Trakya'yı Avrupa Birliği'ne girişte ekonomik olarak hazırlamak gayesi ile Marmara ve boğazları Belediyeler Birliği (MBBB), Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde “Yerel Yönetimler ve AB Fonları” başlıklı bir toplantı düzenliyor.
12 Şubat Perşembe günü gerçekleşecek toplantıda Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı – Ekonomi Politikaları Araştırma Enstitüsü ( TEPAV / EPRI ) Dış Politika Direktörü ve Avrupa Takımı Üyesi Derya Sevinç konuyla ilgili bir sunum yapacak. MBBB'nin “MarmarAB Bilgilendirme Platformu” isimli etkinliklerinin sekizincisi olacak toplantının amacı burada ki belediyeleri AB sürecine sokmak ve her alanda hazırlamak olarak açıklanıyor..
Bazı Kesimlerce bu hadise "Bölgedeki belediyeleri, Avrupa Birliği fon “olanaklarından” haberdar etme amacı taşıyan etkinlik olarak görülmekteedir. 29 Mart yerel seçimleri öncesine denk getirilmesi de anlamlı bulunuyor. Seçilecek belediye başkanlarını AB fonlarına özendirme hedefi güden sunumun “devşirme” ve “muhipleştirme” işlevine dikkat çekiliyor. Hayrabolu'dan başlayarak devam edeceği anlaşılan yerel yöneticilerin AB'ciliğe “kazandırılmasının”, “büyük plan”da aksayan tarafın tahkimine yönelik olduğu ifade ediliyor."Yani Avrupa İmtiyazlı Trakya Eyaleti İçin kendisine sivil devşirmeler arıyor!
Öte yandan aşağıda ki Milli Gazete den aldığımız ve Bununla birlikte Trakya Bölgesinde neler oluyor ? sorularını akla getiren çalışmalarla ilgili kuşkulu yaklaşımlara örnek teşkil edecek bir yaklaşım da Edirne de ki sinagog'un tamir edilmesi ve kullanıma açılmasıdır..Aklımıza hemen Şu sorular takılıyor...Trakya , Avrıupa Hristiyan Birliğine Girmek ve bazı odakları sevindirmek için Dinlerarası Diyalog Başkentimi Yapılıyor?
İşte Milli Gazete de ki o haber...
Edirne Valisi Mustafa Büyük, dünyanın en büyük iki sinagogundan biri olan, ancak harabe haline gelen Büyük Sinagog'un restorasyonuna, bir ay içinde başlanacağını bildirdi. Kentte çok sayıda caminin yanı sıra Hıristiyan ve Musevilere ait ibadethanelerin bulunmasının bir kültür zenginliği olduğunu ifade eden Büyük, restore edilen 2 kilisenin kullanılmaya başlandığını ve şimdi de Musevilere ait Kaleiçi Semti'ndeki Büyük Sinagog'un onarımının yapılacağını belirtti.
İsrail Başkonsolosu "Mutlu oluyoruz"
Edirne'de yaşayan birkaç Museviden biri olan iş adamı Yasef Romano; "Kaleiçi Semti'ndeki Büyük Sinagogun restorasyonunun yapılarak yeniden kullanıma açılmasını sabırsızlıkla bekliyoruz." dedi. İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Mordehai Amihai de Edirne'ye yaptığı ziyarette, dedesinin bir zamanlar Edirne'de yaşadığı için bu kenti çok sevdiğini ve sinagogun onarılarak ayağa kaldırılmasından tüm Musevilerin mutluluk duyacağını ifade etmişti.
Edirne'deki, Büyük Sinagog, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore ettirilecek. Edirne Valisi Mustafa Büyük, dünyanın en büyük iki sinagogundan biri olan, ancak harabe haline gelen Büyük Sinagog'un restorasyonuna, bir ay içinde başlanacağını bildirdi.
Vali Büyük, bin 200 kişinin ibadet yapabildiği sinagogun, ayinlerin yapıldığı büyük salonun yan duvarı ile ana giriş kapısının iki yanındaki büyük kubbenin 1997 yılında çöktüğünü söyledi.
Kentte çok sayıda caminin yanı sıra Hrıstiyan ve Musevilere ait ibadethanelerin bulunmasının bir kültür zenginliği olduğunu ifade eden Büyük, restore edilen 2 kilisenin kullanılmaya başladığını ve şimdi de Musevilere ait Kaleiçi Semti'ndeki Büyük Sinagog'un onarımının yapılacağını belirtti.
Büyük Sinagog'un restorasyonuna bir ay içinde başlanacağını bildiren Büyük, ''Sinagogun ihalesi yapılmadığı için henüz kaç paraya mal olacağını belli değil. Sinagogun onarılması, Türkiye'nin hoşgörüsünün bir göstergesi olacak. Kente, dünyanın değişik bölgelerinden sinagogu görmek ve ibadet etmek için gelenler olacak'' dedi. Edirne'de yaşayan birkaç Museviden biri olan iş adamı Yasef Romano da Kaleiçi Semti'nde yanan 13 sinagog yerine 1907 yılında Büyük Sinagog'un yapıldığını kaydetti.
Bir benzeri de Avusturya'da
Sinagogun 1970 yılına kadar kullanıldığını ve daha sonra Edirne'deki Musevilerin ABD, Kanada, İsrail ve İstanbul'a göçmeleriyle sahipsiz kaldığını ifade eden Romano, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Edirne'deki Büyük Sinagog'un bir benzeri de Avusturya'da bulunuyor. Oradaki sinagogda halen ayin yapılmakta. Edirne'deki sinagog ise kaderine terk edildiği için kısmen yıkıldı. Sinagogun restorasyonunun yapılarak yeniden kullanıma açılmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Bir zamanlar Edirne'de yaşamış Musevilerin çocukları ve torunları, yaşadıkları ülkelerden Edirne'ye sinagogu görmeye gelecekler. Böylece Edirne'nin ekonomisi de hareketlenecek.'' İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Mordehai Amihai de Edirne'ye yaptığı ziyarette, dedesinin bir zamanlar Edirne'de yaşadığı için bu kenti çok sevdiğini ve sinagogun onarılarak ayağa kaldırılmasından tüm Musevilerin mutluluk duyacağını ifade etmişti
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.