Türkiye ile Suriye Kara Kuvvetleri arasındaki dostluk, işbirliği ve güveni pekiştirmek amacıyla sınır birliklerinin değişim tatbikatı bugün Kilis'te başladı. Tatbikat, Kilis Yüksektepe Hudut Karakolu ile Halep'in Azez ilçesi Şamarin bölgesinde icra ediliyor. Tatbikatın amacının, iki ülke Kara Kuvvetleri unsurları arasındaki dostluk, işbirliği ve güveni pekiştirmek, sınır birlikleri arasında, eğitim ve birlikte çalışabilirlik seviyesini artırmak olduğu belirtilirken, iki ülke Kara Kuvvetleri unsurları arasında ilk kez icra edilecek tatbikata Türkiye ve Suriye'den birer hudut takımı katılıyor.
Bugün başlayan tatbikat 29 Nisan Çarşamba günü sona erecek. Tatbikat basına kapalı olarak gerçekleştiriliyor. Bu tatbikatla, Türk ve Suriye ordularının ortak çalışma kapasitesini geliştirme amaçlanıyor.
Soğuk Savaş yıllarını karşı cephelerde geçiren Türkiye ve Suriye arasında, Soğuk Savaş döneminin sona ermesinin ardından bu kez PKK sorunu nedeniyle sınırı gerginliğini sürmüştü. Suriye'de Beşar Esad, Türkiye'de ise Tayyip Erdoğan yönetimlerinin kararlı tutumları, iki ülkeyi sonunda ortak askeri tatbikat yapar hale getirdi. Bu, Suriye'nin bir NATO üyesiyle de ilk tatbikatı niteliğini taşıyor.
Böylece Türkiye Amerikan eski Başkanı George W.Bush'in 'İran ve Kuzey Kore ile birlikte şer cephesinde saydığı' Suriye ile yakınlaşmasını askeri alana da taşımış oluyor.
İSRAİL GELİŞMELER YÜZÜNDEN GERGİN...
Günlerdir, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın Ankara ziyaretinden ortaya çıkan, 'Türkiye Lübnan ordusunu eğitecek, Lübnan ordusunun acil malzeme taleplerini karşılayacak, bu askeri yardım için Obama'nın onayı da Ankara'ya ulaştı' iddialarıyla çalkalanan İsrail, Türkiye-Suriye askeri tatbikat kararının ardından 'şok' yaşadı.
Son dönemde İsrailli yetkililer, Türkiye'nin güçlü bir NATO ülkesi olarak Lübnan ordusuna askeri destekte bulunmasının aynı zamanda Lübnan'daki Hizbullah'a yarayacağını, böylece İsrail'in güvenliğinin tehlikeye gireceğini savunuyorlardı.
Türkiye-Lübnan ilişkilerin Obama yönetiminin 'hoşgörüsüyle' bu noktaya geldiği savunulan İsrail tutumu, Türkiye-Suriye askeri tatbikatını da benzer şekilde yorumladı.
İsrail devletinin, özellikle de gizli servisi MOSSAD'ın legal fikir üretim alanı olarak tanınan Debkafile internet sitesinde, gelişmenin, 'Obama'nın onayıyla gelişen Türkiye-Suriye-Lübnan üçlü askeri ittifakının yeni göstergesi' olarak yorumlanması dikkat çekiciydi.
Sitede, İsrail ordusundaki komutanların, Netanyahu hükümetini Obama'nın "keskin" politik değişimine ve sınırlarında yaşanan "ölümcül" güvenlik sıkıntılarına yeterli ve zamanında cevap verememekle suçladığı iddia edildi. Türkiye-Suriye ve Lübnan arasında yaşanan askeri işbirliğindeki gelişmeler, "İsrail'in son yıllarda karşılaştığı en tehlikeli" gelişme olarak yorumlandı, İsrail başbakanının geri döndürülmesi imkansız bir süreçte kontrolü kaybettiği iddia edildi.
İsrail kaynakları, Suriye ve Türkiye arasında gerçekleşen bu tarihi tatbikatın, son dönemde İsrail ile Türkiye arasındaki stratejik işbirliği alanında yaşanan sorunların gelebileceği en son nokta olarak değerlendirildi.
BARAK: TATBİKAT ENDİŞE VERİCİ
Öte yandan, İsrail savunma bakanı Ehud Barak, Suriye ve Türkiye'nin ortak askeri tatbikat yapmasını "endişe verici bir gelişme" olarak niteledi, ancak "İsrail ile türkiye arasındaki stratejik ilişkilerin bu tatbikatın yapılmasını gerektiren nedenlere baskın geleceğini" söyledi.
Bugün başlayan tatbikat, Türkiye'nin, 'bir Arap ülkesiyle ilk askeri tatbikatı gerçekleştiren NATO üyesi' olması açısından da büyük önem taşıyor.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.