21 Aralık 2008

(anadoluhaber) Yeni seçim sistemi


Dün yani 20.12.2008 de Sayın Tarhan Erdem Radikal gazetesindeki köşe yazısında

YSK Başkanı sayın Muammer Aydın'ın dünkü açıklaması, seçmen kütüklerinin düzelmesini zorlaştıran gelişmeler içinde bulunduğumuzu gösteriyor.

Diye yazdıktan sonra, bunun yanlış olacağını anlatıyor ve ayrıca da bunu derhal yapmanın mümkün olamayacağını ileri sürüp bazı yasaların buna engel olduğunun izahı ile bu işten vazgeçilip önce yasal düzenlemeler yapıldıktan sonra sistemin modernizasyonuna geçilmesini öneriyor. Buna gerekçe olarak da yeni uygulanmak istenen sistemin bilgisayar yazımını yapan firma ile YSK'nun ortak toplantı yaptığını bu durumun yasal olmadığını böyle bir toplantı yapamayacağını ileri sürüyor.
Bu konuda ben yasaların yorumundan kaynaklanan teşviklerde, engellerde, çıkarılabileceğini bunun ülkemizde ve yargı sistemimiz içinde de pek çok örnekleri olduğunu göz önüne alırsak, aslında konunun yasal değil teknik bir konu olduğunu düşünerek görüşümü aşağıda anlatmaya çalışacağım.
Söz konusu yasa'nın yorumunu ilgililerine bırakarak olaya mantık açısından bakarsak biraz daha olumluda yaklaşabiliriz diye düşünüyorum.
YSK da diğer tüm devlet kurum ve kuruluşları gibi kullandığı tüm araç gereç ve malzemeyi başka kurumlardan veya piyasadan satın almak zorundadır.
Satın alınan bu kalemlere artık birde yazılımlar diye bir şey eklenmiştir.
Yazılım üretimi her kurumun kendi bünyesine kurup geliştirebileceği bir şey değildir sanıyorum. Nasıl ki kurumların kâğıt fabrikası yoksa yazılım üretim merkezleri de olmayabilir.
O halde gelişen teknolojiyi kullanmak yerine yasaların zorlayıcı yorumlarından engeller çıkarmayı ben pek mantıklı bulmuyorum.
O halde kurumlar ihtiyaçları olan malzemeyi satın alırken elbette alınacak firma ile bazı kriterleri konuşmak ve YSK üyelerini yazılım konusunda bilgilendirmek YSK'nun kendi taleplerinin belirlendiği veya belirleneceği bazı anlaşmalar yapmak için ortak toplantı yapmalarını gayet makul buluyor ve bunun aksi yapılıp sadece bir iki üyenin yürüteceği bir görüşme sonrasında bu yazılımın kullanılmasına geçilmesi halinde ortaya daha büyük dedikodular çıkacağı düşünülürse YSK bu toplantıyı zorunlu olarak böyle yaparak aykırı görüşlerin veya bu tip bir seçimde beklide tam tersine asıl hile yapmak isteyenler varsa bu gerekçeler ile engel çıkarabileceklerinden bu ihtimalin ortadan kaldırılmasında daha yararlı olmuştur diye düşünüyorum.
Bir örnek vermek gerekirse bu durum diğer herhangi bir kurumun bazı işlerinde modernizasyon yapmak için ihtiyacı olan malzemeyi dışarıdan alması ve bu konuda satıcı ile alınacak malzeme konusunda toplantılar yapmasından farksız bir durumdur. Mesela kendisini durmadan yenilemek durumunda olan TSK'nin silah sipariş ve alımından bazı kurumların bazı personeli için mutfak kurmak yerine yemek fabrikasından yemek almasına kadar kaçınılmaz bir durum ve doğal sayılmalıdır.
Burada sorgulanması gereken şey ihtiyacın gerçekliği ile modernizasyona ihtiyaç olup olmadığı olsa gerektir. Günümüz dünyasında artık insanların sandığa bile gitmeden dünyanın her yerindeki evlerinden internet aracılığı ile nasıl oy kullanabileceklerini tartışmak yerine yasalar arasında dolaşım hangi madde hangi konuda engel olur ve yerimizde saymaya devam ederiz halinde tezahür eden fikirler bana yapıcı olmaktan uzak kalıyor gibi geliyor.
Biz TC. Vatandaşları olarak yasalar ile nasıl sonuç almak istiyorsak o sonucu rahatça alabileceğimizi yüksek yargı kararları ile de çoktan öğrendiğimize göre bana yapıcı düşüncelerinde engelci düşünceler kadar yasal zemine sahip oldukları zan ve kanaati veriyor.
Bilemem ben sıradan bir vatandaşım. Belki de yanlış düşünüyorumdur. Ama halkın sesi hakkın sesidir diye bir deyimimiz olduğu da unutulmamalıdır diye düşünüyorum
Sayın Tarhan Erdem beyefendiye isabetli görüşleri açısından hepimizin teşekkür borçlu olduğunu düşünmekle birlikte bu konuda kendisinin görüşlerine maalesef iştirak edemiyorum.
A.D.Şimşek


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.