insanlığa sığmaz. Bu vatan için şehid olan asker, polis'i öldürenlerin içinde kendilerine yapılmış veya anlatılmış olayların etkisi olmadığını kim söyleyebilir? Bu işkencelerden herkes nasibini almıştır bir şekilde. Hüsyin Üzmez'in Çilenin Böylesi kitabının 114 sayfasından bir bölüm alıntılamak istiyorum.

Yatırın dinini s…..   pez…ni… Biz inançlarımız için ölmü göze almıştık, o bizim inançlarımıza sövüyordu. İnsan üstü bir kuvvet beni yerimden fırlattı.
Sövme! Diye bağırdım. Alın bu ağzına s…mın keratasını. Beni öbür tarafa aldılar. İhtiyar bir bekçi bana nasihat ediyordu. Aklını mı kaçırdın oğlum? Çeker öldürür seni kim vurduya gidersin.


Cevabım kısa olmuştu. Keşki öldürseler. İçerde herifin sesi ortalığı zıngırdatıyordu. 50 sopa daha atın puşta. Arkasaından copların biri kalkıp biri iniyor, dövülen arkadaşın iniltilerini Allah’tan başka kimse duymuyordu. Arkadaşlar tekrar tekrar sıra dayanağına çekildiler.


Herif bununlada kalmamıştı. İçimizden birinin dünyada eşine ender raslanan iffetli karısına SIRF ÇARŞAF GİYDİĞİ İÇİN  hakaret etmiş, polislere “Yırtın şu oros….çarşafını (bilmem neresini) göreceğim” diye bağırmıştı.

Bu da yetmemişti. Bir arkadaşımızın 90 yaşında ki babasını getirdiler. Sakalından tutup kafasını karakolun taş duvarlarına vurdular. Bir anda ak sakalı al kanlara boyanmıştı. Dua okuyor sabrediyordu. Daha doymamışlardı. Parmaklarının arasına mermi koydular ve kemik çatırtılarını duyuncaya kadar sıktılar.


Dedimya herkes bir şekilde işkencelerden aldı payını. İşkence yapılan insanların hayelleri, umutları ve yarınlara dair hedefleri vardı. Kimisi gelinlik giyecek, kimisi damatlıklarını. Kimi anne baba  kızlarını, oğullarını  en güzel okullarda okutup vatan için hayırlı evlat olmaları için çaba sarfedecekti.  Ne hedef kaldı, ne hayal, nede umut işkence anında..

Aslında ne çok şey yazmak isterken içimden bir ses yazma artık diyor, yazma! Artık yazmıyorum ve son olarak şunu söylüyorum. Bizler İNSANIZ..

 

Son Nefes e/Günlük

http://onemsiziletilerim.blogcu.com

 

 

 





____________________________________________________________________________
İnternette takip ettiğin tüm siteler tek tık ötede! “Benim Mynet’im” de!

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.