6 Nisan 2009

Türkiye kandırıldı mı?

Karikatür krizine ve terör örgütünün televizyonuna göz yumup destek veren Danimarka Başbakanı Rasmussen, önce tepki gösteren Türkiye'nin "ikna" edilmesi sonucu NATO Genel Sekreteri oluyor.

NATO ZİRVESİ'NDE SEVİNENLER BELLİ

Türkiye'nin adeta tehdit edildiği NATO Zirvesinde "tavizler verilerek ikna edilebildiği" şeklinde yansıtılan havanın doğru olmadığı fotograf karelerinden açıkça okunuyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Rasmussen'in yüzlerinde "kazandıklarının mutluluğu" okunurken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün soğuk duruşu dikkat çekti.

TAAHHÜTLER LEHİMİZE DEĞİL

Strasbourg'da gerçekleşen NATO zirvesi sırasında, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliği'ne adaylığına Türkiye'nin direnmesi kısa süreli bir krize neden oldu. Ardından, Türkiye'ye verilen bazı taahhütlerle krizin aşıldığı belirtildi. Ancak verilen taahhütlere bakıldığında kazanan tarafın Türkiye olmadığı çok açık. Taahhütler, Roj Tv'nin yayınının durdurulacağı, Rasmussen'in İslam dünyasından özür dileyeceği, NATO Genel Sekreter Yardımcısının, Silahsızlanmadan sorumlu üyenin ve Afganistan'daki NATO temsilcisinin Türk olacağı şeklinde.

ÖZÜR YOK, ROJ TV SÜRÜNCEMEDE

Ancak uzmanlar, Afganistan'da çıkmaza giren ABD'nin Afganistan enkazını Türkiye'nin omuzlarına yıkacağını belirtiyorlar. Öte yandan, Rasmussen'in İslam dünyasından özür dilemeyeceği, sadece özel bir mesaj vereceği ve Roj TV'nin kapatılmasının ise ancak Danimarka mahkemelerinin yeterli kanıta ulaşıp karar vermesi durumunda gerçekleştirileceği ortaya çıktı. Üstelik NATO Genel Sekreteri'nin ise çok sayıda yardımcısı var ve Türkiye bunlardan sadece biri olacak. Genel sekreterlikten sonraki en stratejik konum olan Genel Sekreter Vekilliği ise yine bir başka ülkeye verilecek.

Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO genel sekreterliğine adaylığı için ittifak kuran Almanya, Fransa ve İngiltere'ye Türkiye'den onay verilmemesi nedeniyle kısa süreli bir kriz yaşanmış ancak Türkiye'ye verilen bazı taahhütlerle kriz aşılmıştı. Taahhütler, Roj TV'nin yayınının durdurulacağı, Rasmussen'in İslam dünyasından özür dileyeceği, NATO Genel Sekreter Yardımcısının, Silahsızlanmadan sorumlu üyenin ve Afganistan'daki NATO temsilcisinin Türk olacağı şeklinde.

Zararlar, getirilerden çok

Ancak, uzmanlar, söz konusu taahhütlerin gerçekte Türkiye'ye zararlarının getirilerinden çok daha büyük olacağını belirtiyorlar. Güvenlik kaygısından hareketle, PKK terör örgütünün bir uzantısı olan Roj Tv'nin kapatılması şartı yerine getirilmiş gibi gösterilse de aslında Danimarka mahkemelerinin ancak yeterli kanıta ulaşması ve mahkeme kararıyla söz konusu televizyonun kapatılmasına karar verilmesi ile gerçekleşebilecek. Danimarka mahkemeleri daha önce delil yetersizliğinden Roj Tv'nin kapatılmamasına karar vermişlerdi.

Öte yandan, Karikatür krizi dolayısıyla İslam dünyasında sevilmeyen Rasmussen'in İslam dünyasında özür dileyeceği belirtilmişti ancak NATO sekreterliğinden yapılan açıklamada bir özürden bahsedilmiyor, bunun yerine Rasmussen'in İslam dünyasına özel bir mesaj vereceği belirtiliyor.

ABD, bizi Afganistan'a çekti

Türkiye'nin Afganistan'daki NATO temsilcisi olması ise, Amerika için bir bataklık haline gelen Afganistan'ın yükünün Türkiye'ye devredilmesi anlamına geliyor. Zaten ABD yönetimi uzun süreden beri Türkiye'yi bölgeye daha aktif biçimde çekmeye çalışarak bunu yapmaya çalışıyordu. Böylece Türkiye, aslında bir taviz koparmış olmuyor, ABD'nin bir isteğini gönüllü bir biçimde kabul ederek büyük bir riske giriyor. NATO Genel Sekreter Yardımcısının Türk olacağı ise doğru. Ancak sadece bir tane değil, çok sayıda yardımcı var ve Türkiye de bunlardan sadece biri olacak. Genel sekreterlik makamından sonraki en stratejik konum olan Genel Sekreter Vekilliği ise yine başka bir ülkeye verilecek.

Milli Gazete

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.