Ezilenler 'Başka Bir Dünya Mümkün!'

Dünya Sosyal Forumlarının dokuzuncusu, 27 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında "Başka Bir Dünya Mümkün" sloganıyla Brezilya’nın Belem kentinde düzenlenecek.

Liberal küreselleşme politikasına karşı mücadele vermek için 2001 yılından beri düzenlenen Dünya Sosyal Forumlarının (WSF/DSF) dokuzuncusu, 27 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında "Başka Bir Dünya Mümkün" sloganıyla Brezilya’nın Amazon Yağmur Ormanları Belem (Para) kentinde düzenlenecek.

9. DSF Organizasyon Komitesi’nden bir yetkili, “150 ülkeden foruma, hava ve kara yoluyla 80 bin kişi, ancak toplam olarak 120 bin kişi beklediklerini” söyledi. Latin Amerika’dan en büyük katılımın ise önceki senelerde olduğu gibi Brezilya ve Arjantin’den olması bekleniyor. Belem’deki DSF’ye ayrıca Bangladeş, Kanada, Çin, Danimarka, Mısır, Finlandiya, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Libya, Kenya, Fas, Nepal, Hollanda, Norveç, Pakistan, Filistin, Rusya, Güney Afrika, İspanya, İsviçre, Türkiye, ABD ve birçok ülkeden hareket ve örgütlerin de katılımı bekleniyor.

Bu yıl başta Amazon Yağmur Ormanları olmak üzere, Latin Amerika kıtasındaki Kızılderili halklara adanan 9. Dünya Sosyal Forumu’na şu ana kadar 4 bine aktivitenin akredite olduğu ve bu aktivetlerin de kent merkezinin belli bölgelerindeki 200’den fazla toplantı salonuna dagıtıldığı yine forum görevlileri tarafından bildirildi. Toplantılar, atölye çalışmaları ve seminerler Universities Federal do Pará (UFPA-Federal Pará Üniversite) ve Federal Rural da Amazônia (UFRA-Federal Amazon Özerk Ünivesitesi’nde) düzenlenecek.

Onbinlerce aktivistin katılacağı forumda; barış aktivistleri, topraksız köylüler, sendikacılar, öğrenciler, çevreciler, yerli hakları savunucuları, kadınlar, adil ticaretciler, ve daha bir çok aktivist atölye çalışmalarıyla deneyimlerini birbirleriyle paylaşacaklar.

Dünya Sosyal Forumu’nun her zamanki ana gövdesi seminer ve atölye çalışmaları oluşturuyor. Ve her zaman olduğu gibi bu tür atölye çalışmaları ve seminerler 6 tema altında toplanmış.

1) İletişim, kültürler ve eğitim: Dinamiklerin demokratikleştirilmesi ve alternatifler

2) Çeşitlilik, kimlikler ve hareketimizden genel görüntüler,

3) Emperyalist stratejiler ve halkların direnişi

4) İktidar, politikalar ve toplumsal özgürleşme için mücadele

5) Doğal kaynaklar ve yaşama hakkı: Yağmacı sivil modellere karşı alternatifler

6) Emek, sömürü ve yaşamın üretimi

Öte yandan forum yalnız atölye çalışmaları ile de sınırlı değil. Tüm bu etkinliklerin yanında, kentin bir çok bölgesinde sürekli olarak takip edilecek kültürel etkinlikler, sergiler ve ekspedisyonlar var. Bunların yanında MST (Brezilya Topraksızlar Hareketi), Via Campesina (Uluslarası topraksız ve küçük topraklı tarım işçileri ağı) gibi bazı büyük örgütler, belli yerlere devasa kamplar kurmuş durumdalar. Her sene olduğu gibi Gençlik Kampı kendi alanı, konuları ve eğlenceleri ile foruma hazır vaziyette içeriden ve dışarıdan konuklarını bekliyor. DSF’in son gününde ayrıca Latin Amerika’nın efsanevi devrimci ve enternasyonlist Ernesto Che Guevara’nın anısına bir kültür gecesi de düzenlenecek.

KADINLAR VE FİLİSTİN YENİDEN GÜNDEMDE

Toplumda değişimciliğin önemli bir unsuru olan kadınların hakları da bu yıl Forum’un gündemde. Özelde Ortadoğu ve Afrika'da, genelde bütün dünyada kadın sorunları, kadın hakları, şiddet, profesyonel yaşamdaki eşitsizlik bu senenin konuları arasında.

Geçtiğimiz yıllarda da olduğu gibi bu yıl da forumun en güçlü tartışma konularından biri Irak, İsrail-Filistin ve Ortadoğu. Geçen yıllarda Irak ve Afganistan’ı kapsayan savaş ve savaş karşıtı mücadele bu yıl ne yazık ki İsrail-Filistin çatışmasını da içine alıyor. Yine Ortadoğu'daki emperyalist politikalar, oyunlar, demokratikleşme sorunuları da forumda konuşulup, tartışılacak.

