T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) 22 banka battı; 47 milyar dolar hortumlandı

22 banka battı; 47 milyar dolar hortumlandı
28 Şubat süreci, ekonomiye ağır bir bedel ödetti. 9 Aralık 1999'da IMF'ye gönderilen iyi niyet mektubuyla başlatılan program, ağır aksak yürüyordu. 22 Aralık 1999'da Egebank'la birlikte 7 bankaya el konuldu. 2001'de kriz derinleşti. 19 Şubat'taki MGK'da ise tarihî bir olay cereyan etti.

Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Ecevit'e anayasa kitapçığı fırlattı. Ecevit, toplantıyı terk etti; ülkede 'kriz' olduğunu duyurdu. Bu açıklama üzerine piyasalar karıştı. Bir gün sonra dalgalı kura geçildi. Repo faizi, yüzde 7 bin 500'e tırmandı. Dolar 68 kuruştan 95 kuruşa fırladı. Türk halkı yarı yarıya fakirleşti.

1998-2003 yılları arasında 22 banka battı. Bankaların batma sebebi topladıkları mevduatı yasal sınırların dışına çıkarak kendi grup şirketlerine kredi olarak kullandırmalarıydı. Başta İmar Bankası, Pamukbank, Toprakbank ve Egebank olmak üzere batan bankalar, TMSF'ye devredildi. Batık kredilerin Hazine'ye yükü ağırdı: 47 milyar dolar. Eski Cumhurbaşkanı Demirel'in yeğeni Murat Demirel, Egebank'ı, 'Teşekkül oluşturup sistemli ve planlı olarak 1 milyar 200 milyon dolar zarara uğrattığı' iddiasıyla yargılandı. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, o dönemki tabloyu şöyle özetledi: "Politikacı-bankacı, politikacı-işadamı gibi kurulan karanlık ilişkiler sistemin çökmesine ve arkasında milyonlarca dolarlık enkaz bırakmasına sebep oldu."

Batan bankalarda, 28 Şubat sürecinde rol oynayan komutanların görev alması da dikkat çekti. Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman İnterbank'ta yönetim kurulu üyesiydi. Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya da batan Bankekspres'in sahibi Korkmaz Yiğit'in danışmanıydı. Hortumlanan Etibank'ın Yönetim Kurulu'nda ise Oramiral Vural Beyazıt bulunuyordu. İstanbul, Zaman

İşte tartışılan 'aile fotoğrafı'

Başbakan Erdoğan, Batman'da bankaların hortumlanmasına temas ederken ilginç bir fotoğrafa göndermede bulundu. Söz konusu fotoğraf Süleyman Demirel'in kayınbiraderi Ali Şener'i ziyaretinde çekilmişti. Ancak bu karedeki isimler hakkında daha sonra ağır suçlamalarda bulunulmuştu. İşadamı Kamuran Çörtük'ün (ayakta soldan ikinci) sahibi olduğu Bayındırbank, TMSF'ye devredildi. Çörtük hakkında bankayı 115 milyon dolar zarara uğratmaktan dava açıldı. Cavit Çağlar, (ayakta sağ başta) İnterbank'ın içini boşaltarak devleti 1 milyar 269 milyon dolar zarara uğratmakla suçlandı. Ali Şener'in (ayakta soldan üçüncü) adı ise arsa yolsuzluğuna karıştı.

01 Mart 2009, Pazar
Gönder | Yazdır
Politika Bölümündeki Diğer Başlıklar
 Batman'da rutin dışına çıkanlar İstanbul'da banka hortumladı
 22 banka battı; 47 milyar dolar hortumlandı
 7 maddelik önerim iş dünyasını heyecanlandırdı
 Sağ, küfürlü mesaj gönderen CHP'li Tekin'e dava açacak
 Sezer'den Baykal'a: Türkiye'nin önünü tıkamaya hakkın yok
 İşçi Partisi, Kılıçdaroğlu'nu destekleyecek
Tierisch gut! KOSTENLOSE E-Mail-Animationen - von IncrediMail! Hier Klicken!
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.