25 Ocak 2009

(anadoluhaber) Emniyet Müdürü'nden Okkan suikastinin perde arkası

Emniyet Müdürü'nden Okkan suikastinin perde arkası

SİDAR BORAN / ANF
ÖZEL / 13:36 / 24 Ocak 2009
AMED - Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan ve 5 koruma polisi öldürüldüğünde, Diyarbakır Güvenlik Şube Müdürü olan Mehmet Satıcıoğlu, suikast anında en az iki Başkomiser'in olay bölgesinde olduğunu söyledi. Suikastten haftalar önce yakalanan bir kişinin ifadesinde "Müdürü Şehitlik'te öldüreceğiz" şeklinde ifade verdiğini ve bunun Gaffar Okkan'dan gizlendiğini kaydeden Satıcıoğlu, suikast, deprem, savaş gibi durumlarda yürürlüğe konulan Acil Asayiş Planı'nın da suikastten hemen sonra Vali Cemil Serhadlı tarafından devreye sokulmadığı için katillerin rahatlıkla kaçtığını söyledi.

Diyarbakır Çevik Kuvvet Güvenlik Şube Müdürü iken, bazı polis memurlarının sahte evrak düzenleyerek haksız kazanç sağladıklarını ve Polis Okulu Spor Salonu'nda derse gelen kızlarla ahlaksız ilişki içinde bulundukları için bunları ihbar eden Mehmet Satıcığlu, 21 Temmuz 2000 tarihinde "yolsuzluk ve evrakta sahtecilik" suçlarından tutuklandı. 51 gün cezaevinde kaldıktan sonra ilk duruşmada tahliye edildi.

Tahliye olduktan sonra araştırma yaparak kendisine yapılan komployu açığa çıkarmaya çalışan Satıcıoğlu, 24 Ocak 2001 tarihinde suikaste kurban giden Gaffar Okkan suikastinin gizli kalmış yönlerini de ortaya çıkardı.

1999-2000 tarihlerinde Güvenlik Şube Müdür ve aynı zamanda Judo İl Temsilcisi olduğunu söyleyen Emniyet Müdürü Mehmet Satıcıoğlu, o tarihte yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Polis Gücü judo antrenörü olarak Çevik Kuvvet sitesi içinde bulunan Kadir Işın Spor Salonu'nda teşkilatın ve sivil vatandaşların eş ve çocuklarına judo dersi ve çeşitli spor egzersizleri yaptırırken, benim emrimde bulunan görevli polis memuru F. Demir'i, salona değişik ve farklı şekillerde uygunsuz birçok bayanı getirdiği ve bazı yolsuzluklar yaptığı için dönemin Emniyet Müdür Yardımcısı S.Irmak, B.Gümüş ve diğer yetkililere konuyu ilettim. Her ilettiğimde, Müdür Yardımcısı B.Gümüş bana, F. Demir'in Polis Gücü'nün ve Emniyet Müdürü makamının hesabına baktığını, bunun hakkında dilekçe verirsem benim için kötü olacağını söyledi. Buna rağmen şikayetimi yazılı hale getirerek dönemin Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'a ilettim. Dilekçem kabul edilmedi."

İHBAR ETTİ, CEZAEVİNE ATILDI

Satıcıoğlu, yaptığı ihbarlar için soruşturma beklerken, emrinde bulunan F. İzgi, E. Yıldız ve İ. Pehlivan adlı polis memurları gözaltını alınır. 3 polis memuru ifadelerinde amirleri olan Satıcıoğlu'nun talimatıyla sahte evrakla zimmetlerine para geçirdiklerini söyleyince, 31 Temmuz 2000 tarihinde 3 polis memuru ile birlikte tutuklanır.

Cezaevinde iken eşi Serpil Satıcıoğlu'na gelen tehdit telefonlarında bir an önce emeklilik dilekçesi vererek Diyarbakır'ı terk etmeleri istenir. Mehmet Satıcıoğlu, cezaevindeyken "tahliye edildiğimde geri alırım" diyerek emeklilik dilekçesi verir.

