12 Mart 2009

(anadoluhaber) CLINTON BABACAN ORTAK ACIKLAMA!

A.B.D. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Türkiye Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Yapılan Basın Toplantısı

7 Mart 2009
DIŞİŞLERİ BAKANI BABACAN: (Çevirmen aracılığıyla) Bayan Clinton's hoşgeldin diyoruz. Bir kaç hafta önce kendisiyle bir telefon görüşmemiz oldu ve ben telefon görüşmemizde Sayın bakanı ülkemize davet ettim, davetimi kabul ettiği ve telefon görüşmesinden bu kadar kısa sure sonra geldiği için kendisine teşekkür ederim.
Obama yönetimi göreve başladıktan sonra Sayın Clinton'un Türkiye'ye bu ilk ziyareti ve zamanı da çok uygun bir ziyaret çünkü Türkiye ve ABD arasında geniş bir coğrafyayı kapsayan çok geniş kapsamlı bir gündemi içeren bir ortaklık bulunmaktadır ve önemli gelişmeler olmakta ve dönüm noktaları yaklaşmaktadır. Görüşmeler ve istişareler bizim için önemlidir, ve arayı kapamak için bu görüşmeyi yapmış olmamız önemliydi.
Bidiğiniz gibi, Türkiye ve ABD arasındaki ilişkileri tanımladığımızda, dostluk, ortaklık, müttefiklik kavramlarını kullanıyoruz. Ve bugün, bir kere daha dostluğumuzu, ortaklığımızı ve stratejik müttefik olduğumuzu yineledik. Pek çok alanda görüşmelerimiz, istişarelerimiz oldu ve bu istişareleri daha da derinleştirmek üzere ortak bir anlayış içersindeyiz. Gelecekte görüşeceğimiz konular daha da fazla olacak ve bu konuları daha detaylı olarak görüşme fırsatlarımız olacaktır. Türkiye ve ABD aynı değerleri savunmakta ve dünyanın dört bir yanına yaymak için çalışmaktadır; demokrasi, insan hakları, özgürlükler, hukukun üstünlüğü ve serbest pazar ekonomisi gibi değerler, Türkiye ve ABD'nin savunduğu, uyguladığı ve dünyada yaygınlaştırmaya çalıştığı değerlerden bazılarıdır. Ve ortak bir vizyonu paylaşıyoruz, bu anlamda da ortak hedeflerimiz var.
Bildiğiniz gibi yaklaşık üç yıl önce Ortak Vizyon ve Yapılandırılmış Diyalog belgesi üzerinde mutabık kaldık. Bugünde basın konferansından sonra sizlere dağıtılacak olan yazılı bir ortak açıklamamız olacak. Belgede de belirtildiği gibi daha iyi sonuçlar elde etmek üzere birlikte daha da yakın çalışacağız. Türkiye ve ABD arasındaki siyasi, ekonomik, eğitim, kültürel ilişkiler gibi ikili ilişkilerimizden tabii ki bahsettik. Ayrıca Ortadoğu, Israil-Filistin, Israil-Suriye, Israil-Lübnan, Irak, Afganistan, Pakistan'daki gelişmeleri, Balkanları, Kafkasya'yı ele aldık, Kıbrıs da görüştüğümüz konular arasındaydı. Türkiye_AB ilişkileri, özellikle bölgesel açıdan enerji işbirliğimizi görüştük. Ve terörle mücadele konusunda yürütülen iyi-mükemmel işbirliğimizi görüştük. Gelecekte de bu hususta kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. Her ikimiz de bu yaklaşımı teyit ettik.
Aynı zamanda ekonomik ilişkilerimizi değerlendirdik ve çok kısa olarak, uzak coğrafyalarda da olsalar Afrika ve Kuzey Kore ile ilgili görüştük. Bu sabah Sayın Clinton Başbakanımızla oldukça detaylı bir görüşmesi oldu bugün öğleden sonra da Cumhurbaşkanımız kendilerini Kabul edecekler- ben de orada olacağım*ve daha sonra kendisi ülkesine geri dönecek. Kendisi bir haftadır  ülkesinden uzakta seyahat ediyor. Bir haftadır bu bölgede bulunuyorlar.
