Şortundaki KKTC bayrağı ile adını dünyaya duyuran şampiyon İngiliz boksör David Haye, "Spor yapmak insanların en doğal hakkıdır. Kuzey Kıbrıslı Türklere uygulanan ambargoların bir insanlık suçu olduğunu düşünüyorum" dedi.
DÜNYA Yarı Ağır Sıklet Boks Şampiyonu David Haye, bir KKTC sevdalısı... Şortundaki KKTC bayrağı ile siyasi ve sportif alanda ambargolardan bunalan Kıbrıs Türkünün sesi oldu İngiliz boksör. Tüm dünya, KKTC bayraklı şortu ile unvan sahibi olduğu maçta tanıdı onu ve davasını özümsedi.
Kimdi bu David Haye? Bu KKTC aşkı nereden geliyordu? Tüm bu soruların yanıtını bulmak için Haye’in yaşadığı Çatalköy ve antrenmanlarını yaptığı Ozanköy’ün yolunu tuttum. Girne’nin bu güzel iki köyünde gerçekleştirdik röportajı... David Haye’e ilk sorumuz, "Sizi ringde şortunuzda KKTC bayrağı ile görenler merak ediyor. Bu KKTC sevginiz nereden kaynaklanıyor?" oldu.
Verdiği yanıt ilginçti: "Londra’nın en belalı mahallesinde büyüdüm. Orada öğrendiğim tek şey, yaşamak için adam nasıl dövülür olmuştu. Aşırı kavgacılığım beni 10 yaşımda ringe taşıdı. 22 yaşıma kadar amatör boks yaptım. 2002 yılında profesyonelliğe geçtim.
Dünya Yarı Ağır Siklet Boks şampiyonluğu unvanını kazandım. Bu unvanı 4 kez korudum. Jamaika asıllı Londra varoşundan çıkmış bir İngiliz boksör olarak menajerimin KKTC Türkü olan babasının teklifi üzerine KKTC’ye geldim. Aylarca KKTC’de kaldım ama medya da dahil kimse beni bir boksör olarak tanımadı. İşadamı Yılkan Zorlukasap’ın demir atölyesinin bir deposunu modern bir ring haline dönüştürüp, ABD’den getirdiğim boksörlerle antrenmanlar yaparak unvan maçına gizli gizli hazırlandım. Ne zaman beni şortumda KKTC forması ile çıktığım unvan maçında gördüler, işte o zaman KKTC’deki varlığım ortaya çıkmış oldu.
İyi ki sevmişim
Londra gibi kalabalık bir kentten sakin, huzurlu bir yer olan KKTC’ye gelmem ilgimi çekti. Tıpkı, çok güzel bir bayan görüp ona aşık olmak gibi bir şey bu. İşte KKTC ile ilk aşkım böyle gelişti. İnsanlarını sevdim, havasını sevdim, sakin yaşamını sevdim, organik yiyeceklerini sevdim. İyi ki de sevmişim. Bu ülkede çalışarak dünya şampiyonu oldum."
- KKTC bayrağı ile ringe çıkarak dünyaya vermek istediğiniz mesaj neydi?
"KKTC diye bir ülkenin varlığının dünyada bilinmesini istedim."
- Siz KKTC bayrağı ile ringde dövüşüyorsunuz ama KKTC’li sporcular, uygulanan ambargolar ile bu haklardan yoksunlar. Bunu biliyor musunuz?
"Ben her şeyden önce politikacı değil, bir sporcuyum. Spor yapmak insanların en doğal hakkıdır. Kendi ülkelerinde de yurt dışında da. Bu hak kesinlikle alınmamalıdır. KKTC’li sporculara uygulanan ambargolar bana anlatıldığında bunun bir insanlık suçu olduğunu düşünüyorum. Bu görüşlerimi her platformda da rahatça söylüyorum."
- KKTC’yi çok sevdiğinize göre bu ülkeye yatırım yapmayı düşünüyor musunuz?
"Ben sporumu yaptığım sürece KKTC’den hiçbir beklentim yok. Bu böyle bilinmelidir. Bir evim var. Bu güzel ülkeye inşaat sektöründe yapacağım yatırımlarla katkıda bulunmak istiyorum."
- Unvan veya öncesi bir maçınızı bu topraklarda yapmayı düşünür müsünüz?
"Planımız var. Nisan veya mayıs ayında Girne’de birlikte yaşadığım insanlara bu mutluluğu yaşatacağım."
- KKTC’de yaşamak nasıl bir duygu?
"Londra’nın merkezinden gelen bir insan için KKTC emniyetli, rahat, huzurlu ve sakin."
Cesaretiniz varsa o bayrağı siz sökün
ŞORTUNDAKİ KKTC bayrağının hikayesini anlatırken gözleri çakmak çakmak oluyor Haye’in. Aldığı tepkilere çok sert karşılıklar verdiğini belirtti ve bu konuda şunları söyledi:
"Yaşadığım ülkenin şortuma işlenmiş bayrağı ile ringde dövüşmenin anormal yanıolamaz. Şortumda bir de İngiltere bayrağını taşıyorum. Bazı kişiler beni İngiltere Boks Federasyonu’na şikayet ettiler. ’Orası tanınmamış bir ülkedir. KKTC bayrağı ile ringe çıkmak suçtur’ dediler. Hatta tepkilerinde daha da ileri gittiklerinde, ’cesaretiniz varsa KKTC bayraklı şortumu kendiniz çıkarın’ dedim. Kimse cesaret edemedi.
ABD ve İngiltere’de canlı yayınlanan bu unvan maçımdan sonra dünyada yaşayan Türklerden 10 milyonun üzerinde mail aldım. Herkes benim bu jestim karşısında KKTC’yi konuşmaya başladı. Bunun yanı sıra tehdide kadar varan kötü mailler de Kıbrıslı Rumlardan geldi. Bu KKTC sevgimin ölçüsü de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tercih etmemin bir delilidir."
hürriyet
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.