3 Ocak 2009

(anadoluhaber) İslam ulemasından 'Gazze'yi Kurtarma Girişimi'

İslam ulemasından 'Gazze'yi Kurtarma Girişimi'
İsrail'i kınamaların utanç kaynağı olduğunu söyleyen alimler, Arap liderlerine somut ve ciddi adım çağrısı yaptı.
Perşembe, 01 Ocak 2009 11:34


Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Günlerdir yoğun İsrail bombardımanlarına maruz kalan Gazze'deki Filistinlileri kurtarmak için büyük bir girişim başlatıldı. Müslüman İslam Alimleri Birliği, gelecek hafta önemli Arap ülkelerine ziyaretler gerçekleştirecek.

Alimler heyetine, federasyon başkanı Şeyh Yusuf Karadavi liderlik edecek. Arap ülkelerin devlet başkanları ve liderleri ile görüşecek Yusuf Karadavi, İsrail saldırılarının hemen durdurulması için acil girişimlerde bulunmalarını ve İsrail bombardımanlarında zarar görenlere acil insani yardımların hızlandırılmasını talep edecek.

Gulf News'in haberine göre, federasyon heyetinin görüşeceği liderler arasında Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz, Ürdün Kralı Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad bulunuyor.

Uluslararası İslam Alimleri Federasyonu heyetinde, tanınmış Suudi alim ve federasyonun başkan yardımcısı Şeyh Selim El Avva, Sudan Yardım Bakanı Essam El Beşir, Umman müftüsü Şeyh Ahmed El Halil de bulunuyor.

Heyetin başlıca amacı, İsrail katliamları karşısında Arap ve Müslüman kamuoyunun kızgınlığını, Arap ve Müslüman ülke liderlerine iletmek.

Heyet üyeleri ayrıca İsrail saldırısının durması, saldırıda yaralananların tedavisinde acil tıbbi yardımın temin edilmesi ve Gazze sınır kapılarının açılması için liderlerden hemen adımlar atılmasını isteyecekler.

İslam alimleri Arap ve İslam ülkeleri liderlerine sorumluluklarını hatırlatacaklar, kadın ve çocuk Filistinli sivillerin yaşadıkları acıların dindirilmesi çağrısında bulunacaklar.

Bu arada, Şeyh Selim el Avva, silahsız Filistinlilere İsrail saldırısı karşışında birleşik ve sarsılmaz bir pozisyon alınması için şimdiden Arap liderlere çağrıda bulundu.

Gazze halkına uygulanan ablukanın kaldırılması ve Gazze sınırlarının açıklaması için Arap devlet başkanlarının yetkilerini kullanmalarını isteyen el Avva, "Bu bir ulusal ve halk talebidir. Halkın arzularını yerine getirmenin garantörleri olan iktidarda bulunanlar, bunları gözardı edemez" dedi.

Toplantılar yapmanın ve kınama açıklamalarında bulunmanın bir anlamı olmadığını söyleyen Şeyh Salman El Avva, "Böyle sözde kınamalar bir kez daha Arapların zayıflığını ortaya koyuyor. Bu tür toplantılar ve açıklamalar mutlaka somut eylemlere ve etkili adımlara dönüştürülmelidir" ifadesini kullandı.

DÜNYA MÜSLÜMAN ALİMLER BİRLİĞİ

"Dünya Müslüman Alimler Birliği" 2004 yılında, Dünya'daki alimleri bir araya getirmek, ortak görüşler oluşturarak Müslüman kamuoyunu yanlış bilgilendirmelerden korumak ve Müslüman ümmetin sembolik birliğini temsil ederek bu birliği daha da güçlendirmek amacıyla kuruldu. Örgütün kuruluşuna büyük ölçüde Mısırlı alimler önderlik etti. 

Dünya Müslüman Alimler Birliği 2.Genel Kurulu, Türkiye'de de çeşitli toplantılar düzenledi, bir çok faaliyete imza attı. Son olarak İstanbul Kaya Ramada Otel'de 9-12 Temmuz 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısına İslam Dünyası STK'ları Birliği evsahipliği yapmıştı. 

300'ün üzerinde üyesi bulunan, Yusuf El-Karadavi'nin başkan, Muhammed Selim El-Avva ve Ali Karadaği'nin Genel Sekreter olduğu birlik, son dönemde Yusuf el-Karadavi'nin açıklamaları nedeniyle ciddi bir kriz yaşamıştı. Örgütün Genel Sekreteri Muhammet Selim el-Avva tarafından Karadavi'ye, Şii-Sünni ihtilafı ile ilgili sarf ettiği sözler hakkında eleştiriler getirilmiş, ancak bu eleştiriler örgüt içerisinde herhangi bir istifaya ya  da ayrılığa sebep olmamıştı. Örgüt içerisinde Şii temsilciler de bulunuyor. Hatta Muhammet Ali et-Teshiri isimli Şii alim, örgütün yönetim kurulu üyeliği yapıyor. 

Karadavi'nin kendi şahsı adına sarf ettiğini açıkladığı sözleriyle başlayan tartışmalar, örgütün çeşitli birimlerinde değerlendirmeye alındı. Yönetim kurulundan çıkan kararla Karadavi'nin bu iddialarının boş olmadığı, ancak bu iddiaların kamuoyu önünde değil kendi içerisinde tartışacağı bildirildi.

Özellikle Sünni Müslümanlar üzerinde etkisi olan birlik, Katolik Kilisesi'nin İslamiyet'e ilişkin yaptığı açıklamalardan, Filistin'deki İsrail saldırıları ve dinlerarası diyalog konularına kadar, kamoyunun gündemini belirleyici çeşitli faaliyet ve açıklamalarda da bulundu.

SUUDİ ALİM AVAD EL KARNİ TUTUKLANDI

Bu arada, Suudi yetkililer, "Dünyanın her yerinde İsrail çıkarlarına saldırı yapılmasına cevaz veren" fetva yayınlayan selefi imam Şeyh Avad El Karni'yi tutukladı. Ülkenin güneyinde tutuklanan Karni'nin, sorgulama için Riyad'a getirildiği bildirildi. Karni, söz konusu fetvayı İsrail'in Gazze'ye hava bombardımanlarını başlatmasının ardından vermişti.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.