3 Nisan 2009

(anadoluhaber) ***CUMANIZ HAYROLSUN***

 


Hayran bırakan iman ve tevekkül

,Doktorum bu adamın imanına hayranım.†Bu sözler, 1889 İstanbul doğumlu, Cumhuriyet döneminin ünlü edebiyatçılarından olan, bazı eserlerinde Cumhuriyetin toplumsal ideallerini işleyen; Çalıkuşu, Yeşil Gece ve Anadolu Notları gibi birçok esere imza atan romancı, öykücü ve 1956 da akciğer kanseri teşhisi konulduktan sonra tedavisi için gittiği Londra da hastalığına yenik düşerek ölen Reşat Nuri Güntekin ait. Doktorum diye hitap ettiği insan da Prof. Dr. Süleyman Yalçın. Akciğer kanserine yakalanan Güntekin, hastahenede yatmakta ve o zamanlar Prof. Dr. Süleyman Yalçın da hastanede asistan doktor olarak çalışmakta.

Güntekin, bu esnada Dr. Süleyman Yalçınla ahbab olmuşlar. Röntgen filmi çekilecek. Makinenin önündeler. Güntekin diyor ki: Süleyman Bey! Şu bizim koğuşta bir hasta var, sakallı. O da kanser, ama öylesine hakkına ve kaderine razı ki hiçbir şikayeti yok. İşte bak, bir kağıt üzerinde, tahta üzerinde namaz kılıyor.

İşte Reşad Nuri Güntekin in, Doktorum, bu adamın imanına hayranım dediği adam bu adam.

Bir çok okul bitirmiş, birçok okulda öğretmenlik yapmış, önemli görevler üstlenmiş, 1950 de UNESCO da Türkiye temsilciliği ve öğrenci müfettişi olarak Parise gitmiş, Paris Kültür Ataşeliği yapmış, popüler olmuş, üne ermiş, ama dönemin dinden soyutlanan eğitim sistemi sebebiyle manevi değerlerden uzak kalmış Güntekin in son anlarında söylediği şu sözler de insanın manevi dinamikler olmadığında ne kadar çaresizlik içinde kaldığının en güzel örneklerinden birisi.

Bir gün ünlü romancı, Çok sıkıntılıyım diyor Dr. Süleyman Yalçın a.

Hayrola Üstadım, ağrınız falan mı var? diye cevap veriyor Dr. Yalçın da.

Ağrım falan yok, ama içim sıkılıyor diye başlayan Güntekin, sözlerine şöyle devam ediyor: Bizim koğuşta sakallı hasta var ya, onun huzuru, onun inancı, onun itminanı içinde yaşasam hiçbir sıkıntı çekmeden rahat rahat öleceğim. Fakat ben neyim? Yok mu olacağım? Yoksa arkadaş, öldükten sonra hesap mı var? Bunun bir türlü sırrını çözemedim. Ben iki arada bir deredeyim. Onun gibi inanmış olsaydım, şimdi dünya günlük güneşlik olacaktı bana.

1 Dipnot:

1. Medine İkliminden Esintiler, s. 36-38.
Şaban Döğen - 30.03.2009 Yazı

 

Bismillahirrahmânirrahîm

16. Onlar, korkarak ve ümid ederek Rablerine ibadet etmek için yataklarından kalkarlar. Kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden de Allah için harcarlar.

17. Hiç kimse, yapmakta olduklarına karşılık olarak, onlar için saklanan göz aydınlıklarını bilemez.


SECDE SÛRESİ

 Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve doğru söz söyleyin ki, Allah sizin işlerinizi düzeltsin ve günahlarınızı bağışlasın. Kim Allah’a ve Resûlüne itaat ederse, muhakkak büyük bir başarıya ulaşmıştır.

Ahzap suresi  70-71

--
 EY İNSANLAR

İnsan, yaradılanların en güzel şekilde yaradılanı![1]

İnsan, yaradılanların en hayırlısı!
İnsan, yaradılanların en şereflisi, en faziletlisi![2]
İnsan, her şey kendisi için yaratılan!
İnsan, kendisi için kitaplar ve peygamberler gönderilendir!
İnsan için önemli olan gerçek anlamda insan olabilmektir. İnsan, insan olarak doğar ama insan olarak büyümesi, yaşaması ve ölmesi o kadar kolay değildir!
İnsan olmanın şeref ve azametini göstermesi açısından Rabbimiz Kur’an’da ki ilk hitabını, “Ey İnsanlar” diye yapmıştır.
Kur’an-ı Kerim de ilk hitap “Ya Eyyühe’n-Nas”[3] “Ey İnsanlar”dır.
Yüce Allah tüm insanların Rabbi, Meliki ve İlahıdır![4]
Kur’an tüm insanlara gönderilmiştir.[5]
Hz. Muhammed (s.a.v) tüm insanların peygamberidir.[6]
Öyleyse ilk hitaba “Ey İnsanlar” diye başlamak kadar doğal bir şey yoktur!
Gelen bu ilk hitapta Alalh’u Teala, biz insanlara neler buyurmuş, gelin birlikte bir göz atalım:
-“Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yartan Rabbinize kulluk ediniz. Umulur ki böylece korunmuş olursunuz.”[7]
Ne buyurmuş Rabbimiz?
Ey insanlar kulluk ediniz!
Yani kulluğunuzu biliniz!
Çünkü İnsan olmanın ilk şartı kul olmaktır!
İnsan kulluk etmek için yaratılmıştır![8]
 
