3 Ocak 2009

(anadoluhaber) Fwd: Rıza Zelyut'un yazısı




Yine Güneydoğu yine CHP

Rıza  ZELYUT


26.11.2008

CHP'nin çarşaf üzerinden yürüttüğü çalışmalar Türkiye'nin gündemine oturdu. Lakin; CHP'nin öncelikle ele alması gereken sorunlardan birisi; Güneydoğu sorunu, Kürt sorunu, terör sorunu gibi adlar verilen konudur. Bu köşeden birkaç kez yazdım; bir kez daha yazıyorum: CHP; bu konuya el atması gereken birinci partidir ama çekingendir. Bu çekingenliğin nedeni de konuya hangi açıdan bakacağını kararlaştıramamış olmasıdır. CHP; tarihsel görevine ve ideolojisine uygun bir metot/bakış açısı oluşturamadığı için bu konuda yol alamıyor.
Halbuki CHP eğer soruna tıpkı Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında olduğu gibi 'anti feodal mücadele' cephesinden bakacak olursa, büyük bir açılımı yaratmış olacaktır. CHP'nin parti tüzüğünün yenilendiği şu günlerde; bu konuya bilimsel biçimde değinmesi kaçınılmazdır. Parti yönetimi, konuya derinlemesine daldıklarında oy kaybedebileceklerini düşünüyor olabilir. Bence bu korku yersizdir. Çünkü; bir taraftan teröre karşı çıkılıp geleneksel taban korunur; öbür yandan devrimci ilkelerle yürünerek Kürt kökenli yurttaşlarımızdan ciddi oy alınabilir.

AĞALIK-ŞEYHLİK SİSTEMİ

Doğu Anadolu'nun tarihini ve sosyoekonomik düzenini iyi bilenler; şu tahlilime katılacaklardır: Bu bölge; miri toprak düzenine (devlet elindeki toprak sistemi) dayalı Osmanlı İmparatorluğu içinde; Yavuz Sultan Selim'in 28-30 kadar Kürt ağasına derebeylik hakkı vermesiyle özel mülkiyetin bulunduğu alana çevrilmiştir. Böylece aşiret reisleri bölgenin babadan oğula geçen sahipleri haline gelmişlerdir. Bölgeyi Osmanlı devleti vergiyle, aşiret reisleri de ikinci bir vergiyle katmerli olarak sömürmüştür. Ağalar; toplumu el altında tutmak için dinsel kültürü şiddetle yaymışlar ve böylece; şeyhlerden oluşan bir din adamları kastı oluşmuştur. Zamanla bu şeyhler de toprakta özel mülkiyet sahibi haline gelmişlerdir. Bunun sonucunda bölge aşiret reislerinin ve şeyhlerin kontrol ettiği kapalı alana dönüşmüştür.
Aşağıdaki milyonlarca köylü ve göçebe insafsızca sömürülmüştür.
Cumhuriyet'ten sonra bölgedeki feodal yapı kırılmak istenmişse de çıkan iç isyanlar ve 2. Dünya Savaşı, bunu engellemiştir.
İşte CHP, bugün bölgede terörü yaratan sistemin bu ağalık düzeni ve onu besleyen şeyhlik sistemi olduğunu artık görecek ve bu iki egemen güce karşı siyasi tavır alacaktır. CHP parti programına Güneydoğu'daki toprak düzenini ve bundan beslenen şeyhlik sistemini tasfiye edeceğini açıkça yazmalıdır. Toprak reformu ve buna bağlı tarım reformu ile bölgeye devletçi müdahalenin gündeme getirileceği bir yaklaşım; bugün olmazsa bile yarın; yoksul Kürt köylüsünü ve göçebesini CHP'ye yönlendirecektir.
Bu nedenle Sayın Baykal'ı ve kurmaylarını bu yakıcı konuyu düşünmeye davet ediyorum.

CHPLİ KADINLARDAN CEVAP
İstanbul'da CHP'ye çarşaflı kadınların katılmasıyla başlayan tartışmaya CHP İstanbul İl Kadın Kurulları cevap verdi. Yapılan açıklamadan bazı satırları aktarıyoruz:
CHP İstanbul İl Kadın Kurulları olarak; 1,5 yıldır aralıksız sürdürdüğümüz alan çalışmaları, mahalle toplantıları ve ev ziyaretlerinde, gerek yaşadıkları yer ve gelenekler nedeniyle, gerekse koca ya da baba baskısıyla örtünmüş, çarşafa bürünmüş nice kadınlarla tanıştık.
Kadınlarımıza dinimizin en temiz, en saf ve en kutsal biçimde yaşandığı düzenin laiklik olduğunu anlattık. Bizzat onların gözleriyle de gördük ki Türkiye'nin sorunu örtü, kılık kıyafet değil. Türkiye'nin sorunu yoksulluk, yolsuzluk ve işsizlik. Ve tüm bu sorunların ortasındaki kadınlarımız yalnız ve çaresiz… Kendisi, eşi, çocukları, kardeşleri işsiz ve aşsız kalan örtülü örtüsüz tüm kadınlarımız CHP'yi bir umut olarak görüyor. CHP, kamusal alan dışında özel yaşamda bireylerin kişisel tercihlerine saygı göstererek, toplumu kamplara bölmeden, herkesi kucaklıyor. Amacımız, Cumhuriyetin özellikle bir kadın devrimi olduğu gerçeğini de anlatmaktır.'


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.