12 Mart 2009

(anadoluhaber) Kentlerinde ruhu vardır. (I)


Kentlerinde ruhu vardır. (I)

e-Posta Yazdır PDF

tuncay-temizSenin benim gibi yaşayan birer canlıdır onlarda. Kokusu vardır, sesi vardır, bakışı, gülümsemesi, küsmesi, sessizliği ve hatta öfkesi vardır.

Buram buram deniz ve yosun kokar kimi zaman, gel şöyle uzan sahil boyunca dercesine. Volta at, cepte paran varsa kafa çek, hele bir de sevgilin varsa "eşeklik etme ille de al onu da gel!" der.

Sevecen bir esinti özlemle kucaklar sizi önce, birbirinize sokulun biraz daha dercesine içinize ürpertiler salarak kendinize getirir sizi. Emektar vapur düdükleri selamlar sırayla. Tren uzaktan ıslık çalar; işi vardır, oyalanmaz pek, geçer gider.

Üniversite yıllarımda en sevdiğim şeydi; Ankara'dan Bursa'ya eve dönerken önce trenle İstanbul'a gelmek ve bir gün o havayı soluyup Bursa'ya geçmek. Evet, özellikle trenle, çünkü trenlerinde ruhu vardır kentler gibi, otobüslere ya da uçağa benzemez. Gara girer girmez bambaşka bir canlıyla karşılaşırsın, bir kere o yapışkan çığırtkanlar yoktur, sigara dumanı yoktur, itiş kakış, koşuşturma, zorla içeri buyur eden esnaf, hiç biri yoktur... Otobüs garlarındaki o çürüyen toplum manzarası tren garlarında en aza iner. Trenin ağırbaşlı tavrı doğrudan insanlara da geçer. Acelelik sakinliğe, gürültü patırtı bir huzura dönüşür. Vagondaki yerini bulup yerleşince de bir dinginlik yayılır bedenine tepeden tırnağa...

Tren hızını alınca kompartımanların sarsıntısı da ritmini bulur, tahta beşiğinde sallanan bir bebeksinizdir artık. Tüm gıcırtılarıyla, akıyorsunuzdur kampana kampana, dere tepe, dağlardan, bozkırdan, kasabalardan ve insanların gözlerinden oluşan bir düşler denizinde. Cam kenarı ise olmazsa olmazımdır, üç kere teyit ettiririm biletimi alırken. Bu nedenlerle 200 km hızla giden bir treni sevebileceğimi hiç sanmıyorum, kesinlikle onun da ruhu yoktur. Körleştiren, sağırlaştıran bir hız sizi yüzeyselleştirir, algıyı düşürür, içe bakışınızı dahi kör edebilir.

Eski bir And yerlisi rehberin yol boyunca ikide bir mola vermesine karşılık Avrupalı gezginlerin "geç kalıyoruz" demesi üzerine, "çok hızlı gidiyoruz, ruhlarımız geride kalıyor, beklemeliyiz" deyişindeki o sarsıcı bilgelik geliyor aklıma. Doğruydu, yaşam varılmak istenen hedef değil, yol boyunca yaşadığın anların toplamıdır. Bir hızlı trende ruhlar seni bindiğin anda bırakırlar ve indiğin anda yeniden karşılarlar.

 

Haydarpaşa'ya geldiğinizde çok konuşmuş iki yolcu gibi artık sıkılmışınızdır birbirinizden, Ankara Ekspresi'yle vedalaşma vaktiniz gelmiştir. Her şey tadında bırakılmalı, öğrenci kredisiyle aldığım Zenit 12XP'mle Haydarpaşa'da dinlenen dostumun bir fotoğrafını çekerim ve sessizce ayrılırım ondan, vedalaşmalar hiç bana göre olmadı oldum olası.

Devam edecek...

Tuncay Temiz

Yorumlarınız İçin...

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.