13 Ocak 2009

(anadoluhaber) ÇETKODER 2008 YILI TÜKETİCİ ŞİKAYETLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Merkezi 2008 yılında en çok şikayet ve uyuşmazlıkların yaşandığı hususlar hakkında bilgi verdi şikayetlerin neler olduğunu açıkladı.

 

"Kredi kartları, banka kredileri, cep telefonları"

 

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Merkezi 2008 yılında yurt geneli kendilerine yapılan 95 bin 2 yüz 24 şikayeti değerlendirdi. Buna göre en çok uyuşmazlık olan, şikayet edilen konuların başında  "Kredi kartları, banka kredileri cep telefonları". ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş "2008 yılında dernek genel merkezimize intikal eden ve tüketici vatandaşlarımızın şikayetlerinde yaptığımız inceleme ve değerlendirmede 95 bin 2 yüz 24 başvurudan şu sonuçlar ortaya çıkmıştır:

Kredi kartları kullanımı ve yıllık aidat ödenmesi, bankaların faiz uygulaması hususu, 18 bin 2 yüz 50,

Cep telefonu, 11 bin 8 yüz 22,

Özel sağlık kuruluşu hizmetleri, 5 bin 50,

Ekmek hijyeni, 6 bin yüz 43,

Ekmek zammı, 6 bin 5 yüz 78,

Bankacılık hizmetlerindeki ücretler, 6 bin 3 yüz 45,

Tv dizileri ve programları, 7 bin 5 yüz 73,

Taksitli satış kampanyaları, 4 bin 6 yüz 82,

Sıfır araba kampanyaları, 2 bin 48,

Kapıdan satış şeklindeki sağlık malzemeleri, 4 bin 8 yüz 14,

Okul servis araçları hizmetleri, 428,

Teknik servis uygulamaları, 4 bin 3 yüz 12,

Şehirlerarası otobüs sektörü, bin 8 yüz 12,

Okul kantinlerindeki hizmetler,  4 bin yüz 13,

Piyasadaki mağaza indirimleri, 897,

Deterjan/ temizlik malzemeleri, 453,

Tekstil ürünü, giyim eşyası, bin 705,

Şehir içi dolmuş sektörü, 645,

Buzdolabı, 248,

Her şey dahil kampanyaları, 943,

Ayakkabı  sektörü, 561,

Çamaşır Makinesi, 254,

Konut ve ev edinimi, 123,

Akaryakıt zammı, 3 bin 148,  

Açıkta satılan gıda maddeleri, 971,

Sivil sektör servis araçları, 548,  

Hazır yemek sektörü, 632,

Hava yolu sektörü, 126,

 

Toplam 95 bin 2 yüz 24 şikayet söz konusudur.

 

Ve bunlar incelendiği zaman görülecek ki, Tüketicinin en çok şikayetlendiği  hususlar ortaya çıkmıştır. Tüketici bilinci giderek artmaktadır. İnsanlarımız artık yasalardan doğan haklarını aramaktadırlar. 4077 sayılı kanundan habersiz olan vatandaşlarımızı bilgilendirdikçe tüketicilerimizin hak arama işlemi artış göstermektedir. Vatandaşlar bilmeli ki artık onları koruyan bir yasaları var. Ve bununla ilgili Sanayi Ticaret Bakanlığının tüketici masaları, tüketici hakem heyetleri ve sonunda da tüketici mahkemeleri mevcut. Çekinmesinler haklarını arasınlar. Artık ayıplı mal, kusurlu mal devri kapanmıştır. Ayrıca hileli mal satışı, sahte indirimli satış devri bitmiştir. Satılan mal geri alınmaz devri de bitmiştir. Herkes ürettiği ve sattığı maldan sorumludur. Ancak Vatandaşlarımız bilsin ki, bu dediklerimizi yani hak aramayı ve talep etmeyi gerektirecek bilgi ve belge ellerinde olmalı. Bunun en başlıcası şikayet ettiği mal veya hizmetin bedelini ödediğini gösterir fiş, fatura'yı saklamalılar. Kısacası bedelini ödediği her işin fişini faturasını almalılar. Almazlar ise hak iddiasında bulunmaları mümkün değil.Tüketicilerimiz çok dikkatli olsunlar." dedi.