Sayın Clinton'a tekrar hoşgeldin diyoruz. Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiler önemini korumayı sürdürecektir. Görüşmelerimizde de bunun önemini yeniden teyit ettik, ve bu ilişkiye verilen önemin bir göstergesi olarak Türkiye'ye geldiği için kendisine teşekkür etmek isterim. Teşekkür ederim. Buyrun,
BAKAN CLINTON: Çok teşekkür ederim Sayın Dışişleri Bakanı, Ankara'ya tekrar gelmek harika. Ülkenizin kalbimde özel bir yeri var ve eşimle 1999 yılında Türkiye'ye yaptığımız unutulmaz ziyaret ve burada gösterilen harika evsahipliği için her zaman müteşekkir olacağım. O trajik deprem felaketinin sonrasında Bill ve ben Türk halkının ne kadar cesaretli, insancıl, dayanıklı ve güçlü olduğunu gördük ve bunu hiç unutmadık.
Ülkemiz arasındaki ilişkiler müttefiklik, ortaklık ve dostluk ilişkisidir. Ortak zorluklar karşısında omuz omuza yer aldık. Demokrasi, laik bir anayasa, din özgürlüğüne saygı, serbest pazar ekonomisi, ve küresel bir sorumluluk hissi gibi hususlarda ortak bir taahhüdümüz vardır. Bu bağları güçlendirmek ve derinleştirmek ve birlikte çalışmak için başka fırsatlar yaratmak üzere, Başkan Obama ve ben, Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile birlikte çalışacağız.
Türkiye, Afganistan'a istikrar getirmek için devam eden mücadeleye en çok katkısı bulunan ülkelerdendir. 2003 yılında Afganistan'a ilk defa gidişimi hatırlıyorum. Uçaktan inerken beni karşılayan bir Türk görevlisiydi. Afganistan'da Amerikan ve NATO kuvvetlerinin yanında hizmet veren Türk birliklerinin gösterdiği cesaret ve fedakarlık için de müteşekkirim. Ve özellikle Kuzey Irak olmak üzere Irak ekonomisinin yeniden kurulmasında kilit rol oynadığı için Türkiye'ye teşekkür ederim. Ticaret ve yatırımın yapılmasını kolaylaştırdınız ve kendi demokrasilerini kurma mücadelesi veren Irak halkı ile birlikte çalışılmasında çok yardımcı oldunuz.
Dışişleri Bakanı Babacan ve benim bugün geniş kapsamlı bir gündemimiz vardı. Sabah daha önce Sayın Başbakan ile gerçekleşen görüşmemizin gündemi de genişti. Irak ve Afganistan'ın yanı sıra, ortak düşmanımız olan PKK'yı yok etmek, 21. yy.'ın zorlukları karşısında NATO'nun kapasitesini güncelleştirmek için yürüttüğümüz işbirliği hakkında görüştük; Orta Doğu'da iki devletli bir çözüm ve kapsamlı bir barış sağlamak için uluslararası topluluk ile birlikte çalışılmasına yönelik acil gereksinimden bahsettik.
Obama Yönetiminin Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecini desteklediğini tekrar vurgulamak isterim. ABD, AB üyesi olan bir Türkiye'nin, hem Türkiye'yi hem Avrupa'yı ve transatlantik ortaklığımızı kuvvetlendireceğine inanmaktadır. Kıbrıs meselesi ile ilgili olarak ABD, adada iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyona dayalı bir çözüm bulunması için BM bünyesinde sürdürülen görüşmeleri desteklemektedir. Türkiye'deki demokrasiden, çok-etnikli mirasdan bahsettik, ve bu bağlamda Heybeliada Ruhban Okulunun yeniden açılması hususuna ve Türkiye'deki tüm topluluklara ulaşılabilmesi için çaba gösterilmesine ne kadar önem verdiğimizi belirttim.  
Dışişleri Bakanıyla daha sonra basına verilecek olan ortak bir bildiride mutabık kaldık. Bu bildiri, müttefikliğimizi yeniden canlandırmak için gösterdiğimiz ortak taahhüdün açık bir işaretidir. Bildirinin, BM Güvenlik Konseyine ve konseyin küresel barış ve güvenliği sürdürmek için ve terörizm, uyuşturucu kaçakçılığı, organize suç ve kitle imha silahlarının yaygınlaştırılması tehdidi gibi konularda mücadele için yaptığı çalışmalara güçlü bir destek veriyor olmasından özellikle memnunum. Pek çok meselede ilerleme sağlamamız için bir yol haritası gibidir.
Bugün ayrıca iki açıklama yapmaktan dolayı çok memnunum. İlki, Genç Türkiye-Genç Amerika girişiminde bulunacağımızın haberi; Türkiye ve ABD'de yeni genç liderlerin hem kendi yaşamlarını hem de halklarımızın yaşamını olumlu etkileyecek ve daha iyi bir gelecek yaratacak girişimlerde bulunmalarını sağlayan bir girişim olacak.
