22 Aralık 2008

Taliban: ABD de SSCB gibi hezimete uğrayacak


Taliban, ülkeye yeni takviyeler yapacağını ilan eden ABD'ye, hezimete uğrayarak Afganistan'ı terkeden Rusları hatırlattı

Amerikan yönetiminin Afganistan'a 20 ila 30 bin asker daha gönderme kararının ardından Taliban bir açıklama yaparak; Amerikan'nın da Afganistan'da Sovyetler Birliği gibi bozguna uğrayacağını belirtti.

Taliban sözcüsü Yusuf Ahmedi, yaptığı açıklamada, ABD'nin hezimetini gizlemek için için her gün yeni bir söylem geliştirdini söyledi. Ahmedi, "Ama bu söylemler ABD'yi kaçınılmaz sondan kurtarmayacak. Afganistan'a Sovyetler de, 80'li yıllarda aynı sayıda takviye güç göndermişti ancak, fena hezimetten kurtulamadılar" dedi.

Yusuf Ahmedi, Sovyetlerin Afganistan'a 1979 yılında girdiğini, ülkede 100 bin ila 160 bin arasında asker bulundurmasına rağmen, mücahitlerin şiddetli savunması karşısında tutunamayarak 10 yıl sonra ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını belirtti.

ABD, yeni takviye güçlerini, Afganistan'a, önümüzdeki yaz göndermeyi planlıyor. 2001 yılında Taliban rejiminin Amerika tarafından devrilmesinden bu yana Afganistan'da direnişi kırmak için 70 bin civarında NATO askeri bulunduruluyor.

Bu arada dün bir açıklama yapan Pakistanlı yüksek düzeyli bir yetkili, Taliban'ın Amerika lehine casusluk yapan iki kişiyi daha ülkenin kuzey batı bölgesinde öldürdüğünü, cesetlerini Veziristan'a bıraktığını duyurdu. Öldürülen şahısların üzerinde bulunan belgelerin Amerika aleyhine casusluk yaptıklarını kanıtladığı da ayrıca kaydedildi.

Obama, seçim kampanyasında Afganistan'daki Taliban-Kaide saldırılarının kaynaklandığı yer olarak gösterilen Pakistan'a operasyon düzenlemekten söz etmişti. Bu yıl Afganistan'da 290 yabancı asker, 1000 Afgan asker-polisi, çoğu koalisyon saldırılarında olmak üzere iki binden fazla da sivil öldü. Pakistan'dan Afganistan'daki güçlere erzak taşıyan kamyonların yüzde 75'i de Taliban saldırılarına maruz kaldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.