28 Aralık 2008

GAZZE İÇİN TÜRKİYE AYAKTA!

Kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 100'e yakın sivil toplum kuruluşu temsilcisinin İstanbul Beyazıt Meydanı'nı doldurduğu gösteri, öğle namazının ardından Beyazıt Camisi önünde saf tutularak, saldırıda ölen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılınmasıyla başladı.


Katılımcılardan bazıları, ABD Başkanı George Bush ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in fotoğrafları bulunan ve bir çift ayakkabı bağlanan büyük kukla taşıdı.



Bazı göstericiler de Filistinlilerin kullandığı ve "kefiye" olarak adlandırılan eşarpla baş ve omuzlarını örttü.

Gösteride, Filistin bayrağının yanı sıra "Siyonizm yenilecek, direnen Filistin kazanacak", "Filistin halkı yalnız değildir", "İsraillilerle her türlü ilişki suçtur" yazılı pankartlar açıldı ve İsrail'i protesto sloganları atıldı.

Gösteride, İsrail'in daha önceki saldırılarında yaralandığı için 8 aydır Türkiye'de tedavi gören Mahmut adlı Filistinli gencin alanda bulunduğu, hapisten yeni çıkan ve 4 yıldır görmediği ağabeyinin dünkü Gazze saldırısında öldüğünü öğrendiği duyuruldu.

Bush ve Olmert'in fotoğraflarının bulunduğu kuklanın da yakıldığı gösteri, okunan duanın ardından tamamlandı.

Gösteri nedeniyle güvenlik kuvvetlerince Beyazıt Meydanı ve çevresinde yoğun önlem alındığı görüldü.

Ankara:

Büyükelçilik önüne birer saat arayla gelen 3 ayrı grup, İsrail hükümeti aleyhine sloganlar atarak, Filistin'e dün gerçekleştirilen ve yüzlerce kişinin ölümüne neden olan saldırıyı protesto etti.

Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyeleri, büyükelçilik önünde İsrail aleyhine sloganlar attıktan sonra basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Türkiye'nin İsrail ile yaptığı askeri, siyasi ve iktisadi anlaşmaların iptal edilmesi, İsrail'in Ankara'daki büyükelçiliğinin kapatılması istendi.

TKP üyelerinin ayrılmasından bir süre sonra büyükelçiliğin bulunduğu sokağa gelen Milli ve Kültürel Araştırmalar Vakfı üyeleri, tekbir getirerek, büyükelçilik yakınlarında polis tarafından oluşturulan barikata kadar yürüdü.

Filistin bayrakları ile İsrail'i protesto eden grup adına açıklama yapan Vakıf Genel Başkanı Mehmet Pamak, Filistin'de büyük bir katliam yaşandığını, Gazze'de insanlık suçu işlendiğini, saldırıları ve katliamı dünyanın sessizce izlediğini, uluslararası kuruluşların tepki göstermediğini ifade etti.



Saldırılar karşısında birkaç açıklamanın dışında Türkiye'nin de sessiz kaldığını iddia eden Pamak, İsrail ile tüm anlaşmaların kesilmesini ve büyükelçiliğin kapatılmasını istedi.

İsrail aleyhine slogan atılan ve tekbir getirilen basın açıklamasının ardından, Filistinli bir genç, Filistin'de yaşananları anlattı ve Türkiye'nin Filistin'e siyasi destek vermesini talep etti.

Grup, İsrail bayrağındaki "yıldız" şeklindeki simgenin bir benzerini de yaktı. Gruptan bazı kişiler, büyükelçiliğe ayakkabı fırlattı. Protestoya çok sayıda kadın ve çocuğun da katıldığı görüldü.

Anadolu Gençlik Derneği üyeleri de büyükelçiliğe siyah çelenk bıraktı ve İsrail'i protesto sloganları attı.

Protesto eylemleri nedeniyle Çevik Kuvvet polisi, bölgede geniş güvenlik önlemi aldı.

Sivas:

Sivas'ta Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyesi bir grup, İsrail'i protesto eden çeşitli pankart ve dövizlerle kent meydanında toplanarak sloganlar attı.

Aralarında çocukların ve kadınların da bulunduğu grup, tekbir getirip, sloganlar atarak İsrail'i kınadı.

Kar yağışı altında, soğuk bir havada gerçekleşen protesto gösterisinde grup üyeleri, saldırının bir an önce durdurulmasını istedi.

