11 Ocak 2009

(anadoluhaber) "Hicret Bir Kaçış ve Sığınma Değildir"

ImageDinî ilimler dergisi Yeni Ümit tarafından Fırat Kültür Merkezinde organize edilen Hicret konulu panel uzman akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Panele konuşmacı olarak katılan Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Algül, "İslam Tarihinde Hicretin Yeri" başlıklı tebliğinde Müslümanların Medine'ye Hicretinin bir kaçış, bir sığınma olmadığını vurguladı. İslam medeniyetinin kurulmasının, Yesrib'i Medine yapan Hicretin bir neticesi olduğunu vurgulayan Algül sözlerine şu şekilde devam etti:

"Evet, İslâm tarihinde Hicret, fedakârlığın, azmin, sabrın, Allah rızası için uzak mekanlara müjdeler götürmenin, ciddiyetin, gayretin, çalışkanlığın, üretkenliğin, yardımseverliğin, ihsanın, îsarın, siyasî ve idarî alanda müesseseleşmenin, mabet ve mektep oluşumunun, birlik ve dayanışmanın, üstün vazife şuurunun, derin sorumluluk anlayışının hem eseri hem de kaynağıdır. İslâmî telakkiye göre Hicret, dinî ve ahlâkî alanda tüm inanış, bağlanış, sadâkat ve samimiyet örneklerinin mayalandığı çok verimli bir zemindir. Tüm İslâmî güzelliklerin, Hicret bahçesinde çiçek açıp en güzel meyvelerini verdiğinde hiç kuşku yoktur. Öte yandan Hicret, sosyo-ekonomik alanda ve eğitim-öğretim alanında kurumlaşmanın kaynağı olarak bilinir. Bu bağlamda Hicret, İslâm tarihine toplumsal oluşumun temellerini atabilme, kendi başına karar verebilme, İslâm toplumunun güçlenmesi ve İslâm'ın yayılması adına taktik ve stratejiler geliştirebilme gibi hususların olmazsa olmaz şartı olan özgür ortamın sağlanması ve istiklâle ulaşılması noktasında önemli bir kavşaktır. Dolayısıyla İslâm'ın toplum değerlerinin insanlık ufkunda kanatlanması adına önemli bir dönüm noktasıdır. "

"Medeniyetlerin Kuruluşunda Hicret" başlıklı tebliğinde ise Doç. Dr. Ayhan Tekineş, bütün büyük medeniyetlerin bir Hicret neticesi kurulduğuna dikkat çekti.  Hicretin bir dinamizm olduğu, hac, namaz gibi bazı ibadetlerde bu dinamizmin görüldüğünü belirten Tekineş, medeniyetlerin kuruluşu ile peygamberlerin gönderilişi arasında da yakın alaka olduğunu vurguladı.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.