27 Nisan 2009

Cola helal sertifikası alamıyor.

Amerika’daki helal gıda sertifikası veren kuruluşların, içinde alkol bulunduğu gerekçesiyle Coco Cola-Pepsi Cola ve gazlı içeceklere helal sertifikası vermedikleri açıklandı.

İFANCA Müdürü Dr. Muhammed Münir Chaudr, helal gıda konusunda Amerika’da önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. 1982 yılında helal gıda konusunda Müslümanlara bilgi vermek amacıyla kurulduklarını belirten Chaudr, “Daha sonra endüstriyel danışmanlık ve Helal Sertifikası vermeye başladık. Şu anda yaptığımız çalışmalarda Amerikada 12 Eyalette helal gıda yasasını çıkarttık. Şu anda ABD’de birçok ürünün helal olup olmadığını denetliyoruz. Coca Cola ve Pepsi Cola’da alkol bulunduğu için Helal Sertifikası vermiyoruz. Cola üreticileri, halkı Müslüman olan ülkelerde alkol oranını binde bir civarına çekiyorlar. Nüfusunun yarısı Müslüman olan ülkelerde ise colada alkol oranı yüzde 50 oranında artırılıyor. Müslüman olmayan ülkelerde ise cola da alkol oranı yüzde 1’dir. Birçok ülkeden bize helal sertifikası almak için ürünler geliyor. Ama Türkiye'den ürünler gönderilmedi” dedi.

GAZOZCULAR “ALKOLÜ” GİZLİYOR
Türkiye’de firmaların ürünleri hakkında net bilgi vermiyerek üreticiyi aldattığını belirten Sağlık ve Gıda Hareketi Yönetim Kurulu Üyesi, Orhan Demir ise, “Alınan numunelerde Türkiye’de satılan gazozlarda etil alkol tespit ettik. Konuyu firmalara sorduğumuzda, aroma çözücüleri yönetmeliğine göre alkol kullanabileceklerini söylediler. Konunun kamuoyuna mal olması üzerine ise, Gazoz’a kattıkları aroma çözücülerin fermantasyona uğrayarak alkolleştiğini belirttiler. Daha sonra da artık alkol katmıyoruz gibi bir açıklama yaptılar. Biz firmaların ürünlerinin içinde bulunan maddeleri açıkça yazmalarını talep ediyoruz” şeklinde konuştu. TÜBİTAK’ın laboratuvar incelemelerinde ise 10 gazoz markasında alkol tesbit edilmişti. TÜBİTAK, Uludağ’ın litresinde 1.56 gram, Akmina 1.28, Tansaş 1.16, Çamlıca 0.84, Fruko 0.76, Sensun 0.60, Sprite 0.56, Adese 0.48, Seven Up 0.44, Kipa 0.20 gram/litre alkol bulunduğu tesbit edildi.

HAZIR KIYMALAR MİKROP YUVASI
Yasaklanmasına rağmen birçok markette hazır kıyma satışlarının da devam ettiğini vurgulayan Demir, “İstanbuldaki ilçe belediyelerine Açık kıymaların tahlil edilmesi için talepte bulunduk. 32 belediyeden 10’u bizimle çalışmayı kabul etti. Ürünlerine güvenen 132 firmadan numune alarak İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde tahlil ettirdik. Numunelerin 132’si de bozuk çıktı. Yüzde 15’inde antibiyotik ilaç kullanıldığını, zararlı bakterilerle birlikte faydalı bakterileri de öldürdüğü tesbit edildi” dedi.

TÜRKİYE EN BÜYÜK PAZAR
Amerikan Helal Vakfı Başkanı Mohammed Munir Cazhar Hussaini ise, “1.57 milyar Müslüman nufusunun 1.1 milyarının Müslüman ülke ve toplumlarda yaşadıklarını, dünyada her dört kişiden birinin Müslüman olduğunu belirterek, “İslam konferansı örgütüne 57 müslüman ülke üyedir. Helal gıda endüstris 2.1 trilyon dolardır. Helal gıdanın yılda 150 milyar dolarlık işlem hacmi bulunuyor. Türkiye, Suudi Arabistan, Malezya ve Endonezya en fazla potansiyeli olan pazarlardır.” Şeklinde konuştu.


TİME TÜRK

1 yorum:

  1. ne zaman israil-filistin çatışması olur, o zaman karalama haberleri başlar!

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.