Ve son olarak, Başkan Obama, Türkiye'ye ile dostluğumuza verdiğimiz önemin bir yansıması olarak kişisel bir mesaj iletmemi istedi. Başkan Obama önümüzdeki ay Türkiye'yi ziyaret edecek. Ziyaretim tam tarihi yakın zamanda açıklanacaktır. Her iki taraf için uygun bir tarih bulmak üzere Türk Hükümeti ile birlikte işbirliği yapıyoruz.
Ülkeme döndüğümde Başkan Obama'ya, Türkiye'ye geldiğinde kendisini sıcak bir karşılama beklediğini, ve önümüzdeki zorluklar ve fırsatlar karşısında sadece bir ortak değil, ama bizi ileride bekleyen zaman ve zorluklar için de tıpkı benim bulduğum gibi bir dost bulacağını söyleyeceğim. Çok teşekkür ederim.
BAKAN BABACAN: (Çevirmen aracılığıyla) …Zamanımız azalıyor, o yüzden her ikimiz de birer soru alacağız, bir soru Türk basınından biri de Amerikan basınından. Sayın Clinton, ilk soruyu kim soracak siz karar veriniz-ilk soruyu Amerikan basını sorsun.
BAKAN CLINTON: The New York Times'dan Mark Landler.
SORU: İki sorum var. Şam'da artık temsilcileriniz olduğuna gore, ABD'nin Suriye'ye bir büyükelçi gönderme niyetinin olup olmadığını söyleyebilir misiniz? Suriye-Israil barış süreciyle ilgili olarak ABD, Türkiye ile birlikte çalışmaya hazır mı?
Sayın Babacan için de sorum şu: Obama Yönetimi Orta Doğu'da aktif rol izlemeye hazır olduğuna göre, Suriye-İsrail arasında bir barış anlaşmasının yapılabileceğine dair iyimser misiniz?
Ve ilgili bir soru daha – (gülüşmeler). Küçük bir soru sadece. Az once önemli bir haber verdiniz Sayın Bakan Clinton. Başkan Obama'nın İslam dünyasınında hangi ülkede konuşma yapacağına dair pek çok spekülasyon var. Gelecek ay Türkiye'ye geleceğine gore, bu konuşmayı burada yapacapını varsayabilir miyiz?
BAKAN CLINTON: Hayır, Mark. Hayır, daha sadece planlama aşamasındayız. Ziyaret kararı dün geç vakit Washington'da alındı, ve Başkan Türkiye'ye geleceği için çok heyecanlıyız, ama söylediğim gibi henüz tarihleri bile kararlaştırmadık. Hükümetlerimiz iarasında daha görüşülmesi gereken pek çok husus var, program nasıl olacak, Başkan'In ziyaret edeceği yerler nereler olacak henüz bilmiyoruz. Bu çok önemli ziyaret üzerinde Türk ortaklaırmızla çalışmalarımızı sürdürürken sizlere de haber vereceğiz. 
Suriye ile ilgili olarak ise, Şam'da bulunan iki ABD Hükümeti temsilcimizin bugün Suriyeliler ile görüşmesi var. Görüşmemiz gereken meseleleri henüz yeni ele alıyoruz, ve henüz hiç bir karar alınmadı. Temsilcilerimizden haber almayı bekleyeceğiz ve istişarelerimiz devam edecek. Bir sonraki adımları henüz belirlemedik.
Suriye-İsrail barış süreci ile ilgili olarak ise, Suriye ve İsrail'i biraraya getirme hususunda Türkiye önderlik ettiği için sayın Başbakan ve Dışişleri Bakanına teşekkürlerimi sundum. ABD, İsrail'in Filistin halkıyla barış ve güven içinde yaşadığı, Filistin halkının kendi devletine sahip olduğu  ve İsrail'in Suriye dahil tüm Arap komşularıyla barış içinde yaşadığı kapsamlı bir barışı desteklemektedir.
Yani, bu barışı sağlama çabasının önemini ne kadar vurgulasak azdır, ve Türkiye de çok önemli bir rol oynamıştır. İsrail hükümeti kurulur kurulmaz, özel temsilcimiz bölgeye dönecektir. ABD'nin Türkiye ile yakın istişarelere ileride nasıl devam edeceği konusunda Dışişleri Bakanıyla ve Başbakanla görüştük. Ama elbette ki, Suriye ve İsrail arasında yapılacak bir barış ve ilişkilerin normalleşmesi, kapsamlı bir barış çabasının bir parçasıdır. 
