Türkiye`deki siyasi liderlerin İsrail`in Gazze saldırılarına yönelik sert söylemlerine rağmen, Ankara`nın İsrail ile yaptığı silah anlaşmalarını iptal etmeyi düşünmediği açıklandı.
İçişleri Bakanı Cemil Çiçek " Türkiye ve İsrail arasında inişli çıkışlı bir ilişki süreci yaşandı, ancak ülkeler arasındaki işbirliği nedeniyle askeri bağların koparılmasına söz konusu olamaz, çünkü askeri işbirliği Türkiye`nin ulusal çıkarlarına hizmet etmektedir" ifadelerini kullandı.
Ankara`da basın mensuplarının sorularını cevaplayan Çiçek`in bu sözleri Ankara`nın İsraille imzalanan ortak askeri anlaşmaları iptal ederek ya da askıya alarak Gazze için bir misilleme hareketine girmek niyetinde olmadığını ortaya koydu.
Son günlerde yaşanan olaylar ve Türkiye`nin İsrail yönetimine karşı sert söylemleri, kamuoyunda bu yönde bir beklenti oluşturmuştu.
İstanbul`yapılan protesto gösterilerinde de eylemciler, Türk hükümetini İsrail ile yapılan askeri anlaşmaları iptal etmeye çağırmıştı.
İsrail`in Gazze saldırılarının başlamasından bir gün önce, Türkiye ve İsrail arasında yeni bir ortak silah üretimi anlaşması imzalandı, ancak Türk kamuoyu bu anlaşmadan ancak İsrail tarafının açıklaması ile haberdar oldu.
İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii`nin yaptığı açıklamaya göre, yeni imzalanan anlaşma ile İsrail şirketlerine havacılık istihbaratı sistemleri için 141 milyon dolar ödenecek. İsrail`den alınması planlanan sistem, PKK`ya karşı mücadelede kullanılacak.
Türkiye ile İsrail arasındaki 2.6 milyar dolarlık ticaretin 1.8 milyar dolarını askeri harcamalar oluşturuyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 1,5 milyar dolarlık yeni bir askeri anlaşma imzalanmıştı.
Bu arada Kara Kuvvetleri Komutanlığının tesislerinin ve birliklerinin nokta savunmasının sağlanması amacıyla tedariği planlanan, Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemleri ihalesinde yarışacak, yerli ve yabancı firma ve şirketler belirlendi.
Daha önce ilan edilen takvim gereği, 19 Şubat 2009 yılında son tekliflerin alınacağı alçak irtifa hava savunma füze sistemi ihalesinde 11 yabancı firma, 19 Türk savunma sanayi firma ve kuruluşlarının teklif vermesi bekleniyor. Yabancı firmalar arasında iki de İsrail şirketi yer alıyor.
Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemleri ihalesinde teklife çağrı dosyası alan firmalar şunlar:
YERLİ FİRMALAR
-AKSA Makine Sanayi
-ASELSAN
-Cztech Bilişim Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş.
-FNSS Savunma Sistemleri
-Havelsan
-Havelsan Teknoloji Radar Sanayi ve Ticaret A.Ş.
-Mercedes Benz Türk A.Ş.
-Meteksan Savunma Sanayi
-Mikes Mikrodalga Elektrik Sistemleri
-Milsopft A.Ş.
-Otokar A.Ş.
-Roketsan
-Savronik Elektronik Sanayi Ticaret A.Ş.
-SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri
-Selex Komünikasyon A.Ş.
-TÜBİTAK
-TÜBİTAK SAGE
-Vestel Savunma Sanayi
-Yaltes Elektronik ve Bilgi Sistemleri Üretim Şirketi
YABANCI FİRMALAR
-Cpmiec (Çin)
-Diehl Defeence (Almanya)
-Doosan (Güney Kore)
-IAI (İsrail)
-Kongsberg (Norveç)
-Rafael Advanced Defence Systems Ltd. (İsrail)
-Raythoen Company (ABD)
-Rosoboronexport (Rusya)
-Saab Ekofors Dynamics (İsveç)
-Thaüles Air Defence Limited (İngiltere)
-Thales Air Systeams (Fransa)
YURT İÇİ VE ORTAK ÜRETİM
Savunma Sanayii Müsteşarlığınca ihale çalışmaları yürütülen söz konusu füze sistemleri ihalesi, ''doğrudan tedarik'' ve ''yerli ortak yapım'' yoluyla gerçekleştirilecek. Füze sistemleri opsiyonel olarak 27 adete kadar çıkabilecek. Ayrıca 18 adet alçak irtifa hava savunma füze sistemlerinin destek teçhizatları ile ilgili eğitim hizmetlerinin tedariki de planlanıyor.
Belirlenen ''Proje Modeli'' uyarınca füzelerin otonom sistemlerin yurt dışından hazır alım ortak üretim veya ortak geliştirme yoluyla çekili sistemlerin ise yurt içi geliştirme yolu ile tedarik edilmeleri de öngörülüyor.
DÜNYA BÜLTENİ
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.