10 Mart 2009

(anadoluhaber) kiriz ve hala güven duyulan türkiye..

Sanayi ana başlığı altında toplanmış 40 sektör içinde en fazla gerileme kaydeden, yüzde 60,3 ile "motorlu kara taşıtları" üretimi. İkinci sırada yüzde 55,7 ile "radyo, TV, haberleşme cihazları" var. Daha sonra yüzde 44,6 ile "sermaye (yatırım) malı imalatı" geliyor.

Sadece dört sektörde üretim artışı söz konusu. Bunlardan üçündeki artış yüzde 1 ve altında: Gıda ürünleri ve içecek imalatı (yüzde 1,0), "tütün ürünleri imalatı" (yüzde 0,7) ve "ham petrol ve doğalgaz" (yüzde 0,4). En fazla artış kaydeden sektörse "kömür madenciliği' (yüzde 13,3).

Bu arada, dün dolar kuru da 1,8 TL'yi aştı. Üretimin düştüğü bir konjonktürde, kurların yükselmesi ihracat yapabilenler için olumlu. Ancak döviz geliri düşük olan ya da hiç olmayan üreticiler açısından çok riskli. Özellikle de dış borcu olanlar için.

Hemen hatırlatalım, kamunun bir dış borç sorunu yok ama özel sektörün dünyadaki "likidite baharı" hiç bitmeyecekmiş gibi davrandığı açık. 2009 içinde çevirmesi gereken dış borç tutarı 50 milyar dolar civarında. Böyle olmakla birlikte, kamudaki bütçe ve borç dengelerinin yerinde olması, Türkiye'yi daha büyük sarsıntılardan koruyor.

Dünyadaki gelişmeler, üretimdeki kaybın bir süre daha devam edeceğini gösteriyor. Enerji kullanımındaki düşüş de şubat ayına ilişkin ipuçları veriyor. Bu yıl 28 gün olan şubat ayındaki elektrik tüketimi, 2008'in aynı ayına göre yüzde 10,1 oranında düşüş kaydetti. Tüketim, ocak ayında yüzde 6,4 gerilemişti.

Tierisch gut! KOSTENLOSE E-Mail-Animationen - von IncrediMail! Hier Klicken!
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.