BAKAN BABACAN: (Çevirmen aracılığıyla) Kısaca hemen şunu ekleyeyim, bildiğiniz gibi, Suriye ve İsrail arasındaki barış görüşmeleri dört turda gerçekleşti, ve Sayın Olmert Ankara'ya geldiğinde beşinci tur diyebileceğimiz ek bir toplantı oldu. Ancak Gazze'deki gelişmeler nedeniyle bu görüşmelere devam edilmesi mümkün olmadı ve görüşmelerin askıya alındığını açıkladık, zira bir yandan savaşırken diğer yandan barış müzakereleri yapamazsınız. İkisi aynı anda düşünülemez.  
Ancak, Gazze'nin şimdiki durumu ve bugünden sonra ne olacağı önemlidir. Kalıcı bir ateşkes sağlanmasına çok önem veriyoruz.  Ve koşullar uygun olur olmaz, Suriye ve İsrail bu görüşmelere ne zaman tekrar başlatmak isterlerse, Türkiye hiç şüphesiz bu sürece katkıda bulunmaya hazırdır. Ancak bunun için her iki tarafın da talebi gerekir.
Gazze'deki olayların öncesinde, bu süreci, kuvvetli bir irade ile başarıyla sürdürdük ve gelecekte de, bu iki ülke hazır olur olmaz ve bizden bu yönde talepleri olursa, hiç şüphesiz süreci ileri götürmeye hazırız. Ancak uluslararası topluluğun desteği de çok önemli, ve ABD bu süreci en başından beri desteklemektedir, ve uluslararası topluluğun ve ABD'nin göstereceği desteğin önemli olacağına hiç şüphe yoktur.
Şimdi Türk basınından bir soru alalım. Buyrun.
SORU: (Çevirmen aracılığıyla). (İsim duyulamadı) Sorum her iki bakana da yönelik. Öncelikle Sayın Clinton'a sormak istiyorum. ABD'nin Irak'tan çekilme planları doğrultusunda, askeri birliklerin çekilmesi için Türkiye'yi güzergah olarak kullanmayı planlıyor musunuz? Ve bugün bu beklentilerinizi Türk yetkililerine ilettiniz mi? Bu talebin içeriği nedir açıklayabilir misiniz? Sayın Babacan'a dab u konudaki görüşlerini sormak isterim.
BAKAN CLINTON: Askeri birliklerin Irak'tan çekilmesi için yapılan planların henüz başlangıç aşamasındayız. Başkan Obama planın genel hatlarını belirledi. Ancak, çekilme taahhüdümüz doğrultusunda birliklerin Irak'tan ne zaman ve nasıl ayrılacağına dair pratikte kararlar alınabilmesi için daha yapılması gereken elbette pek çok iş var. Ve askeri kararlardan bahsetmeyeceğimizi sanırım takdir edersiniz; birliklerimizin ne zaman ve nasıl çekileceğini tartışacağımız bir konumda olmayacağız. Birliklerimizin en güvenli ve en etkin yöntemle çekilmesini sağlamak için Türkiye gibi NATO üyesi olan bir müttefikimize danışacağız ve önerilerini alacağız.
BAKAN BABACAN: (Çevirmen aracılığıyla) Konuyla ilgili olarak daha once açıklamalarım olmuştu. Bu yeni bir gündem konusu değil. Bu konu, bir süredir teknik düzeyde görüşülen bir husus ve durumu ABD ile yakın istişare içinde değerlendireceğiz. 
Ancak genel olarak konuşmak gerekirse, buna olumlu bakıyoruz. Türkiye üzerinden ne tür malzeme geçecek ve işbirliğinin kapsamı ne olacak ve zamanlama gibi hususlarda görüşeceğiz. Başka bir mesele ya da sorun ortaya çıkmazsa, biz bu işbirliğinin sağlanacağına inanıyoruz. Ancak henüz başlangıç aşamasındayız ve detayları göüşmemiz gerekiyor. Ama öncelikle, Amerikan tarafı kendi hazırlıklarını yapacak ki biz de taleplerinin ne olduğunu bilebilelim, ve daha sonra bu meseleleri görüşeceğiz. Ancak genel olarak söylemek gerekirse, bu çabayı desteklemek isteriz. 
Teşekkür ederim.
BAKAN CLINTON: Teşekkür ederim


Yahoo! Türkiye açıldı!
Haber, Ekonomi, Videolar, Oyunlar hepsi Yahoo! Türkiye'de!
www.yahoo.com.tr --~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.