12 Şubat 2009

(anadoluhaber) IMF'ye rest!

IMF'ye rest!
 
 
 


IMF (Uluslararası Para Fonu) Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, bu ayın hemen başlarında, 'Türkiye ile anlaşma yolunda çok önemli ilerlemeler kaydedildiğini' söylüyordu. Davos toplantılarına katılan Lipsky, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilerlemeler çerçevesinde yakın zamanda olumlu bir sonuca ulaşacaklarını vurguluyor, bu arada 'yağlama-yıkama' yapmayı da ihmal etmiyordu: Türkiye ekonomisinin önceki yıllarda gelişme kaydettiğini ifade eden Lipsky, Türkiye'nin fonun (IMF'nin) etkin bir üyesi olduğunu, bu nedenle de fondaki pozisyonunun güçlendiğini söylüyordu. Lipsky, Davos'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile IMF programı konusunda görüşmeler yapmış ve bu görüşmelerin ardından taraflara 10 günlük bir ara verildiğini bildirmişti. IMF'deki en yetkili ağızlardan biri böyle derken, şu anda ve dolayısıyla altı yıldır görevde olan bizim yetkililerimiz ne diyor ve ne yapıyorlar?..

***

Başbakan Erdoğan, IMF ile anlaşma ve anlaşmayı imzalama konusunda altı yıldan beri ilk defa farklı bir şey söyledi ve dedi ki: 'Menfaatimize olmazsa imzalamayız!'

Burada ufak bir soru soralım:

 
-Peki, IMF ile altı yıldır yapılan anlaşma ve uygulamalar 'menfaatimize uygun muydu' ki hep imzaladınız?!.

Ve İstanbul'daki toplantıda Başbakan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: 'IMF ile anlaşırsak anlaşırız... Anlaşmadığımız takdirde 8 milyar dolar borcumuzu öder, yolumuza kendi kaynaklarımızla yine devam ederiz. Onlar bize yeter...'

Birkaç soru sorulası şu söylenenlere dikkat eder misiniz: -Bugün 'borcumuzu öderiz' diyorsunuz! Peki, bugüne kadar neden ödemediniz?!.

'Yolumuza kendi kaynaklarımızla devam ederiz, onlar bize yeter.'


-Böyle yapılması gerektiğini altı yıldır biz de hep söylüyor ve bu köşede yazıyoruz. Kendi kaynaklarımız bize yeter. Ne diye borç alıyoruz? Siz ise bu konuda ilk defa akıllıca bir laf ettiniz. Etmesine ettiniz de, yıllardır ne diye bugün söylediklerinizin hep tersini yaptınız?!.


Sözlerinin devamında IMF'nin üye ülkelerin sıkıntılarını gidermek için var olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan şunları söylemiş: 'Bu kuruluş (IMF) beni çok daha sıkıntıya sokacak bir şekilde bir sözleşme getiriyorsa, biz bunu imzalamayız. Bundan sonra yaklaşımımız budur. Ama benim bu duruşumdan rahatsız olanlar var. Türkiye sıradan bir ülke değildir. Sadece siyasi değil ekonomi olarak da...'

Ha şunları bileydiniz... Türkiye sıradan bir ülke değil. Ama altı yıldır bunları ne diye bilmediniz veya bilemediniz ki?!.

 
 
Sakın bu söyledikleriniz seçmene yönelik söylenen 'seçim sözleri' olmasın...
 
 
Seçimden sonra da aynı şeyleri 'SÖYLEMEYE' ve hepsinden daha önemlisi, 'SÖYLEDİKLERİNİZİ YAPMAYA' devam edecek misiniz?..

***

Geçen yılın Kasım ayından bu yana IMF ile anlaşma tartışılıyor. İşadamları ve bürokrasi bu borçlanmanın kaçınılmaz olduğu görüşünde. Ama her nedense bu sefer bir türlü anlaşma sağlanmıyor. Bir rivayete göre IMF emeklilerden vergi alınmasını istemiş, hükümet de razı olmamış. Bilemediğimiz daha başka sebepler de vardır. Kimi ekonomi yorumcularına göre, temel olarak IMF'nin yüzde 4, hattâ daha düşük bir büyüme oranına göre düzenlenmiş bir bütçeyi onaylamadığı sanılıyor. Kaldı ki, IMF'nin emeklilerden vergi istemesini de kamuoyuna servis edenin hükümetin kendisi olduğu sanılıyor; 'zordaki emekliyi koruduk' diyecekler. Tabii seçimlere kadar. Bize kalırsa aslında hükümet seçimlere kadar mâli disiplin uygulamak istemiyor...

Peki, IMF'ye ümüğümüzü sıktırmasak olmaz mı?

 
Elbette olabilir. Baksanıza, onlardan biri, Dünya Bankası eski Başkan Yardımcısı Nobel ödüllü Joseph Stiglitz ne diyor: "IMF'nin uygun olmayan bir reçetesi uygulanacaksa, hiç olmasın daha iyi."

Ha gayret! IMF'ye ümüğümüzü sıktırmayalım, rest çekelim ama dediğimizi yapalım.


Reşat Nuri Erol


Diğer Windows Live™ özelliklerine göz atın. Sadece e-posta iletilerinden daha fazlası
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.