20 Ocak 2009

(anadoluhaber) ÇETKODER PİYASADA tehlike çanları çalıyor uyarısında bulundu

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa GÖKTAŞ geçen yıla oranla bu yıl protesto olan senet ve arkası yazılan  çek sayısında aşırı bir patlama olduğunu söyledi.

"Acil tedbir alınmaz ise, piyasa allak bullak, dürüst iş adamları yok olacak"

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı iktisatçı Mustafa Göktaş "protesto olan senet sayısı geçen yıla oranla bu yılın ilk ayında yüzde 20 artış göstermiş, Karşılıksız olup arkası yazılan çek ise yüzde 35 oranında artış göstermiştir. Piyasada nakit kıtlığı olduğu gibi çekler ve senetlerde elde patlayınca iş dönmez, çark işlemez hale gelmiştir" dedi.

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Göktaş, "Küresel ekonomide yaşanan olumsuzluklar nedeniyle bizim iş piyasamızda da sorunlar artarak devam ediyor. Yılın ilk ayındayız ve protesto olan senet sayısı ile arkası yazılan çek sayısı kıyamet gibi. Böyle giderse piyasada çok hızlı ve istenmeyen bir çöküş yaşanacaktır. Bu çöküşün olmaması için ekonomide çok ciddi tedbirlerin alınması gerekmektedir. Karşılıksız kesilen çeklerin sayısı her geçen gün artıyor. 2002 de sayı 742 bin civarı iken, 2007 yılında bu sayı 1 milyon 324 bini buldu, 2008 de ise 2 milyon 148 bini geçti, 2009'un ilk ayında ise daha şimdiden 349 bin çek yazılmış oldu. Yılın daha başındayız. Tabiki protesto olan senet ve yazılan çeke bakarak, herşey kötü demekde doğru olmayacaktır. Önemli olan bu karşılıksız çek ve protesto olan senedin mali getirisi, külfetidir. Ancak yaptığımız çalışmalarda ve araştırmalarda piyasa kötü niyetli art niyetli bir kısım sektörlercede özellikle sabote edildiğinide görüyoruz. Bu ticari ahlaktan yoksun olan sabotajın önüne geçilmelidir. Çekde vade olmaz mantığı ve gerekçesi ile Vadesi gelmeyen çeki gününden önce bankaya gidip yazdırarak piyasayı kitleyenler vardır. Bir an evvel ÇEK yasası düzeltilmeli, cezalar daha ağırlaştırılmalıdır. Ayrıca Çekler'de Bankaların sorumluluklarınında ağırlaştırılması lazımdır. ÇEK yasağına girenler maliye tarafından takip altına alınmalı, kontrol edilmelidir. Vadesi gelmeyen çeki gününden önce yazdırarak piyasayı kitleyenler ile Hileli iflas yaparak piyasayı karıştıranların canına ot tıkanmalıdır. Vadesi gelmeyen çeki gününden önce gidip yazdırarak dürüst esnafıda perişan eden piyasadaki art niyetli iş erbabı içinde mutlaka bir tedbir alınmalıdır" dedi.

 

 

ÇETKODER GEN. BŞKN. GSM. 05322822991

ÇETKODER İLE YAZIŞMA: cetkoder@gmail.com


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.