T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) Vergide Adalet İstiyoruz

 
19/02/2009 - 21:13
Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri
Halil Etyemez
Vergi, devletin vatandaşa yüklediği ekonomik bir yükümlülüktür. Verginin işlevi, devlet harcamalarını karşılayarak yol, su, elektrik, sağlık ve eğitim gibi altyapı hizmetlerini yürütmektir. Vergide temel ilke, sınıf farkı gözetmeden her vatandaştan toplanmasıdır.

Vergi vermek her vatandaşın görevidir ve kutsaldır. Herkes kazancı üzerinden vergilendirilmedir. Çalışanlar da, bu mantık çerçevesinde kazancı vergilendirilerek vatandaşlık görevini ifa etmektedir. Çünkü devlet vergilerle ayakta durmakta, işleyişini vergi gelirleriyle sürdürmekte, hizmet görevini vergiler sayesinde sağlamakta; sosyal devlet olma özelliğini vergilerle yerine getirmektedir. Bu sebeple devletin vergi alması elbette meşru bir uygulamadır. Verginin tabana yayılması ve bütün kazançların vergilendirilmesi, devletin görevlerini yerine getirmede önemli bir uygulamadır. Çalışandan alınan vergiler de bu çerçevede değerlendirilmelidir.

Devlet vergi alırken, kamu çalışanlarını diğer vergi mükellefleriyle aynı tutmamalı; emekçiyle işverene ayrı vergilendirme oranları uygulamalıdır. Devlet, çalışanların 2009 takvim yılı gelirlerinin vergilendirilmesinde esas alınmak üzere tarifeyi şöyle belirlemiştir:

-8.700 TL’ye kadar yüzde 15,

-22.000 TL’nin 8.700 TL’si için 1.305 TL, fazlası yüzde 20,

-50.000 TL’nin 22.000 TL’si 3.965 TL, fazlası yüzde 27,

-50.000 TL’den fazlasının 50.000 TL’si için 11.525 TL, fazlası yüzde 35.

Bu vergilendirme oranlarına baktığımızda ¼’ünde görev yapan ve Ocak 2009’da yüzde 4 oranında zam alan bir öğretmen 1.598 TL maaş almaktadır. Yılın ikinci yarısında ise maaşı 1.618,77 TL olmaktadır. Bu öğretmen, vergi matrahı 8.700 TL’ye ulaşıncaya kadar yüzde 15 oranında, toplam 41.41 TL; vergi matrahı 8.700 TL’yi geçtikten sonra vergi oranı yüzde 20’ye çıkmakta ve toplam 86.36 TL vergi ödemektedir. Ayrıca ayda 60 saat ek ders alan bir öğretmen yaklaşık 96.28 TL ek ders vergisi ödemektedir. Ek dersler de matrahın hesaplanmasına katılmaktadır. Ek ders ve maaş vergileri toplanınca, vergi diliminden dolayı aylık toplam 182.67 TL fazladan vergi ödenmektedir. Verginin yüzde 20’lik dilimine bu öğretmen Ağustos ayında ulaşmakta, dolayısıyla maaşın, 6 ay sonra almış olduğu yüzde 4’lük zammın vergi yoluyla yüzde 2.5’ini geri ödemektedir. Böylelikle zam gelse bile vergi dilimine girmesi dolayısıyla maaşında düşme yaşanmaktadır. Aslında bu yanlış uygulamaya tüm eğitim çalışanları maruz kalmaktadır. Hizmetli, memur, teknisyen, şef, öğretmen, eğitim uzmanı, okul müdürü, şube müdürü ve diğer yönetici ve çalışanların hepsi aynı vergi oranlarından vergilendirilmektedir. Ancak bazıları vergi matrahından dolayı erken kapsama alanına girmektedir.

Çalışanlar, esnaf ve ticaret erbabı gibi değerlendirilmemelidir. Ticaret yapanlar, yaptıkları harcamalar ve yatırımlar vergi dışında tutularak gelirleri üzerinden vergiye tabi tutulurken, çalışanlar ne kadar maaş alıyorsa, o kadar miktarın üzerinden vergilendirilmektedir. Bu durumda çalışanlar devletin vergi yükünü çekmektedir. Bu yükün azaltılması gerekir. Çalışanların, çalıştıkları alanla ilgili de harcamaları vardır. Öyle ise, bu giderleri çıktıktan sonra vergilendirilmelidir.

Çalışanlar bu uygulamayla mağdur edilmektedir. Yapılması gereken şey, çalışanların yüzde 15’lik vergi dilimi değişmeden tek bir vergi oranına tabi tutularak, kayba uğramaları ortadan kaldırılmalıdır. Çünkü Ocak ve Temmuz ayında verilen maaş zammının büyük bir kısmı, ikinci vergi dilimine girdiğinden, yılın ikinci yarısında vergiye gitmektedir.

Yüzde 15’lik vergi dilimini sabit tutarak, çalışanların kazançlarını vergilendirmek, emek bakımından adaletin tesisidir.

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.