Ve tüm insanlar kulluk etmektedir! İnsanın kulluğu fıtratından gelmektedir. Kulluk geni içindedir insanın.
Bunun için o kulluk etmeden yaşıyamaz! Kulluk hava’dır, su’dur, aş’tır insan için! Bir yerde nefes almalı, sususluğunu gidermeli, açlığını telafi etmeli! Ama nerede ve kime?  Bundan dolayı insanı, kendisine kulluğa çağırıyor Allah!
Çünkü O, bizleri kendisine kulluk etmemiz için yaratmıştır. Ama insan nefsine uyunca, günaha dalınca, delalete sapınca kendisine başka ilahlar edindi ve ibadet ihtiyacını onlarda gidermeye çalıştı ve onlara kulluk etmeye başladı!
 
Kimi paraya, makama, kadına, erkeğe, idolojiye, kimi milletine, ırkına ve sayabildiğin nice şeylere bilerek veya bilmeyerek kulluk etmektedir. Kulluğunu inkar etmeye çalışanlar da, kendi inatlarına kulluk etmektedirler. Yani hülasa her insan bir kulluk içindedir! Ama gerçek İlah; Allah’a, ama sahte ilahlara! Sahte ilahlara kulluk ile insanlığımızdan uzaklaşmamızı önlemek için Allah’u Teala bizleri kendisine, -gerçek kulluk edilmeye layık Olan’a- kulluk etmeye çağırmaktadır!
 
Bu çağrıyı yaparken de neden ibadete layık gerçek Rabb olduğunu açıklamaktadır! “..sizi  ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize...”
Bizleri insan olarak yaratan! Allah!
Öyleyse gerçek ibadete layık olan O’dur!
“Sizden öncekileride o yarattı!”  Bunu söylerken bizlere aynı zamanda ölümü, varacağımız son durağı hatırlatmaktadır! Yani biz O’na kulluk etmekte tembellik veya imtina etsek de sonunda O’na döneceğiz!
 
Hani bizden öncekiler, nereye gittiler! Günde milyonlarca insan ölüyor nereye gidiyorlar! Bizde o tarafa doğru son sürat yol almaktayız! Ve biz, bizden sonrakiler için öncekiler olmadan önce, bizden öncekilerden ders alarak gerçek yaradana kulluk borcumuzu ifa edelim. İnsanlık için kulluk olmassa olmazdır!
 
Bunun için ayet: “Umulur ki, böylece korunmuş olursunuz”
diye bitmektedir.
Neden korunmuş oluruz! İnsanlık sınırının dışına çıkmaktan korunmuş oluruz!
 
Allah’a kulluk etmeyen insan; kalb’i olup anlamayan, göz’ü olup görmeyen, kulağı olup işitmeyen bir yaratıktır! O artık insanlık sınırlarının dışına çıkmış, ahsani takvimden uzaklaşmış, Kur’an’ın tabiriyle hayvanlardan da daha aşağı seviyelerde,[9] esfele safilinler de yüzmektedir.[10]
 
Böyle olmasaydı bunca kan dökülmeleri, katliamları, yolsuzlukları, adaletsizlikleri, zulümleri insanlık dairesi içinde nasıl değerlendirecektik!
Evet! Çarşıda, pazarda, arabada, okulda, işyerinde, evinde, hatta sokakta oynayan cıvıl-cıvıl çocukların arasına bomba patlatanları, insanlık ekseninde nasıl tanımlayacaktık!
Onlar insan değildir! Onlar hayvan da değildir! Onlar tüm yaratılanların en alt tabakasında yer alan ismi konulmamış, ne idüğü belirsiz şeylerdir!
İnsan Allah’u Teala’ya kulluk ile insanlık merdivenlerinde, insanlığının zirvesine doğru yol alır! O kulluk ile nice güzelliklere vakıf olur.
İnsan, Yaradanına ibadet ile, kulluk ihtiyacını doğru yönde ifa ederken aynı zamanda Allah’u Teala’nın boyasıyla boyanacak,[11] süslenecek ve üzerine Kur’anın tabiriyle en güzel elbise olan takva elbisesini giyecektir.[12]
Böylece hem Allah’u Teala’nın boyasını koruyacak, hem özünü yani insanlığını muhafaza edecektir!
Aksi takdirde herşeyini kaybedecektir!
UNUTMAYALIM! Kulluk insanlığın vazgeçilmezidir! Gerçek Rabb’e kulluk insanlıktır! Hayattır, kardeşliktir, huzurdur.
Öyleyse insanlığınızı korumak için, Yüce Allah’ın bu çağrısına kulak verin EY İNSANLAR!!!
 
alıntı
 
[1] Bakınız Tin 4
[2] Bakınız İsra 70
[3] Bakara 21
[4] Bakınız Nas 1-3
[5] Bakınız Yunus 57
[6] Bakınız Sebe 28
[7] Bakara 21
[8] Bakınız  Zariyat 56
[9] Bakınız A’raf 179, Furkan 44
[10] Tin 5
[11] Bakınız Bakara 138
[12] Bakınız A’raff 26

 
 


--
Bana ulaşmak için: dosta333@gmail.com

http://hbayhan.blogspot.com/

Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa
Rabbine dönüp:
“Benim çok büyük bir derdim var”
deme!
Derdine dönüp:
“Benim çok büyük bir Rabbim var”
de!

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.