2 Mart 2009

(anadoluhaber) Türkiye ve Rusya Stratejik İttifakı (mı) ?

 
25/02/2009 - 00:10

Mirza Akıncı
Bu açıdan da Türkiye'nin ziyareti Rusya tarafından oldukça önemsenmiştir.İç ve Dış basında bu hadise genellikle Türkiyenin yeni bir arayışta olmasına indirgenmiş ve hatta Avrupa Basını, Türkiyenin bir eksen kayması yaşadığını yazmış ve yıllardır avrupa kapısında bekletilen Türkiyenin artık yörünge değiştirerek İslam dünyasının liderliğine soyunduğundan da bahsedilmektedir.
Şüphesiz Moskova ile Türkiye arasında gerçekleşen ve belkide ilk olma özellikleri ile her iki ülke tarafından da önemsenen bu ziyaretin büyük bir İmparatorluk geleneğinden gelen her iki ülke için ve ekonomik çıkarlar açısından yansımaları da olacaktır.

Peki Moskova Ankarayı Neden Önemsemektedir? Bu sorunun cevabı 5 gün süren Kafkasya'da ki Rus -Gürcü Savaşı'nda gizlidir. Bu savaşın sıcak kısmı beş gün sürmüş ve Rusya'nın üstünlüğü ile tamamlanmıştır. Ancak bu savaş sonrasında Rusya ile ABD ve AB arasında ciddi sorunlar ortaya çıkmıştır. Özellikle de Gürcistan'a yardım götürme bahanesiyle NATO ve ABD gemilerinin Karadeniz'e girmeleri sürecinde Türkiye'nin takındığı tavır bölgedeki dengelerin önemli ölçüde değişmesini önlemiştir. Rusya'nın Türkiye'yi önemsemesinin sebeplerinden birisi Karadeniz ve Türk boğazlarıdır. Ve Karadeniz bu savaş Sonrasında Küresel güçlerin mücadelesinin yeni merkezi haline gelmiştir..Hatırlarsanız Türkiye boğazlarından geçen ABD gemilerinin görüntüleri hala daha hafızalarımıda ki tazeliğini de korumaktadır.Rusya'nın Türkiye ye olan ihtiyacı ve Türkiyenin şu dönemde bir arayış içerisinde olmasıyla beraber değerlendirildiğinde Ab-d emperyalizminden kurtulmak için bundan daha iyi bir "stratejik ittifak" hem Türkiye hem de Rusya için ufukta görünmemektedir.
Yazının Devamını OKUYUN
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.