30 Mart 2009

AK Parti Bu Sefer Büyük Yara Aldı

AK Parti'nin 7 yıllık yükselişi durdu. Sandıktan açık ara ilk sırada çıkan AK Parti ilk defa oy kaybına uğradı. Asıl büyük kayıp ise tam 21 ili rakiplerine kaptırması oldu.


AK Parti seçimlere Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır, Trabzon ve İzmir'in kesin alınması talimatıyla girdi. Ancak 7 yıl sonra AK Parti ilk defa geriledi. 2002 Genel Seçimleri'nde yüzde 34.4 oy alarak tek başına iktidara gelen AK Parti'nin yükselişi 2004 yerel seçimleriyle devam etti. 28 Mart 2004'te yapılan seçimlerde AK Parti yüzde 42'nin üzerinde oy almıştı.

22 TEMMUZ'DA GELEN REKOR

AK Parti'nin yükselişi 22 Temmuz Genel Seçimleri ile devam etti. Yüzde 46.7 oy alan AK Parti Cumhuriyet tarihinde 1950'de DP'nin başarmış olduğu iktidar partisinin oy artırma başarınısı tekrarladı.

İLERLEME DURDU

AK Parti'nin yükselişi 29 Mart Yerel Seçimleri ile sona erdi. AK Parti 7 yıl sonra ilk defa oy kaybına uğradı. Kesin olmayan sonuçlara göre hem 22 Temmuz Seçimlerinin hem de 2004 yerel seçimlerinin gerisinde kaldı.

KALELER DÜŞTÜ

Seçimlere Diyarbakır, Trabzon ve İzmir'in kesin alınması hedefiyle giren AK Parti sadece CHP'nin elinden Trabzon'u almayı başardı. Diyarbakır'da DTP'den İzmir'de CHP'den fark yiyen AK Parti, Adana ve Şanlıurfa gibi illeri de kaybetti. Karabük'te ise önce sevinç yaşanırken, daha sonra seçimi MHP'nin kazandığı açıklandı.

AK PARTİ'NİN KAYBETTİĞİ İLLER

Antalya (CHP)

Adana (MHP)

Van (DTP)

Tekirdağ (CHP)

Artvin (CHP)

Aydın (CHP)

Balıkesir (MHP)

Bartın (MHP)

Çanakkale (CHP)

Isparta (MHP)

Manisa (MHP)

Uşak (MHP)

Zonguldak (CHP)

Sinop (CHP)

Gümüşhane (MHP)

Ordu (DSP)

Giresun (CHP)

Sivas (BBP)

Yalova (DP)

Karabük (MHP)

Kastamonu (MHP)

ALDIĞI İLLER

Mardin (DTP)

Trabzon(CHP)

İL GENEL MECLİSİ SONUÇLARI

Açılan Sandık: 93,8

AK Parti: 39.2

CHP: 23.3

MHP: 16.2

DTP: 5.3

SAADET: 5.2

1 yorum:

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.