14 Şubat 2009

(anadoluhaber) Ahmet İdiz..Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün Zağanos Paşa Camii hütbesi

 
Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün 7.2.1923 tarihinde  Balıkesir Zağanos Paşa Camii Minberi'nden yaptığı bu konuşma içerdiği sözler itibarı ile bundan sonraki 7 bölümde 13-14-15-16-17-18-19'uncu bölümlerde sırayla açıklamasını yazacağız, önce bu konuşmayı okuyalım;

- Ey millet!..ALLAH birdir!... Şanı büyüktür. ALLAH'ın selameti, atıfeti, ve hayrı üzerinize olsun!..

PEYGAMBERİMİZ EFENDİMİZ HAZRETLERİ, CENAB-I HAK tarafından insanlara HAKAYİK-İ DİNİYE'yi tebliğ ve RESUL olmuştur... KANUN-U ESASİ'si cümlemize malûmdur ki, KUR'AN-I AZİMÜŞŞAN'daki husustur!..

İnsanlara feyz vermiş olan dinimiz, SON DİN'dir... EKMEL DİN'dir... Çünkü dinimiz akla, mantığa ve hakikate tamamen tevakkuf ve tetabuk ediyor... Eğer akla, mantığa ve hakikate tevakkuf etmemiş olsaydı, bununla diğer KAVANIN-İ TABİİYE-Yİ İLÂHİYE beyninde tezat olması icabederdi
.

- Arkadaşlar, CENAB-I PEYGAMBER mesaisinde iki dara, iki haneye malik bulunuyordu... Biri kendi hanesi, diğeri ALLAH'IN EVİ idi... MİLLET İŞLERİNİ ALLAH EVİ'NDE YAPARDI.

HAZRET-İ PEYGAMBER'in isr-i mübareklerine iktifaen bu dakikada milletimize, milletimiz hal ve istikbaline ait hususatı görüşmek maksadiyle bu dar-ı kudside ALLAH'ın huzurunda bulunuyoruz.

Efendiler!.. Camiler birbirimizin yüzüne bakmaksızın yatıp kalkmak için yapılmamıştır... Camiler itaat ve ibadet ile beraber, DİN ve DÜNYA için neler yapılmak lâzım geldiğini düşünme, yani MEŞVERET için yapılmıştır!.. Millet işlerinde her ferdin zihni başlıbaşına bulunmak elzemdir.

İşte biz burada DİN ve DÜNYA için, İSTİKBAL ve İSTİKLAL'imiz için, bilhassa HAKİMİYET'imiz için neler düşündüğümüzü meydana koyalım.

Ben yalnız kendi düşüncemi söylemek istemiyorum... Hepinizin düşündüklerinizi anlamak istiyorum. AMAL-I MİLLİYE, İRADE-İ MİLLİYE yalnız bir şahsın düşünmesinden değil, BİLUMUM EFRAD-I MİLLETİN ARZULARININ EMELLERİNİN MUHASSALASINDAN İBARETTİR!.. Binaenaleyh, ben ne öğrenmek, ne sormak istiyorsanız serbestçe sormanızı rica ederim.

- Hutbeler hakkında iradedilen suallerden anlıyorum ki, bugünkü hutbelerin tarzı, milletimizin hissiyat-ı fikriyesi ve lisanı ile ve ihtiyacat-I medeniyye ile mütenasip görülmemektedir
.

Efendiler!.. HUTBE demek, NASA hitap etmek, yani SÖZ SÖYLEMEK DEMEKTİR... Bundan bir takım mefhum ve manalar istihraç edilmemelidir!.. Hutbeyi irad eden hatiptir, yani söz söyleyendir.

Biliyoruz ki, HAZRET-İ MUHAMMED, zaman-ı saadetlerinde hutbeyi kendisi irad ederlerdi... Gerek PEYGAMBER EFENDİMİZ ve gerek HÜLEFA-YI RAŞİDİN'in hutbelerini okuyacak olursanız görürsünüz ki, SÖYLEDİĞİ ŞEYLER o günün meseleleridir... O günün ASKERİ, İDARİ, MALİ ve SİYASİ, İÇTİMAİ HUSUSTADIR.

ÜMMET-İ İSLAMİYE tekessür ve MEMALİK-İ İSLAMİYE tevassua başlayınca, CENAB-I PEYGAMBER'in ve HÜLEFA-YI RAŞİDİN'in hutbeyi her yerde bizzat kendilerinin irad etmelerine imkân kalmadığından; halka söylemek istedikleri şeyleri minber-i şerifte ve meydanlarda ortaya çıkar, halkı tenvir ve irşat için ne söylemek lâzımsa söylerlerdi.

Bu tarzın devam edebilmesi için bir şart lâzımdı... O da MİLLETİN REİSİ olan zatın HALKA DOĞRUYU SÖYLEMESİ, HALKI DİNLEMESİ ve
HALKI ALDATMAMASI!..

HALKI AHVAL-İ UMUMİYEDEN HABERDAR ETMEK, SON DERECE HAİZ-İ EHEMMİYETTİR!..
Çünkü her şey açık söylendiği zaman halkın dimağı hal-I faaliyette bulunacak, iyi şeyler yapacak ve milletin zararına olan şeyleri reddederek, şunun veya bunun arkasından gitmeyecektir.

Ancak millete ait olan işleri milletten gizli ettiler... Hutbelerin halkın anlayamayacağı bir lisanda olması ve onların bugünkü icabat ve ihtiyaçlarımıza temas etmemesi, halife ve padişah namını taşıyan müstebitlerin arkasında köle gibi gitmeye mecbur edilmek içindi
.

HUTBEDEN MAKSAT, AHALİNİN TENVİR VE İRŞADIDIR!.. Başka şey değildir!... 100, 200, 1000 sene evvelki hutbeleri okumak, insanları cehl ve gaflet içinde bırakmak demektir... Hutebatın her halde nasın kullandığı lisanda görüşmesi elzemdir.

Geçen sene Millet Meclisi'nde irad ettiğim bir nutukta demiştim ki:

- "MİNBERLER, HALKIN DIMAĞLARI, VİCDANLARI İÇİN BİRER MENBA-I FEYZ, BİR MENBA-I NUR OLMUŞTUR!.."

Böyle olabilmek için minberlerden aksedecek sözlerin bilinmesi ve anlaşılması ve HAKAYIK-I FENNİYE ve İLMİYE'ye mutabık olması lâzımdır... HÜTEBA-YI KİRAMIN AHVAL-İ SİYASİYE, AHVAL-İ İÇTİMAİYE VE medeniye-yi HER GÜN TAKİP ETMELERİ ZARURİDİR!.. Bunlar bilinmediği takdirde halka yanlış telkinat verilmiş olur
.

Binaenaleyh hutbeler tamamen TÜRKÇE ve İCABAT-I ZAMAN'a muvafık olmalıdır ve olacaktır.
 
(7.2.23, Zağanos Paşa Camii Minberi, Balıkesir)
Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK
***************************



--
Milliyet blogtaki yazdığım yazıları  bu linkten görebilirsiniz

http://blog.milliyet.com.tr/ahmetrobin

Beni uzaklarda arama
Dostların buluştuğu yerdeyim

Ahmet İdiz..



--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.