DSF NEDİR, KİMLER ORGANİZE EDİYOR?

Dünya Sosyal Forumu (DSF); neo-liberalizme, sermaye tarafından yönetilen bir dünyaya veya emperyalizmin herhangi bir türüne karşı çıkan sosyal hareketlerin, ağların, STK’ların, ve diğer sivil toplum örgütlerinin, düşüncelerinin peşinden gitmek, fikirlerini demokratikçe tartışmak, çözüm önerileri geliştirmek, deneyimlerini özgürce paylaşmak ve etkili bir eylem ağı geliştirmek amacı ile bir araya geldikleri bir açık buluşma ortamıdır. 2001’deki ilk dünya buluşmasından bu yana, neo-liberal politikalara alternatifler arayan ve üreten sürekli bir küresel süreç halini almıştır.

Genel politik meseleler, Dünya Sosyal Forumun geleceği, yıllık etkinliklerin metodolojisi, Strateji, Araştırma ve İletişim gibi konular, şu anda 129 üyesi bulunan “Uluslararası Konsey” tarafından tartışılır ve takip edilir. Çalışmalar, dünya çapında faaliyet gösteren 16 örgüt temsilcisinin oluşturduğu “İletişim Çalışma Grubu” tarafından desteklenmektedir. Grup, “Uluslararası Konsey” ile “Çalışma Komisyonu” arasında bir ilişki ağının oluşturmasını hedefliyor. Bu ağ Sao Paulo’da bir ofisi olan ve Forum sürecinin koordinasyonundan sorumlu olan Sekreterya tarafından destekleniyor.

Brezilya’nın Amazon Yağmur Ormanları Belem kentinde düzenlenecek olan 9. Dünya Sosyal Forumu için 13 örgütten oluşturulan “Kolaylaştırma Grubu”, DSF Amazon İnşa Süreci üzeri çalışmaktadır. Bu grup aynı zamanda “Tertip Komitesi” görevini sürdürmektedir. “DSF 2009” için ayrıca şu “çalışma grupları” oluşturuldu: İletişim, Metodoloji, Dinler Arası Diyalog, Seferberlik, Kültür ve Gençlik Kampı Örgütleme Komitesi (COA)

“DSF 2009 Kolaylaştırma Grubu”nda yer alan örgüt ve kuruşlar ise şunlardır:

Articulação de Mulheres Brasileiras (AMB), Articulação de Mulheres Negras Brasileiras (AMNB), Associação Brasileira de Ongs (ABONG), Central Única dos Trabalhadores (CUT), Coordenação das Organizações Indígenas da Amazônia Brasileira (Coiab), Conselho Pan-Amazônico, Fórum da Amazônia Oriental (FAOR), Grupo de Trabalho Amazônico (GTA), Instituto Brasileiro de Análises Sociais e Econômicas (Ibase), Instituto Paulo Freire (IPF), Marcha Mundial das Mulheres (MMM), Movimento dos Trabalhadores Sem-Terra (MST)/Via Campesina, Rede de Educação Cidadã (RECID), União da Juventude Socialista (UJS), União das Universidades da Amazônia (UNAMAZ), União Nacional dos Estudantes (UNE)

DÜNYA SOSYAL FORUMUN GEÇMİŞİ

Alternatif küreselleşme hareketi yanlılarının dünyada yürütülecek kampanyaları düzenlemek, stratejileri belirlemek ve dünyadaki hareketler konusunda birbirlerini haberdar etmek için yılda bir kez düzenlenen Forum, şimdiye kadar sekiz defa toplandı:

1. Dünya Sosyal Forumu: Porto Alegre (Rio Grande do Sul-Brezilya, 2001)

2. Dünya Sosyal Forumu: Porto Alegre (Rio Grande do Sul-Brezilya, 2002)

3. Dünya Sosyal Forumu: Porto Alegre (Rio Grande do Sul-Brezilya, 2003)

4. Dünya Sosyal Forumu: Mumbai (Hindistan, 2004)

5. Dünya Sosyal Forumu: Porto Alegre (Rio Grande do Sul-Brezilya, 2005)

6. Dünya Sosyal Forumu: Caracas (Venezuela, 2006), Bamako (Mali) ve Karaçi (Pakistan)

7. Dünya Sosyal Forumu: Nairobi (Kenya-Afrika, 2007)

8. Dünya Sosyal Forumu: Resmi bir ülke belirlenmedi. Forum, küresel çapta düzenlenen “eylem günleri” adı altında sürdürüldü.

Dünya Sosyal Forumu’nun 9.’su ise Brezilya’nın Belem (Para) kentinde yapılacak.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.