KREDİ KARTI KULLANIMI, KART AİDATI, KREDİ KARTI FAZLERİ

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, "2008 yılında dernek genel merkezimize intikal eden ve tüketici vatandaşlarımızın şikayetlerinde yaptığımız inceleme ve değerlendirmede 95 bin 2 yüz 24 başvurunun büyük çoğunluğunun kredi kartı uygulamaları, faiz, kart aidatı, kullanımı hakkında yapıldığını görüyoruz.  Bu şu demektir, halen bankalar tüketicileri yolunacak birer kaz gibi görmekte ve yasal yollardan ve yasal boşluklardan faydalanarak tüketiciye büyük maddi ve manevi zarar vermekteler" dedi.

TÜKETİCİLERİ BİR KEZ DAHA UYARIYORUM

Göktaş , "Onların hak ve hukukunu koruyan 4077 sayılı yasaları var. Ayrıca Türk ticaret kanunu, borçlar kanunu ve diğer yasalardan doğan haklarıda mevcut. Bankalara karşı çok daha dikkatli olsunlar. Kredi kartı tuzağına düşmesinler. Kredi kartı ile taksitli alış veriş, nakit avans çekim işinden uzak dursunlar. Nakit avansın faizlendirmesi korkunçtur. Yaptıkları harcamayı ay sonu geldimi, ekstre geldimi hemen tümünü birden yatırsınlar. Aksi takdirde, yani asgari limiti ödedikleri zaman, borç katlanıp kendilerine geri dönecektir. Asgari ödeme tüketici için kurulmuş bir tuzaktır. Misli misli faiz alırlar. Tefeci faizi onların aldığı faizin yanında halt etmiş sayılır. Ocağınızı söndürürler dikkat edin" dedi.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETLER VAR TÜKETİCİ MAHKEMELERİ VAR

Göktaş, "Tüketiciler bilmeliki artık onların hak ve hukukunu koruyan, iller'de sanayi ticaret müdürlüklerinde, ilçelerde kaymakam'lıklarda tüketici hakem heyetleri var. Bu heyetler resmi heyetlerdir. Devletin makamlarıdır. Çekinmeden gidip buraya dertlerini anlatsınlar. Ayrıca  tüketici hakem heyetten netice alamazlarsa tüketici mahkemeleri mevcut. Eğer bulundukları yerde tüketici mahkemesi yok ise bu sefer asliye hukuk mahkemeleri vardır oraya gitsinler. Bir dilekçenin başında. Çekinmesinler haklarını arasınlar. Artık ayıplı mal, kusurlu mal devri kapanmıştır. Ayrıca hileli mal satışı, sahte indirimli satış devri bitmiştir. Satılan mal geri alınmaz devri de bitmiştir. Herkes ürettiği ve sattığı maldan sorumludur. Ancak Vatandaşlarımız bilsin ki, bu dediklerimizi yani hak aramayı ve talep etmeyi gerektirecek bilgi ve belge ellerinde olmalı. Bunun en başlıcası şikayet ettiği mal veya hizmetin bedelini ödediğini gösterir fiş, fatura'yı saklamalılar. Kısacası bedelini ödediği her işin fişini faturasını almalılar. Almazlar ise hak iddiasında bulunmaları mümkün değil.Tüketicilerimiz çok dikkatli olsunlar" dedi.

BANKALARIN KREDİ KARTI TUZAKLARINA DİKKAT !

