25 Nisan 2009

(anadoluhaber) Insanligin Asil Hedefi Takva ve Iyi Niyet

Insanligin Asil Hedefi Takva ve Iyi Niyet
Görkem İ. Ateş, 25 Nisan 2009

Takva, sozluk anlami olarak cekinmek sakinmak ve korkmaktir. Kuran-i Kerim'e baktigimiz zaman takvayi Allah'a yakin hasil olma durumu olarak goruyoruz.

"Muhakkak ki Allah'in indinde en cok kerim olaniniz (ikram olunaniniz, en serefli olaniniz), (irk ya da soy olarak degil) en cok takva sahibi olaninizdir. Muhakkak ki Allah, en iyi bilen ve haberdar olandir."
Hucurat Suresi 13. Ayet

"Allah'a karsi gelmekten sakinin (takva sahibi olun) ve bilin ki Allah muttakiler ile beraberdir"
Bakara Sûresi, 194

Muttaki demek takva sahipleri demektir.

Yine hadis-i seriflerde de takva sIkca gecmekte, onemi vurgulanmaktadir:

Ibni Mes'ud radiyallahu anh'den rivayet edildigine gore, sallallahu aleyhi ve sellem soyle dua ederdi:
"Allahim! Senden hidâyet, takvâ, iffet ve gonul zenginligi dilerim."
Muslim, Zikir 72. Ayrica bk. Tirmizî, Daavât 72; Ibni Mâce, Dua 2

"Haramlardan kac ki, insanlarin en cok ibadet edeni olasin
Allahin sana ayirdigi paya razi ol ki, insanlarin en kanaatkari olasin
Komsuna iyilik et ki, gercek mumin olasin Kendin icin sevdigini insanlar icin de sev ki, gercek musluman olasin
Cok gulme, zira cok gulmek kalbi oldurur"
Ebû Hureyre radiyallahu anh Tirmizî

"Mumin, iyi niyetli oldugu icin aldanir, azgin ise, kotu niyetli oldugu icin aldatir"
Ebû Hureyre radiyallahu anh Tirmizî

Takva Islam'da iyi niyetin ozu kabul edilmistir. Kulun her hâlinde herhangi bir seyle kendini mustagni gormemesidir. Takva butun ibadet ve muamelatin toplamidir. Zira her insan nefis tasir ve bu insani durter. Allah'tan korkan insan, ancak takvasi sayesinde nasil tertemiz dogduysa oyle temiz olebilir. Elbette ki hemen yukaridaki hadis "enayilik/saflik" anlaminda bir takvayi oneriyor degildir. Nitekim:

"Mumin, ayni delikten iki kere isirilmaz!"
Ebû Hureyre radiyallahu anh Buhârî

Hadisinde muminlerin ayni aldanmayi/hatayi iki kere yapmamalari gerektigi bildirilmektedir.

Bir hadislerinde Peygamberimiz (SAV) takva ile ilgili soyle buyurmaktadir:
"Insanlar nezdinde kisinin kiymetini artiran sey maldir Allah nezdinde de degerini artiran sey takvadir"

Gercekten gunumuzde kitleler nefislerine yenik dusmekte ve mala ve maddiyata fazlaca onem vererek pagan bir yasam surmektedirler. Bugun bunun sebebi kanimca dunyadaki bazi insan eliyle bozulmus ve yozlasmis dinlerin ve bu dinlerden soguyan Batili ve Dogulu toplumlarin ve onlarin filozoflarinin ve pazarlamacilarinin pompaladigi materyalizmdir. Surekli tuketmek ve tukettigi kadar varolmak, BM ve Greenpeace gibi orgutlerin raporlarina yansidigi sekliyle dunyanin dengesini bozmakta ve adeta "kiyamet hizlandiricisi" seklinde etki gostermektedir. Oysa ki, bizler, yani yaratilmislar, yaraticimizin ve elcisinin bizlere ogrettigi gibi dunyevi olan ve dunyada kalacak mal, san, sohret ve diger kim oldugumuza dair ustunluk derecelerinden kendimizi ve icinde yasadigimiz toplumu soyutlasak ve de onemli olan iyi niyettir, takvadir diyebilsek, tez zamanda kurtulusa ermemiz ve tekrar o sanli asirin saadetine ulasmamiz mumkun olacaktir.

Eger en zengin olanimiz en ustundur, sesi cok cikanin her dedigi dogrudur dersek, o takdirde dunyada "firsat esitliginin" olmadigini unutmus oluruz. Dunyada IQ seviyesi 150'nin uzerinde olan bireylerin uye olduklari Mensa adli orgut, uyeleri arasinda pek cok yoksul ve orta-alt gelirli insanin da bulundugunu bildirmektedir. Okudugum bir ornek ise bir kamyon soforudur. Yeterli egitim alamadigi icin bu durumdadirlar. Ayni sekilde ulkemizde son derece yetenekli is adamlari mevcutken buyuk cogunlugu yuksek borclanma maliyeti gibi sebeplerden Batili is arkadaslari kadar buyuyememektedirler. Bu durum onlari basarisiz yapmaz. Ayni sekilde universite mezunu olup da hayatini cocuklarina bakmaya adadigi icin kariyerini feda eden bir ev hanimi icin de gecerlidir. Eger siz insanlari bazi Batililarin yaptiklari ve son donemlerde bizim gazetelerin de pompaladigi gibi "net worth" (sahip oldugu toplam eder) olarak degerlendirirseniz, ne denli buyuk bir hataya duseceginizi sanirim anlatabildim. Iyi niyetle calisan kisiler (sayet biraz yetenekleri varsa) ve toplum (ki her toplumda yetenekli insanlar vardir), Allah'in inayetiyle eninde sonunda basariya ulasacaktir. Aksini yapan toplumlar ise asiri hirs ve agresyon icinde mutlulugu ve huzuru iskalayacaklardir.

http://www.gorkemates.com

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.