27 Ocak 2009

(anadoluhaber) Fwd: nabucco





Nabucco

Bülent Esinoğlu

Ukrayna Amerika tarafından kışkırtılmaya devam edildi. Rusya ile Ukrayna arasında anlaşmazlık çıkarıldı. Sonunda Rusya gazı kesti. Bundan Avrupa etkilendi. En çok ta Bulgaristan etkilendi.

Nabucco'nun bununla ne ilgisi var diyeceksiniz. Evet ilk bakışta bir ilgisi yok. Nabucco'nun inşaatı anlaşmalar tamamlanırsa 2010 yılında başlayacak.

Orta Asya'nın hidrokarbon kaynaklarını Şah Denizi'nin altından, Azerbaycan, Türkiye, Bulgaristan ve Romanya üzerinden Avrupa'ya nakledecek.

Nabucco Şirketinin merkezi Avusturya'dadır. Büyük ortakları Amerikalıdır. Şirketin sahipleri arasında Türkiye yoktur. Borunun %50'si Türkiye üzerinden geçiyor ve yatırım bedelini Türkiye ödüyor. Ancak şirkette söz sahibi değil. Yani gelirinden ne alacağına çok uluslu tekeller karar verecek.

Türkiye'ye ne getirip ne götüreceği belli olmayan bir ABD projesi ile daha karşı karşıyayız.

Türkiye ile Rusya'yı kafa kafaya getirecek, Türkiye'yi daha çok ABD tarafından, tıpkı Ukrayna örneğinde olduğu gibi kullandırtacak unsurlar taşıyan bir projedir.

Üstelik Orta Asya'daki ülkeler henüz ikna edilmiş değildir. Azerbaycan Rusya ile birlikte hareket ediyor. Özbekistan ve Kazakistan'ın ABD ile arası zaten iyi değil.

Bu yatırımın olması için dünyanın bir barış ortamı içinde olması gerekir. Dünya git gide daha fazla ısınmakta ve ülkeler arası güvenin en alt düzeyde olduğu bir dönemi yaşıyoruz.

Yeni ittifaklar oluşuyor. Şanghay İşbirliği Örgütü kendi petrol ihtiyacını bir karşılık almaksızın bu projeye evet diyecek mi? Demek ki projenin asıl tarafları oralardadır.

Bu sorular ortadan kalkmadan yatırım yapılmasının ve bedelinin büyük bir kısmının Türkiye tarafından ödenmesi doğru olmaz.

Amerika'nın Ukrayna'yı kullanarak Rusya'ya şantaj yaptığı ortadadır.

Bu gün Avrupa'da Nabucco'ya hız verme toplantıları yapılacak.

10 milyar dolar yatırım bedelli bu proje Türkiye için büyük risk taşımaktadır. Getirisi riskleri karşılayacak cinsten değildir.

Nabucco olmalıdır. Önce adını değiştirip, sonra da ABD'yi içine katmadan, Türkiye'nin Türkî Cumhuriyetler ile anlaşarak kendisi yapmalıdır. Pazarlama da ortak yapılmalıdır.

Öncelikle Yahudi Tarikat ismi olan Nabucco'dan vaz geçilmelidir.

27.1.2009, bulentesinoglu@gmail.com

 

 



--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.