T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) İsrailli gazeteci Levy'den anlamlı sözler

İsrailli gazeteci Gideon Levy, ülkesinin Gazze'de katliamın yaparak Türkiye'yi kaybettiğini belirterek, ülkesinde yaşamaktan dolayı utanç duyduğunu ifade etti.

27/02/2009

Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi'nin düzenlediği toplantıda, Ortadoğu'da yaşananların konuşulduğu bir dönemde iki önemli ismi ağırladı. İsrail'in Gazze saldırılarında İsrail medyasında en sert tepkiyi gösteren Haaretz Yazarı Gazeteci Gideon Levy ile İngiliz The Economist'in 16 yıldır Gazze muhabirliğini yapan Catrin Ormestad, Bursalı gazetecilerle söyleşide bir araya geldi.

ÇGD Bursa Şubesi Başkanı Cüneyt Önder'in oturum başkanlığını ve tercümanlığını yaptığı söyleşide konuşan İsrailli Haaretz Yazarı Gazeteci Gideon Levy, İsrail'in Gazze'ye zalimce bir saldırı düzenlediğini ve bu saldırının hiçbir anlamı olmadığını belirtti. Gazze'ye yapılan saldırıyı zalimce olarak nitelendiren Levy, "Bu dünyada ilk kez yaşandı. Kuşatma altında bir ordunun halka yaptığı bir zulümdü. Bin 300 Filistinli'yi bir hiç uğruna öldürüldüler. 8 yılda 11 İsrail askeri öldü. Bu bir denge değil.

İsrail, saldırıları bitirmiş gibi gösteriyor. Bir cezaevini düşünün, gardiyanlar hala içeride. İsrail basını, Gazze'deki trajediyi hiçbir zaman gündeme getirmedi. İsrail'in bu operasyonda hiçbir çıkarı yok, ama çok şey kaybetti. En önemlisi de Türkiye gibi bir dostunu kaybetti. Bir İsrailli olarak bu yapılan saldırılardan utanç duyuyorum. Barış için hiç umudum yok" dedi.

ABD'nin Obama başkanlığındaki yeni yönetimin bu katliamdan sonra İsrail yönetimine karşı farklı bir politika sergileyeceğini umduğunu belirten Levy, "Ama açıkçası pek fazla da umutlu değilim. ABD dünyanın süper gücü konumunda. Busch, milyonlarca masum insanı öldüren bir liderdi. Ne Busch'u, ne de ABD'yi bu katliamdan dolayı yargılamak mümkün değil, hatta imkansız. Ben İsrail Hükümeti olsaydım, Gazze operasyonlarını gerçekleştiren İsrail Ordu komutanını kovardım" diye konuştu.

Türkiye'nin İsrail için çok önemli bir ülke olduğuna dikkat çeken Levy, "İsrail'in Türkiye'ye çok ihtiyacı var. Türkiye, bölgede İran, Hamas, İsrail üçgeni arasında diyalog kuran tek lider ülke. İsrail için Türkiye'yi kaybetmek çok kötü olur. Başbakan Erdoğan'ın Davos'ta yaptığı cesur ve haklı bir davranış. Diğer ülkelerin de İsrail'e karşı koykusuzca, böyle cesur davranışlarda bulunmasını isterdim. Ben Başbakan Erdoğan'ı tanımam, bilmem. Erdoğan, Davos'ta hiçbir dünya ülkesi liderinin şimdiye kadar yapamadığını yaptı. Perez'e karşı ayağa kalktı, sesini yükseltti. Uluslar arası toplumun Hamas'ın da içinde bulunacağı bir görüşmeyle müdahale etmesi gerekiyor. Ben ülkemde bu görüşlerime yer verdiğim için hain ilan edildim" diye kaydetti.

İngiliz The Economist muhabiri Catrin Ormestad ise, Gazze'de yaşadıklarını anlatırken, "Biz Gazze bölgesinde haber yaparken çok sıkıntılar yaşadık. İsrail, Gazze'ye yerli ve yabancı gazetecilerden hiç kimseyi sokmadı. Gazze, duvarlarla örülü bir hapishane gibiydi. Dışarıda İsrail ordusu, içerde ise, Gazzeli gardiyanlar vardı. Gazze'ye İsrail'den izin almadan girmek mümkün değildi, izin istenilse de verilmiyordu. Ben ilk zaman operasyonları İsrail'in bir tepesinden diğer yabancı gazetecilerle izleyen yüzlerce gazeteciden biriyim" diye konuştu.

Gazze'ye hemşire kılığında giren tek gazeteci olduğunu hatırlatan Ormestad, "İsrail, uluslar arası medyaya saygı göstermediğini bu operasyonda kanıtladı. İsrail, orada yaşanan insanlık dramını tüm dünyaya anlatılmasını engellemeye çalıştı, ama başaramadı. Tüm engellemelere rağmen gazeteciler, habercilik görevlerini en iyi şekilde yaptılar. Gazze'de iken yaşananları yakından gördüm. Bir ara, Gazze'den hiç çıkamayacağımı, bir daha evime geri dönemeyeceğimi düşündüm. İsrail'de gerçek bir demokrasi sorunu var"şeklinde konuştu. (İHA)

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.