Göktaş, "Bankalar peynir ekmek satar gibi, her köşe başında sizlere kart sunuyorlar. Acaba neden diye düşünmüyoruz. Oysa büyük kazanç var onlarda. Sizin kazanmanız mümkün değil. İnanmayın o reklamlara. Bir defa size verilen kredi kartınının imzaladığınız sözleşmesini size niye vermiyorlar? Vermek zorundalar. Kanun emri. Ama vermiyorlar. Ancak isterseniz veriyorlar. İşte o sözleşme başınızı yakıyor. O sözleşmedeki maddeler hep aliyhinize. Lehinize olan bir madde yok. Düşünün bir kere. Tek taraflı sözleşme, anlaşma olur mu? Banka önceden hazırladığı matbu sözleşmeyi size imzalatıyor ve çekmecesine koyuyor. Mantık dışı. Niye diye düşüneceksiniz. Siz ona imza atıyorsunuz. Neden size süret vermek istemiyor. Ancak talebinizde veriyorlar. İşte o sözleşmeler tuzak dolu. O sözleşmeler tüketicinin lehine değil, aleyhine. Bankanın lehine. Çok dikkatli olun. Sonra yakanızı kurtaramıyorsunuz. Kredi kartı kullanımından uzak durun. Bize yapılan tüm şikeyetlerde sözleşmelerin tüketiciye verilmediğini görüyoruz. Hatta okutulmadığını görüyoruz. Bazı sözleşmelerin ise yasa gereği 12 punto harfle olması gerekirken 7-8-9 punto harfle yazıldığını karınca duası gibi minik minik yazıldığını görüyoruz. Bunlar suçtur, tüketiciyi kandırmaya ve yolmaya yönelik hareketlerdir, hakkınızı arayın" dedi.

ALDIĞINIZ MAL VEYA HİZMET KUSURLU İSE, AYIPLI İSE, HAKKINIZI ARAMAKTAN ÇEKİNMEYİN

Göktaş " Tüketicileri sesleniyorum. Aldığınız bir mal veya hizmette kusur var ise, ayıplı ise, hatalı ise, hakkınızı hukukunuzu aramaktan çekinmeyin. 4077 sayılı yasa hak ve hukukunuzu sonuna kadar korumakta. Çekinmeden şikayetinizi yapın. Üstelik her yaptığınız başvuru belgeli olsun. Aldığınız bir mal ise , bunda kusur bulduysanız üç hakkıınız var. Verip yenisi alma, verip tamir ettirme, verip paranızı geri alma. Ancak size bu üç hakkınızı söylemiyorlar, tamir etme hakkınızı kullandırıyorlar. Ve gidip gidip geliyor çileden çıkıyorsunuz. Oysa sizin diğer iki hakkınızda var. ayrıca birde cayma hakkınız var. Yani ben bunu almıyorum, istemiyorum deme hakkınız var. ama bu haklarınızı kullanmıyorsunuz, çünkü bilmiyorsunuz" dedi.

BİZE MÜRACAAT ETMEKTEDE ÇEKİNMESİNLER

Göktaş, "Bakın her zaman, ve her açıklamamda altını çizerek söylüyorum. Bizler her hangi bir ücret almıyoruz. Bize gelin üye olun aidat verin, kayıt yapalım da demiyoruz. Biz gönüllü, ücretsiz hizmet veren bir kuruluşuz. Yardıma hazırız. Yeterki bize ulaşsınlar. Tüketiciler cetkoder@gmail.com adresinden elektronik posta yolu ile bize uluşabilir her tür dert ve sıkıntısını aktarıp bilgi alabilir. Ayrıca çok sıkışırlarsa beni mesai saatleri içinde 05322822991 nolu telefonumdan arayabilirler. Teknik, hukuki, yasal bilgi vermeye hazırız. Nasıl hareket edecekler, nereye baş vuracaklar gerekirse dilekçeleri ve usul hakkında her tür bilgiyi ücretsiz olarak sunarız" dedi.

 

ÇETKODER GENEL MERKEZİ YAZIŞMA : cetkoder@gmail.com

ÇETKODER GEN. BŞKN. GSM. 05322822991


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.