26 Ocak 2009

(anadoluhaber) Fwd: National Geografic Ocak 1929 sayısı



Sayın Ercan'a, bu güzel belge için pek-çok teşekkür.Sevgiler.Sili

 

Mustafa Kemal Atatürk ülkesini kılıçla değil kalemle geliştirdi...



Dünyaca ünlü National Geographic Dergisi, Ocak 1929 sayısında Türk Harf Devrimine 16 sayfa ayırdı. NG, 16 sayfa ayırdığı haberinde Türkiye'nin 482 harf-karakterden oluşan Arap yazısı yerine 29 latin harfinden oluşan yeni Türkçe Alfabeyi kabul ettiğini yazdı

Sayfalarında yeni alfabenin hayata geçirilişi ile ilgili fotoğraflara yer veren NG, bakanlıkların de tek tek resmi yazışmalarını yeni alfabeye göre düzenlemeye başladıkları bilgisini verdi.

En radikal değişikliğin Bursa'da yaşandığını belirten NG, Fransızca Broussa, yerine Bursa kelimesinin geçtiğini bildirdi. Telgraf yerine Türk dil uyum kurallarına göre Telgıraf sözünün kullanıldığını, yeni alfabede Q, W ve X harflerinin yer almadığını yazan NG'in haberinde "Düne kadar amerikan mandası olmasından söz edilen Türkiye hızla gelişiyor, ve etkinliği Osmanlı İmparatorluğu sınırlarını aşıyor." ifadesine yer verildi. National Geographic'in haberinde, Avrupa haritalarında Türkiye'nin bulunduğu kısımlardaki harflerin değiştirilmesinin gerekeceği belirtildi.



Yeni alfabeyle Türklerin hem gündüz hem de gece okullarına devam ederek yeni alfabeyi öğrenecekleri bilgisinin de yer aldığı haberde Türkiye'nin kültür ve sanat alanında da çağdaşlaşmasının önünün açıldığı vurgulandı. Haberde, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın adı verilmemiş, Mustafa Kemal Atatürk ülkesini kılıçla değil kalemle geliştirdiği vurgulandı.

 

Okulların tatilde olduğu ve açıldığı zaman, eğitimin yeni alfabeyle başlayacağının anlatıldığı haberde, Türkiye'nin eğitim seferberliği konusunda yaptıklarından övgüyle söz edildi.



























































































 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Türkçe Çeviri : Ender Erdemil



Windows Live™ ile e-posta kutunuzdaki işlevlerin çok ötesine geçin. Diğer Windows Live™ özelliklerine göz atın.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.