29 Aralık 2008

(anadoluhaber) Tarım için alternatif politikalar

Tarım için alternatif politikalar

Tevfik GÜNGÖR / OLAYLARIN İÇİNDEN
http://www.dunyagazetesi.com.tr/yazar.asp?authId=18&id=31787

26.12.2008 - 09:15

Tarım sektörü Türkiye'de ihmal edilen bir sektör. Tarımın milli gelire katkısı giderek düşüyor.

Genel olarak bu gerçekleri herkes görüyor. Politikacılar tarımdaki sorunlara üzülüyor. Fakat farklı politika önerileri geliştiren yok.
Bağımsız Türkiye Partisi'nin (BTP) Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş, uzun süredir "Milli Ekonomi Modeli" diye adlandırılan bir programı anlatmaya çabalıyor.

BTP'nin haberleri medyada yer almadığı için başkanı Prof. Dr. Haydar Baş'ın "Milli Ekonomi Modeli" de tartışılamıyor.

Bir okuyucum Prof. Dr. Haydar Baş'ın "Milli Ekonomi Modeli" içinde, tarım için önerdiği alternatif tedbirleri bana iletti.

Prof. Dr. Haydar Baş'ın, Türkiye'de tarımın geri kalmışlığını, Hollanda örneğini alarak anlatması çok ilginç. Bu anlatımda deniliyor ki, "Konya Ovası kadar bir büyüklüğüne sahip olan Hollanda, tarımda elde ettiği başarıyla dikkat çekmeye devam ediyor.

Topraklarının bir bölümü deniz doldurularak kazanılmış, Türkiye yüzölçümünün sadece yüzde 7'si kadar bir tarım arazisine sahip bu küçük ülke, yıllık 53,3 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatını nasıl yapıyor, ya da ülkemiz niçin yapamıyor?

Dünyanın en önemli tarım üretici ve ihracatçısı olma potansiyeline sahip, tarımsal üretimde dünyanın bir numarası Hollanda'da, Türkiye için önemli dersler var elbette.

Ülkemiz ile Hollanda'yı kıyasladığınızda elbette kahrolmamak elde değil, sevgili okurlar. İşte rakamlarla Hollanda: Nüfus 16 milyon 357 bin (2007), yüzölçümü 41 bin kilometre kare, Gayrisafi Yurtiçi Hasıla 560 milyar Euro (dünyada 16.), kişi başı millî gelir 34 bin 665 Euro (Dünyada 10.), toplam ihracat 348 milyar Euro, toplam tarım ürünleri ihracatı 53,3 milyar Euro.

Kesilmiş çiçek ve çiçek soğanlarının üretim ve açık artırması dünya birincisi. Tarım ürünleri ihracatı dünya ikincisi. Seralarda dönüm başına üretim miktarı AB ortalamasının 6 katı.

Bahçecilik sektörü toplam 460 bin kişiyi istihdam ediyor. Hollanda, dünyadaki süs bitkileri ticaretinin yüzde 60'ını gerçekleştiriyor. Çiçek soğanı üretiminde dünyadaki pazar payı ise yüzde 90.0. Bu küçük ülke aynı zamanda dünyanın en büyük tohum ihracatçısı. Her yıl AB pazarına giren 1800 yeni bitki çeşidinin yüzde 65'i Hollanda'dan geliyor.

Bizden alan olarak yaklaşık 20 kat daha küçük bir ülke, nüfusu da bizim yine yaklaşık beşte birimiz olan Hollanda'da tarım yapan çiftçi sayısı kadar ülkemizde eğitimli ziraat mühendisi olmasına rağmen bizden kat be kat ilerilerde olmasını nasıl açıklamak gerekir diye düşünmeden edemiyoruz. Türkiye'de tarım sektörünün sorunlarını konuşurken, genelde altı çizilen husus, üreticinin elinde kalan, satamadığı veya zararına satmak zorunda kaldığı ürünlerdir. Ülkenin hangi noktasına giderseniz gidin bu gerçek değişmez.

Türkiye dünya fındık üretiminin lideridir ve toplam üretimin yüzde 60-70'ini karşılar. Ancak bu kadar kıymetli ürün her yıl çiftçinin veya ona destek olmak için fındığı alan devletin elinde kalır. Zeytinyağı üretiminde dünyada ilk beşteyiz; fakat ürün yıllardır para etmiyor.

Bu genel anlatımdan sonra Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş'ın, önerdiği alternatif tarım politikasının ana hatları ve hedefleri özetleniyor.

Prof. Dr. Haydar Baş'ın alternatif tarım politikasına göre:

. Çiftçiden, planlı ve sürekli üretime katıldığı sürece vergi alınmayacak ve ürün alım garantisiyle doğrudan desteklenecektir.
. Toprağı olmayan köylüye, üretim yapılması şartıyla toprak verilerek üretime katılması sağlanacak.

. Devlet tarafından ürünün tahmini bedelinin yüzde ellisi üreticiye avans olarak ürün ayından altı ay önce peşin olarak ödenecektir.

. Kuraklık, don, sel gibi doğal afetlere karşı, ürün sigorta sistemi getirilerek üreticilerin zararları karşılanacaktır.

. Stratejik öneme sahip tarım sektöründe yerli üretim, ithal ürünlere karşı gümrük duvarları yoluyla korunacaktır.

