Rızayev suikastının perde arkası

Bu sabah evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Rail Rızaev, Azerbaycan devleti içindeki içindeki gruplaşmaları yeniden gündeme getirdi.

Devlet başkanı İlham Aliyev'e en yakın insanlardan birisi olarak kabul edilen Rızaev'in en büyük özelliği iktidar dahilindeki grupların hiç birisinde yer almamasıydı. Ekonomik olarak, inşaat faaliyetleri yürüttüğü ve küresel ekonomik kriz sonrasında zor günler geçirdiği ileri sürülen Rızaev, kısa bir süre önce ise, Azerbaycan'ın en etkili kişilerinden biri sayılan Olağanüstü Haller Bakanı Kamaleddin Haydarov'un helikopterini yere indirtmesiyle gündeme gelmişti.

Resmi olmayan kaynakların verdiği haberlere göre, generalin katilleri, şu anda gözaltında. Öldürülmesiyle, devlet içine yuvalanmış odakların iktidar savaşını bir kez daha gündeme getiren Raizev'in, devlet adamlarının gömüldüğü Fahri Hiyaban'da toprağa verileceği belirtiliyor.

GENERAL NİÇİN ÖLDÜRÜLDÜ?

Azerbaycan'ı yakından tanıyan kaynaklar, general Raziev'in öldürülmesinin arkasında, iktidar çekişmesi olduğunu düşünüyor. Kaynaklara göre, önümüzdeki aylarda, önemli bir kadro değişimi yapmayı düşünen İlham Aliyev'e, en yakın adamlarından birisi öldürülerek, büyük bir gözdağı verildi. Suikastin bıraktığı ikinci mesaj ise birinci mesajla ilgili. Öldürenlen, 'devletin gerçek sahipleri biziz' mesajı gönderdi.

Hükümet içerisinde en güçlü grup olarak bilinen Ramiz Mehdiyev'in grubu, devlet başkanı seçimlerinden önce de, İlham Aliyev aleyhinde, halkı kışkırtmaya çalışmış, bu maksatla birçok insan evinden olmuş, vatandaşlara inanılmaz doğalgaz ve elektrik faturaları gelmiş, mağazalara 'özel vergiler' konmuştu. Kaynaklar, aynı grubun faaliyetine devam ettiğini düşünüyor ve ekliyor: 'Üçüncü mesajları da hiçbir şeyden korkmadıklarını göstermekti."

AZERBAYCAN İKTİDARINDAKİ GRUPLAR

Ülkeyi yakından bilen uzmanlara göre halen Bakü'de dört grubun çekişmesinden bahsedilebilir. Bunlar, Celal Aliyev, Ali İnsanıv, Ramiz Mehdiyev ve Kamaleddin Haydarov grupları…

Celal Aliyev GRUBU: Haydar Aliyev'in kardeşi olan Celal Aliyev grubu, ülkenin inşaat sektörü, gümrük ve petrol mamüllerini işleyen fabrikalarını elinde bulundurmaktaydı. Ancak İlham Aliyev tarafından safdışı edildi. Şu anda sahip oldukları birçok sektörden çekilmiş durumda.

Ali İnsanıv GRUBU: Ali İnsanıv ve Ekonomik Geliştirme eski bakanı Farhat Aliyev'in grubu. Muhalif eski meclis başkanı Resul Kuliyev'e yakınlıkları ile biliniyordu. Darbe suçlaması ile gözaltına alındılar.

Ramiz Mehdiyev GRUBU: Devlet başkanlığı idare etme biriminin başkanı Ramiz Mehdiyev ve devlet başkanı muhafız birliğinin generali Beyler Eyyubov'un grubu. Hala çok etkili. Safdışı edilemeyen tek grup. Özellikle seçim öncesinde, Aliyev'e karşı gizli tahriklerde bulundular. İlham Aliyev'in onları, görevden alacağı söyleniyor. Ancak henüz bunu başaramadı. Özellikle bölge valileri üzerinde, Ramiz Mehdiyev'in çok etkili olduğu biliniyor.

Aynı zamanda uluslarası ilişkiler profesörü olan Ramiz Mehdiyev, Bakü'de ise tek bir özelliği ile biliniyor; Rus muhibliği… Eski KGB kadrolarından olan Mehdiyev, yine SSCB politbüro üyesi ve KGB'ci Haydar Aliyev ile birlikte Bakü'ye gelmişti.
Ramiz Mehdiyev, eski ve Rusçu kadroların tamamına yakınını kendi kontrolünde tutuyor. Kaynaklar, onun ve ekibinin tasfiye edilmesinin oldukça zor olduğunu ancak bu başarılırsa, Azerbaycan için bir devrim niteliği taşıyacağını söylüyorlar.

Kamaladdin Haydarov GRUBU: Olağanüstü Haller Bakanı Kamaleddin Haydarov ve grubu, İlham Aliyev'in hanımı Mihriban Aliyeva'ya yakınlığı ile biliniyor. Şu anda devlet başkanından sonra ikinci adam hüviyetinde. Yakın çevresi, onun ileride başkan olacağını iddia ediyor.

1 yorum:

  1. bence bu rus mafyasının işi 2008'in sonlarına doğru bir ölüm listesi hazırlamış olan Rusya listedeki isimleri yok etmeye devam ediyor.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.