20 Ocak 2009

(anadoluhaber) ***HAYATIN İÇİNDEN- KAHVE MOLASI ***

                   HAYATIN İÇİNDEN

                                                 KAHVE MOLASI 

Hüseyin BAYHAN

 

huseyinbayhan@hotmail.com

 

Hayat Bilgisi

 
 
 
İşte Peygamber Efendimiz'den altın tavsiyeler:

Bir gün, bir adam Peygamber Efendimiz'in yanına gelerek, "Size dünya ve ahiretle alakalı soracak sorularım var." der. Bunun üzerine Peygamberimiz o kimseye, "Ne istiyorsan sor." buyururlar. Ardından o kişi ile Peygamber Efendimiz arasında bizim de pek çok dersler çıkarabileceğimiz şu diyalog yaşanır:
İnsanların en zengini olmak istiyorum. Kanaatkâr olursan insanların en zengini olursun.
İnsanların en hayırlısı olmak istiyorum. İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır. Sen de insanlara faydalı ol.
İnsanların en adaletlisi olmak istiyorum. Kendin için istediğini insanlar için de istersen insanların en adili olursun.
İnsanlar içinde Allah'a en yakın, O'nun en has kullarından olmak istiyorum. Allah'ı çok zikredip anar ve hatırlarsan o zaman Allah'ın en has kulu olursun.
Muhsinlerden, iyilik edenlerden olmak istiyorum. Allah'a, O'nu görüyor gibi ibadet et, her ne kadar sen O'nu görmesen de O seni görüyor.
İmanımı kemale erdirmek istiyorum. Güzel ahlaklı olursan imanın kemale erer.
Kıyamet günü nur içinde haşrolmak istiyorum. Hiç kimseye zulmetme, kıyamet günü nur içinde haşrolursun.

MERHAMETLİ OL!

Önce kendine ve insanlara merhamet et ki; Allah da sana merhamet etsin.
Günahlarımın azalmasını istiyorum. İstiğfar ederek günahlarının bağışlanması için Allah'a yalvarırsan günahların azalır.
İnsanların en kerimi olmak istiyorum. Allah'a kullarını şikayet etmezsen insanların kerimi olursun.
Rızkımın bol olmasını istiyorum. Temizliğe devam edersen rızkın bol olur.
Allah ve Resulü tarafından sevilmek istiyorum. O zaman Allah ve Resulü'nün sevdiklerini sev, sevmediklerini de sevme.
Allah'ın bana kızmasından kendimi korumak istiyorum. Kimseye kızmazsan Allah'ın gazabından ve kızmasından kurtulursun. 3 Duamın kabul edilmesini istiyorum. Haramlardan sakınırsan duaların kabul olur.

KUSURLARI GÖRME

Allah'ın beni başkalarının yanında rezil etmemesini istiyorum. Namusunu koruyup iffetli ol ki; insanlar yanında rezil olmayasın.
Allah'ın ayıplarımı, kusurlarımı örtmesini istiyorum. Kardeşlerinin ayıplarını örtersen Allah da senin ayıplarını örter.
Benim günahlarımı ne siler? Gözyaşların, hudûun (saygıyla Allah'a kulluğun) ve hastalıklar.
Allah yanında hangi iyilik daha faziletlidir? Güzel ahlak, tevazu, belalara sabır ve kazaya rıza.
Allah yanında en büyük günah hangisidir? Kötü ahlak ve Allah'ın emirlerine karşı gösterilen cimrilik.
Rahman Allah'ın rahmetini ne coşturur? Gizliden gizliye sadaka vermek ve sıla-i rahim (akrabaları ziyaret ve görüp gözetmek). 3 Cehennem ateşini ne söndürür?

Oruç. (Ali el-Müttaki, Kenzu'l-Ummal, 16/127-129)

 

 

KISSADAN HİSSE

 

Metrodaki kemancı...

Soğuk bir Ocak sabahı, bir adam Washington DC'de bir metro istasyonunda, kemanla 45 dakika boyunca altı Bach eseri çalar. Bu süre içinde, çoğu işe yetişme telaşındaki yaklaşık bin kişi kemancının önünden geçip, gider.

Kemancı çalmaya başladıktan ancak üç dakika kadar sonra, ilk kez orta yaşlı bir adam kemancıyı fark edip, yavaşlar ve birkaç saniye sonra da gitmek zorunda olduğu yere yetişmek üzere yine hızla yoluna devam eder.

Kemancı ilk bir dolar bahşişini bundan bir dakika kadar sonra alır. Bir kadın yürümesine ara vermeksizin parayı kemancının önüne koyduğu kaba atarak, hızla geçer, gider.

Birkaç dakika sonra, bir başka adam duraklayıp, eğilerek dinlemeye başlar ancak saatine göz attığında işe geç kalmamak için acele ettiğini belirten ifadelerle hızla yoluna devam eder.

En fazla dikkatle duran ise üç yaşlarında bir oğlan çocuğu olur. Annesinin çekiştirmelerine rağmen, çocuk önünde durur ve dikkatle kemancıya bakar. En sonunda annesi daha hızlı, çekiştirerek çocuğu yürümeye zorlar. Oğlan arkasına dönüp dönüp kemancıya bakarak, çaresizce annesinin peşinden gider. Buna benzer şekilde birkaç çocuk daha olur ve hepsi de anne, babaları tarafından yürümeye devam için zorlanarak, uzaklaştırılırlar.