. Tarım ürünlerine IMF ve Dünya Bankası dayatmasıyla getirilen tahditler tamamen kaldırılacak, yerli üretimin artırılması teşvik edilecektir.

. Çiftçiye devlet tarafından tohum, fidan, gübre ve ilaç konularında yardım edilecektir.

. Çiftçilere sosyal güvenlik ve emeklilik hakkı sağlanacaktır.

. Türkiye'de tarım alternatifsizdir. Onun için tarım ürünlerine alternatif aramak yerine, tarıma dayalı sanayinin kurulması teşvik edilecektir. Bu amaçla devlet tarıma dayalı sanayi üzerine yatırım yapmak isteyen girişimcilere proje mukabili sıfır faizli, gerekirse geri ödemesi üretim olarak alınabilecek kredi doğrudan verilecektir.

. Hükümet, bizzat pazarlama hususunda üreticilerimize öncülük edecektir. Dünyanın her yerinde pazar bulacaktır. Çiftçinin pazar problemi olmayacaktır.

. Ülkemizdeki tarıma uygun arazilerin envanteri çıkarılacak, iklim ve toprak özelliklerine göre uygun tarımsal ürün grupları belirlenecektir.

. Tarım tek başına bir sektör olarak değil, tarıma dayalı ilgili sanayi dalları ile bir bütün olarak alınacaktır. Bu amaç doğrultusunda tarım ürünlerinin son mamul haline getirilmesi için entegre sanayi kuruluşları teşvik edilecektir.

. Coğrafya, iklim, nüfus ile iç ve dış piyasa dengeleri göz önünde tutularak, tarım sektörünün üretim, miktar, çeşit, nitelik planlamaları ve AR-GE çalışmaları yapılacaktır.

. Çiftçinin kooperatifleşerek güç birliği yapması desteklenecektir. Kooperatiflere tarımsal alet ve makine desteği verilecektir.

. Üretici ile tüketici arasındaki zincir kısaltılarak üreticinin yüksek gelir, tüketiciye ucuz ürün sağlanacak, kooperatiflerden bu amaçla istifade edilerek, Hal Yasası tekrar gözden geçirilecek.

. Sanayinin hammaddesi olan tarım ürünlerinin "Dar Bölge Kalkınma Modeli"yle, ilgili sanayi kollarıyla entegrasyonu sağlanacaktır.

. Tarımsal üretim merkezlerine, -maliyetleri azaltmak için- ucuz taşıma aracı olan demiryolları hatları çekilerek etkin kullanımı sağlanacaktır.

. Yerli gübre üretimine destek verilecektir.

. Minimum su sarfiyatıyla, yüksek ürün miktarı ve kalite sağlayan modern tarım teknolojileri (damıtma sistemi, hidrofilik katkı maddeleri) yaygınlaştırılacaktır.

. Yeni su kaynakları bulunarak, tarımın hizmetine sunulacaktır.

. Katma değeri yüksek olan hayvancılığın temel girdi kalemlerinden olan yem ihtiyacının sağlanabilmesi amacıyla, ilgili tarım ürünlerinin yeterli miktarda üretimi teşvik edilecektir.
Sayın okuyucularım. Türkiye'de bizler birçok konuları eleştiriyoruz. Fakat eleştiri ile sorun çözülmüyor.

Sorunların çözümü için alternatif politikalar geliştirmek, tartışmak ve bu politikalardan uygun görülenleri uygulamak zorundayız.

Yazarın diğer yazıları

  • 29.12.2008 - Reklam harcamaları tüketimin aynası
  • 25.12.2008 - Üretimde de tüketimde de gerideyiz
  • 24.12.2008 - Güvensizlik, yatırımı da tüketimi de engelliyor
  • 23.12.2008 - Yoksullara dönük politikalar giderek önem kazanacak
  • 22.12.2008 - Kriz rüzgarı yoksulları daha fazla yoksullaştıracak
  • 19.12.2008 - Özel sektör için teşvikler
  • 18.12.2008 - Sermaye ihtiyacı olan şirketler için hisse senedine çevrilebilir tahvil
  • 17.12.2008 - Ekonomide yavaşlama krizden önce başladı
  • 16.12.2008 - 5 kişiden birinin yoksul olduğu ülkede sosyal yardımlar önem taşıyor
  • 15.12.2008 - Türkiye'deki her 5 kişiden biri yoksul, her 200 kişiden biri aç

  • www.milliekonomimodeli.com

    EKONOMIK KRIZE COZUM : Tuketim endeksli (tuketimi tesvik eden) model

    Milli Ekonomi Modeli nedir?

    Milli Ekonomi Modeli, insanin sinirli ihtiyaclarinin sinirsiz kaynaklardan karsilanmasi ilmi; ve yine ulkelerin gerektiginde her turlu mal ve hizmeti uretebilme gucune sahip olmasinin yani sira ic ve dis harcamalarini borclanmadan temin edebilmesinin formuludur. Bu yonuyle Milli Ekonomi Modeli, ulkelerin ve milletlerin kalkinmasinin ve ekonomik bagimsizliginin tek yoludur.
     
    Sayin kullanici Turkce karakter sorunu icin Gorunumden Dil kodlamasi bolumunden UTF-8' i seciniz
     


    --~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
            Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
            Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

                *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
    -----------------------------------------------------------------....
    "ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
     Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
     Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
     Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
    adresinde bu grubu ziyaret edin
    -~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.