HAYATTA İKİ ŞEY
Bu gün ki yazımı konular üzerine değil de, bir takvim yaprağından okuduğum, hayatımızı etkileyen bazı önemli kavramlar üzerine yazmak istedim.
Aslında günlük yaşantımızda pek de dikkate almadığımız bu iki şeyler insanı insan yapan nitelikler olarak sıralanmış bu yazıda. işte bu gün ben onları yazmaya çalışırken bazı örneklerle de bu kavramların anlamlarını da pekiştireceğim..
Hayatımızda önemli olan iki şey:
İki şey; Kalitesiz insanın özelliğidir. Şikayetçilik ve dedikodu. (Fetullah'çı basının yazarlarını buna örnek verebiliriz)
İki şey; çözümsüz problemleri bile çözer: Bakış açısını değiştirmek. Karşısındakinin yerine kendini koyabilmek. (Buna da Ahsen Unakıtan Hanımefendinin eşinin sağlığı hakkında gazetelerde çıkan haberlere dayanarak basına yaptığı sert açıklamayı gösterebiliriz.) yalan haberlerden kendilerinin rahatsız olduğu gibi başkalarının da rahatsız olacağını umarım bu olay vasıtasıyla anlamışlardır.
İki şey; yanlış yapmayı engeller: Şahıs ve olayları akıl ve kalp süzgecinden geçirmek. Hak yememek. Bu iki şeyin tersi, Türkiye de en sık rastladığımız yanlışların başında gelmektedir. (Buna da Ergenekon Tutuklanmalarını örnek verebiliriz)
İki şey; kişiyi gözden düşürür: Demagoji (laf kalabalığı). Kendini ağıra satmak (övünmek) buna da en iyi örnek Sayın Başbakan Erdoğan olsa gerek diyeceğim ama burada biraz tereddüdüm var. Henüz Başbakanın gözden düştüğüne dair bir belirti göremiyorum.
İki şey; insanı nitelikli insan yapar: İradeye hâkim olmak. Uyumlu olmak. Üzülerek burada da Başbakan Erdoğan'ı örnek vereceğim. Zaman zaman yaptığı fevri çıkışlarla, gerek basına, gerekse de muhalefete saldırmalarını iradeye hâkim olamama olarak gösterebiliriz. İradesine hâkim olamayan zaten uyum içinde olamaz. Ancak sindirebildikleri ile uyum içinde olur ki bu da o insanın niteliğinin sorgulanmasına yol açar.
İki şey; ekstra değer katar: Hitabet ve diksiyon eğitimi almak. Anlayarak hızlı okumayı öğrenmek. Bu kez de Başbakan Erdoğan'ı örnek vermek zorundayım. Eğitimini aldı mı almadı mı bilmiyorum ama bu iki maddeyi de çok iyi başardığı inkâr edilemez. Hitabet sanatını çok iyi icra ettiğini kabul etmek zorundayız. Bu da kendisine gerçekten ekstra bir değer katıyor. Her şekil hitabeti yapabilen bir kişilik olarak bu konuda olsun takdiri hak ediyor.
İki şey; geri bırakır: Kararsızlık. Cesaretsizlik. Bu iki şeyin örneğini de KKTC Hükümetimizden ve Toplum Liderimizden vermek istiyorum. Kararsızlığımız karşısında Rum'un elini güçlendirmeye devam ederken, cesaretsizliğimiz yüzünden de haklarımızı savunmaktan çekiniyoruz. Kısacası bu niteliklere sahip olamayan yöneticiler yüzünden KKTC'ye veda etmekten de kötüsü, Türkler olarak Kıbrıs Adasına veda etmenin eşiğine geldiğimizi fark edemiyoruz.
Diğer iki şeyler ise insan olarak yapmamız ya da yapmamamız gerekenleri kapsıyor ki bunları da örnek vermeden yazmak istiyorum.
İki şey: yeni şeyleri ortaya çıkarmayı sağlar: Nitelikli çevre. Biraz delilik.
İki şey; ömür boyu boşa kürek çekmemeyi sağlar: Bir işe kabiliyetli olmak. Sevdiği işi yapmak.
İki şey; başarının sırrıdır: Ustalardan ustalığı öğrenmek. Kendini güncellemek.
İki şey; başarıyı mutlulukla yakalamanın sırrıdır: Niyetin saf olması. Ruhsal farkındalık.
İki şey; milyonlarca insandan ayırır: Problem değil, çözümün parçası olmak. Hayata ve her şeye yeni bakış açısıyla yaklaşabilmek.
İki şey; gelişmeyi engeller: Aşırılık. (mübalağa, abartı). Felakete odaklanmış olmak.
İki şey; çözüm getiri: Tebessüm. Susmak.
Evet, şimdi bir düşünelim bizi yönetmeleri için seçtiklerimizden kaç tanesi bu niteliklerin hepsine olmasa bile yarıdan fazlasına sahip. Ben hiç birisi diyorum. Sizde kendinize sorun ve cevaplayın.
10.2 2009
--
http://www.aylaberkin.com/
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.