14 Aralık 2008

(anadoluhaber) Savcılar 301 için yarışıyor

Savcılar 301 için yarışıyor
ANKARA / TCK 301. maddesi konusunda soruşturma açma yarışına giren Cumhuriyet savcıları, 7 ay içinde Adalet Bakanlığı'na toplam 462 dosya göndererek, soruşturma izni istedi. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise, bu süre içinde 38 dosyadaki 78 kişi hakkında soruşturma izni verdi.
Birçok aydın ve yazarın yargılanmasına neden olan, Hrant Dink cinayeti ile gündeme gelen ve bu konuda demokratik kamuoyunun değiştirilmesini istediği TCK 301. maddesi ile açılan davalar hız kesmiyor. Hem kamuoyundan gelen baskılar hem de Avrupa Birliği isteği üzerine maddeyi tümden kaldırmak yerine soruşturma iznini Adalet Bakanlığı'na veren AKP hükümetinin bu düzenlemesi, bakanlıkta daha fazla dosya birikmesini beraberinde getirdi. Düzenlemenin üzerinden geçen 7 ayda, "Türklüğe ve devlete hakaret"i düzenleyen madde nedeniyle savcılar bakanlıktan soruşturma açma izni istemek amacıyla yüzlerce dosyayı bakanlığa gönderdi.
Bu konuda bir biriyle yarışa giren Cumhuriyet savcıları, son 7 ayda, TCK 301. maddesinden soruşturma açma izni verilmesi isteği ile 462 dosyayı Adalet Bakanı'na gönderdiği ortaya çıktı. Bakan Şahin, kendisine gelen bu 38 dosyadaki 78 kişi hakkında soruşturma izni verirken, 258 dosyadaki 361 kişi için izin vermedi. Bakanlık verilerine göre, soruşturma için bakanlık onayı getirilmesinden bu yana geçen 7 ay içinde, gelen 462 dosyadan 146'sı hakkındaki inceleme ise devam ediyor.
 
Bakanlık verilerinden yapılan derlemeye göre, 2006 yılında, 469'u bir önceki yıldan kalan, 328'i 2006 yılında açılan ve 38'i bozulduğu için iade edilen 301. madde ile ilgili toplam 835 dava açıldı. Bunlardan 299'u sonuçlandırılırken, 536 dava ise 2007 yılına devredildi. Yine 2006 yılında 301'den sanık sayısı 219'u kadın, bin 314'ü erkek olmak üzere toplam bin 533'ü buldu. 2007 yılında ise açılan 744 dava kapsamında bin 189 kişi yargılandı.
 
ANF NEWS AGENCY


Yahoo! Türkiye açıldı!
Haber, Ekonomi, Videolar, Oyunlar hepsi Yahoo! Türkiye'de!
www.yahoo.com.tr --~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.