5 Şubat 2009

(anadoluhaber) ABD'nin kritik üssü kapatıldı...( TAZA DİN (Temiz Din) Hareketi’nin BÜYÜK BAŞARISI )

ABD'nin kritik üssü kapatıldı...

 

05.02.2009

Kırgızistan, ABD'nin Afganistan harekâtında kullandığı üssü kapattı. Kırgız lider Bakiyev, açıklamayı Rus Başkan ile ekonomik anlaşma imzaladığı toplantıda yaptı...


 

Kırgızistan, Afganistan operasyonunda 2001'den bu yana kullanılan ana üslerden Manas ABD hava üssünü kapatma kararı aldı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev, Manas'ın kapatılacağı haberini Rusya'nın başkentinde açıklarken, kararın ekonomik ve insani gerekçelerle alındığını belirtti. Bakiyev, üs kapansa da Rusya'yla birlikte Afganistan'daki operasyona destek sağlamayı sürdüreceklerini söyledi.

ABD: OPERASYONLAR SÜRECEK
Bakiyev ve Rusya lideri Medvedev'in yaptığı bir diğer anlaşmayla Rusya Kırgızistan'ın 180 milyon dolarlık borcunu sildi, 2 milyar dolarlık da kredi verdi. Kırgızistan'daki Rus askeri üssü de faaliyetlerine devam edecek. ABD Başkanı Obama tüm enerjisini Afganistan'a vermeye hazırlanırken üssün kapatılması "Rusya'dan yeni stratejiye darbe" şeklinde yorumlansa da ABD buna karşı çıkıyor. Beyaz Saray sözcüsü, "Manas olmadan da operasyon yapabiliriz" diyor.


Bu hadise Amerikanın Kırgızistan'dan kovulması manasına gelip artık bu bölgede de emperyalizme karşı başlayan direnişin ne çapta olduğunun göstergesidir.Dğer Türkistan devletlerinde de buna benzer  kararlar alınacağı gelen haberler içerisinde olup AB-D ve işbirlikçileri için işgal üsleri ile birlikte bu topraklardan çekilmekten başka çareleri kalmamıştır...

 

2001'de Afganistan'daki Taliban yönetimine yönelik operasyonlar için kullanıma açılan Manas Hava Üssü'nde halen binden fazla Amerikan askeri bulunuyor.

 

Başkent Bişkek yakınlarındaki Manas'ta bulunan üste bin ABD askeri var. Üs, ABD'nin Afganistan'daki askeri faaliyetleri için hayati önemde. Üssün önümüzdeki aylarda daha da önem kazanması bekleniyor.

Rus yetkililer, zamanında Sovyetler Birliği'nin hakimiyetinde olan Orta Asya'da Amerikan mevcudiyetinden büyük rahatsızlık duyuyor. Rusya halen bu ülkelerde nüfuzunu sürdürmek istiyor.

Kırgızistan ülke topraklarında hem bir ABD askeri üssü, hem de Rus askeri üssü barındıran dünyadaki tek ülke.

 

Dün Rus Kommersant Gazetesi üssün kapatılması karşılığında Rusya'nın Kırgızistan'a 150 milyon dolar hibe yapacağını, 300 milyon dolar kredi vereceğini ve ülkeye çeşitli yatırımlarda bulunacağını iddia etmişti.

 

 

 

TAZA DİN (Temiz Din) Hareketi'nin BÜYÜK BAŞARISI

 

 

 

TAZA DİN –Temiz Din- Hareketi'nin yaklaşık 3 aydır çeşitli eylem ve basın toplantılarıyla dile getirdiği ve dünya medyasında da büyük yankı uyandıran "Kıgızistan'daki ABD üsleri kapatılsın" talebinin Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakayev'e verdiği cesaret, Bakayev'in "Gansi'de bulunan Amerikan Hava Üssünün boşaltılması" kararını almasına vesile oldu.

 

Dün itibariyle Rusya'nın Vremya Novostey gazetesinde yer alan "Kırgızistan'daki ABD Üslerinin kapatılacağı" haberinin deteyları TAZA DİN Hareketi Kurmaylarının 4 Aralık2008 günü gerçekleştirdikleri basın toplantısına işaret ediyor. Dergimizde ayrıntılarını verdiğimiz basın toplantısında TAZA DİN'in meşhur bildirisi okunmuş ve Albay Suyunaliyev'in çeşitli Kırgız ve Rus televizyon ve gazetelerine röportajlar vermiş ve özellikle "Amerikan Üslerine karşı olmamızın açık sebebi, ABD ordusunun, Kırgız vatandaşlarını öldürmesi, sarhoş ABD askerlerinin halkımızı taciz etmesi ve bütün bunlara devam etmelerine rağmen, hâlâ cezalandırılmamalarıdır." Şeklinde konuşmuştu. TAZA DİN Hareketi'nin Tam Bağımsızlık yolunda ortaya koyduğu bu vatansever iradenin tesirini Vremya Novostey gazetesi şu şekilde yorumlamış: "Amerikan askerlerinin çıkarmış olduğu bazı olaylar da Kırgızlarda Amerikan karşıtlığı görüşünün ortaya çıkmasına ve daha sonra yayılmasına da yol açtı. Dolayısıyla Bakayev'in bu kararı ülkede ciddi bir karşı koyma oluşturmayacak."

 

 

Bu son dakika gelişmesi üzerine Kırgızistan'da bulunan BARAN Dergisi Orta Asya Temsilcimiz Abdibâkî Dilmurat Yvasev dergimize şu bilgileri verdi: "Amerikan Hava üssünün kapatılması kararına karşın Rusya'nın askerî etkinliğinin ülkede artacağını ve Kırgızistan'da iki hava üssüne sahip olan Rusya'nın bugün itibariyle üslere takviye olarak 6 yeni savaş uçağını göndermesinin bunun bir göstergesi olduğu". Gönüldaşımızın verdiği diğer son dakika bilgileri ise Hükümette yaşanan istifalar; "Hükümette bulunan Batıcı bazı bakan ve bürokratlar Bakiyev'in bu kararı üzerine istifa ettiler."

 

Bakayev'in bu kararına dair hem Orta Asya temsilcimiz Dilmurat ve hem de henüz Kırgızistan'a gerçekleştirdiğimiz iade-i ziyaretten dönen heyetteki yazarımız Hasan Kapar'ın verdiği bilgiler ışığında şu değerlendirmeleri yapabiliriz:

 

Bakayev ve hükümeti, başta TAZA DİN –Temiz Din- Hareketi olmak üzere, ülke içindeki Anti Amerikancı kesimleri ve Rusya'yı da yanına alarak, Mart ayı için kendisine ültimatom vermiş olan Batıcı muhalefete karşı kendisini sağlama almaya çalıyor. Hükümette yaşanan istifalar da, bu çerçevede Amerika'ya karşı duruş sergileyen Bakayev'in siyasî olarak altını oymaya ve Batıcı bir Turuncu Darbe'nin hazırlıklarına yönelik.

 

Cumhurbaşkanı Bakayev aldığı bu kararda ülke içinde en çok TAZA DİN'in etkinliğine güvenirken gayesi de muhtemel bir Batıcı Turuncu Darbe'yi engellemek!

 

Önümüzdeki günler –Şubat/Mart ayları- büyük gelişmelere gebe.

 

Okuyucularımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz!

 

Baran Dergisi Sayı:105

 

 

http://duralidurmaz.blogcu.com/



Windows Live™ ile e-posta kutunuzdaki işlevlerin çok ötesine geçin. Diğer Windows Live™ özelliklerine göz atın.
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.