AGD Sivas Şube Başkanı Kasım Kılıç, grup adına yaptığı açıklamada, İsrail'in bütün dünyanın gözü önünde bir "soykırım" gerçekleştirdiğini belirterek, "Gözünü kar bürümüş İsrail, Gazze'de Müslüman kardeşlerimiz Filistinlilere, insanlık dışı bir ambargo uyguluyor" dedi.



İsrail'in Gazze'de insan haklarını ihlal ettiğini, çocuk ve kadınlar dahil olmak üzere herkese saldırdığını ifade eden Kılıç, füze saldırılarıyla gerçekleşen katliamlar ve uygulanan abluka sonucu binlerce Filistinli'nin açlık, susuzluk ve ilaçsızlık nedeniyle toplu ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Saldırıların durdurulmasını isteyen Kılıç, Filistin halkının gerçek bir desteğe ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Kılıç'ın Filistinliler için dua etmesinin ardından grup, İsrail aleyhine bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.

Sakarya:

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde bir grup İsrail'in Gazze saldırısını protesto etti.

Adapazarı Kültür Merkezi (AKM) önünde toplanan Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) üyeleri basın açıklaması yaparak İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısını kınadı.



Grup adına konuşan Mustafa Özer, Filistinliler'in 60 yıldır İsrail işgaline karşı direndiklerini söyledi. Tüm yokluklara rağmen Gazze'nin İsrail işgaline karşı direnişini halen sürdürdüğünü belirten Özer, "Sakarya'nın ve dünyanın tüm onurlu insanları Gazze'ye destek olalım. Gazze'de ambargoya maruz kalanları, açlıkla sınananları, hastanelerde ilaç olmadığı için ölenleri, direnişi ve Allah için fedakarlığı yaşama tercih edenleri unutmayalım. Bu duruma tanık olan tüm Müslümanlara, yöneticilere, krallara, alimlere ve halka çağrıda bulunuyoruz; Ne zamana kadar sesiz ve hareketsiz kalacağız? Daha kaç masum insanın katledilmesi gerekiyor?" dedi.

İsrail bayrağı yakan grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.

Kocaeli:

Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri platformuna üye bir grup, İsrail'in, Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıyı protesto amacıyla yürüyüş yaptı.

İzmit Fevziye Cami önünde toplanan grup, ellerindeki pankartlarla, sloganlar eşliğinde Yürüyüş Yolu'ndan Sabri Yalım Parkı önüne kadar yürüdü.

Burada grup adına açıklama yapan İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, Filistin halkı aleyhinde uluslararası toplumun da sessiz kalmasıyla bir "soykırımın" uygulandığını, işgal altındaki Filistin topraklarında insanlık dramının doruğa ulaştığını ifade etti.



Gergerlioğlu, "İsrail'i sivillerin yaşam hakkına saygılı olmaya ve hava harekatını derhal durdurmaya, tecrit altındaki Gazze halkına yönelik insani yardımların aksamadan yerine ulaştırılabilmesi amacıyla uygulanan ablukanın kaldırılması, soykırımı durdurması konusunda uyarıyoruz. Uluslararası toplumu da bu trajediye tepkisiz kalmamaya ve acil olarak insani yardım elini Gazze halkına uzatmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Gruptakiler, İsrail aleyhine slogan attıktan sonra dağıldı.

Batman:

Batman Düşünce ve İnanç Özgürlüğü Platformu bileşenleri tarafından düzenlenen kitlesel basın açıklamasında, İsrail'e lanet yağdı. Binlerce kişinin katıldığı miting gibi basın açıklamasında, başta Mısır olmak üzere İsrail'e destek veren ve saldırılarına sessiz kalan işbirlikçi ülkeler de kınandı. Birçok kadın ise gözyaşlarına hakim olamadı.

Eğitim Bir Sen Batman Şube Başkanı Şafi Özperk, mazlum Filistin halkının İsrail tarafından, ağır silahlar, füzeler ve uçaklarla gerçekleştirilen saldırılarla yok edildiğini belirterek, "Bugün dünya, tarihin gördüğü en vahşi soykırım girişimlerinden birine sahne oluyor." dedi.

Sık Sık "Katil İsrail", "Hamas'a selam direnişe devam" sloganları atıp tekbir getiren binlerce kişi açıklama sonrası İsrail saldırılarında yaşamını yitiren Filistinliler ve Filistin halkı için toplu olarak dua okudu. Kalabalık daha sonra sessizce dağıldı. Açıklama nedeniyle polis çevrede geniş güvenlik önlemi aldı.

Kaynak: Ajanslar

1 yorum:

  1. bu kadarı yetmemeli bence daha fazlası gerek....rabbim inşallah kafirlere ebabil kuşlarını göndersn.....

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.