51 gün sonra ilk duruşmada tahliye edilir. Tahliye olunca verdiği "emeklilik iptal dilekçesi" ise kabul edilmez. Emeklilik belgesini imzalamayınca, gıyabında tutulan sahte tutanakla emekliliği onaylanır. Satıcıoğlu'nun yürütmenin durdurulması için Bölge İdare Mahkemesi'ne açtığı davaya savunma gönderen İçişleri Bakanlığı, "Kimliği belirsiz bir kişi tarafından açılan telefon sonucu emekli edilmiştir, çabuklaştırılmıştır" ifadelerini kullanır.

YASADIŞI İŞLEMLERİ TESPİT ETTİ

Tahliye edildikten sonra kendini temize çıkarmak için yaptığı araştırmada Satıcıoğlu, farklı farklı bilgilere de ulaşır. Polis memurları ve amirlerle yaptığı görüşmede Emniyet Müdürlüğü'nün Genel Bilgi Toplama ve Arşiv bölümünde sabıkalı bazı kişilere "temiz" raporu verdiğini tespit eder. Sabıkaları olduğu halde 2 kişinin TRT Bölge Müdürlüğü'nde, R. İnce adlı kişinin de Ergeni Milli Eğitim Müdürlüğü görevinde "temiz" ropuru verildiğini ortaya çıkaran Satıcıoğlu, dönemin İçişleri ve Adalet Bakanlığı'na dilekçe ile başvurarak "Güvenlik Şube Müdürlüğü'nün 1671'den 1675'e kadar kayıtlı olan bu şahısların ilişik kayıtları bulunmasına rağmen, işlem yapılmamıştır. İlişik kayıtları polis memuru Y. Uyak'ta bulunmaktadır. Yasal işlem yapılmasını istiyorum" diyerek suç duyurusunda bulunur. Ancak herhangi bir işlem yapılmaz.

OKKAN SUİKASTİ SIRASINDA POLİS MÜDÜRLERİ KAÇTI

Satıcıoğlu yaptığı araştırmalarda Gaffar Okkan suikastinde de ilginç bulgulara rastlar. Satıcıoğlu, "Suikastin olduğu 24 Ocak akşamı olay anında 4512 olarak görev yapan Başkomiser C. Turan'ın Şehitlik kavşağında (suikastin gerçekleştiği yer), Lojistik Şube'ye bakan Başkomiser Z. Oktay'ın da olay yerine çok yakın olduğu, ancak suikast olduğunda olay yerinden kaçtıkları belirlenmiş. Bu konuda da suç duyurusunda bulundum. Ancak bundan da bir sonuç çıkmadı" dedi.

Gaffar Okkan suikastinde ismi geçenlerden birinin daha önce yapılan bir operasyonda yakalandığını ve "Müdürü Şehitlik'te öldüreceğiz" dediğini belirten Satıcıoğlu, bu tetikçinin Müdür Yardımcıları B. Gümüş ve S. Irmak'ın ellerinden akçırdıkları halde bu bilgiyi Gaffar Okkan'dan sakladıklarını ifade etti.

ACİL ASAYİŞ PLANI UYGULAMAYA NEDEN KONULMADI

Daha önce hazırlanan ve onaylanan, suikast, patlama, deprem gibi acil durumlarda hemen devreye sokulan "Acil Asayiş Planı"nın uygulanmadığını belirten Satıcıoğlu, "Bu plan uyarınca olağanüstü bir durumda, hangi ekiplerin nerelerde tutulacağı, hangi stratejik yerlerin tutulacağı, hangi araçların kullanılacağı, şehrin giriş-çıkışlarının nasıl tutulacağı yazılıdır ve gizlidir. İl Valisi Cemil Serhadlı suikastten hemen sonra bunu uygulamaya koymadı. Bu plan uygulansaydı suikaste karışan katillerin kaçması imkansızdı" şeklinde konuştu.

Diyarbakır Polis Okulu Müdürü Mehmet Satıcıoğlu, kendisine yapılan haksızlığı ortaya çıkarmak için 5 yıl boyunca mücadele etti. Emniyet Müdürleri, Valiler hakkında dava açtı. Ancak hiçbir sonuç alamadı. Satıcıoğlu, daha sonra Diyarbakır'dan ayrılmak zorunda kaldı.

NOT: HABERİ KOPYALAMAK VEYA YENİDEN YAYINLAMAK YASAKTIR

ANF NEWS AGENCY
 

 


Yahoo! Türkiye açıldı!
Haber, Ekonomi, Videolar, Oyunlar hepsi Yahoo! Türkiye'de!
www.yahoo.com.tr --~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.