Çaldığı 45 dakika boyunca kemancının önünde sadece 6 kişi, çok kısa bir süre durur. 20 kişi duraklamadan, yürümeye devam ederek, para verir. Kemancı çaldığı süre içinde 32 dolar toplar. Çalmayı bitirdiğinde ise sessizlik hakim olur ve kimse onun durduğunu fark etmez, alkışlamaz.

Hiç kimse onun dünyanın en iyi kemancısı Joshua Bell olduğunu ve elindeki 3,5 milyon dolarlık kemanla, yazılmış en karmaşık eserleri çaldığını anlamaz. Oysa Joshua Bell'in metrodaki bu mini konserinden iki gün önce Boston'da verdiği konser biletleri ortalama 100 dolara satılmıştı...

Bu gerçek bir hikayedir ve Joshua Bell'in öylesine bir kılıkla metroda keman çalması, Washington Post gazetesi tarafından algılama, keyif alma ve öncelikler üzerine yapılan bir sosyal deney gereği kurgulanmıştır. Sorgulanan şeyler; sıradan bir yerde, uygunsuz bir saatte güzelliği algılayabiliyor muyuz? Durup ondan keyif alıyor muyuz? Beklenmedik bir ortamda, bir yeteneği tanıyabiliyor muyuz? İdi...

Bu deneyden çıkarılacak kıssadan hisse ise, dünyanın en iyi müzisyeni, dünyadaki en iyi müziği çalarken, önünde durup, dinleyecek bir dakikamız dahi yoksa, başka neleri kaçırıyoruz acaba?

 
 

NÜKTE

Çin Bambu ağacının yetişmesi, olumlu ısrar için güzel bir örnektir.

 

Sevgi

Çok Zor Değil.

 
Çok uzaklarda aramayın. Çok da büyütmeyin gözünüzde. Minicik olduğunu düşünün ve kalbinize sığdırın. Evet sevgi her yerdedir. Yeter ki sen onu bulmak iste. Sevgiyi bulmak kolay, zor olan onu elinde tutabilmekte.

Sevgi çiçek gibi emek ister.  Fedakarlık yapmak gerekir. Kalbimize sığdırdığımız sevgiyi bir parça aşktan ayrı tutmak gerekiyor. Aşk, insanın hem en güçlü, hem de en zayıf olduğu duygudur. Çünkü teklifsiz, beklentisiz, çıkarsız yaşanır. Orada, ne bir gonca gülün gölgesine yer vardır ne de bir kuşun kanadına...
Çoğu zaman yalnız hissederiz kendimizi kalabalıklarda, sahte olan gülücüklere, sahte gülücüklerle karşılık veririz. Sıkıcı bir sabaha merhaba dediğimizde... Sevgi öyle bir anda karşımıza çıkar ki... Bir gülümseme yüreğimizin tarlasında çiçekler açar, rengarenk, birden mevsim ilkbahar olur. Sevgiyle gülen gözler... Bizi alıp götürür sevgi diyarına...
  Sevgi hiç kimsenin kasasında saklı değildir. O'nun yeri kalplerdedir. Bir annenin kalbindedir, çocuğuna verebilmek için. Sevdalının yüreğindedir, sevgilisine sunmak için.
Evet sevgi her yerdedir. Yeter ki sen sevgiyi yaşamak iste...  Her şeyden önemli olan insan sevgisi hiç kuşkusuz. Yunus Emre'nin dediği gibi,"Ben gelmedim dava için benim işim sevgi için" insanlar kendilerini sevgiden uzaklaştırdılar. Dahası içlerindeki duyguları bastırdılar. Sevginin yerine parayı, pulu koydular. Çevrelerine  gülümsemeyi ve pozitif enerji vermenin yerine ayrımcılığı koydular. Mevlana ne güzel demiş "Ne olursan ol, yine gel"  koşulsuz sevgi vermek, senden farklı olsa bile sevgi ile bakabilmek, ayrım yapmadan sunmak ve paylaşmak...
Yarın sabah uyandığınızda derin bir nefes alın, içinize çekin havayı ve pozitif enerjiyi. Dışarı çıktığınızda karşınıza çıkan kişilere bir gülümseme ile selam verin. Bu selamı severek çevrenize saçtığından, size katlanarak geri dönecektir. Çünkü her canlı sevgiyi tanır. Hayat o kadar kısa ki, sevgiyi göstermek beklemeye gelmez, yarın çok geç olabilir. Sevgiyi ertelemeyin. Çünkü elimizdekilerin kıymetini kaybedince anlarız. Gurur güve gibi içimizdeki sevgiyi bitirir. Kendini bilene çevresini sevene değer verilir. Çok zor değildir sevgiyi paylaşmak yeter ki sevgiyi bir kalıba sokmayın.
Su misali hayatta sevgiyi prangalara vurmayın.
...

 



--
Bana ulaşmak için: dosta333@gmail.com

http://hbayhan.blogspot.com/

Kuşlar gibi uçmayı,balıklar gibi yüzmeyi,öğrendik ama basit bi sanatı
unuttuk,insan gibi yaşamayı.

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.