6 MİYON 300 BİN KİŞİ İŞSİZ!


Prof. Dr. Recep Seymen'den işsizlere kötü haber: 'İş arasanız da bulamazsınız. Açıklanan işsizlik rakamları AKP'nin Türkiye'ye çıkardığı fatura'

TÜİK'in üçer aylık dönemler itibarıyla her ay açıkladığı Hanehalkı İşgücü Anketinin, 'Ocak-Şubat-Mart 2009' dönemini kapsayan, 'Şubat' sonuçlarına göre, bir yıllık dönemde işsizlik oranı 4.2 puan, işsiz sayısı da 1 milyon 125 bin kişi arttı. Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 21.5'den yüzde 28.6'ya çıktı. 2008 yılı Şubat ayında işsizlik oranı yüzde 11,9 düzeyinde bulunuyordu. Bu dönemde iş gücüne katılım oranı ise yüzde 45,9 olarak hesaplandı.

İşsizlik oranı kentlerde yüzde 18,1, kırsal kesimde yüzde 11,9 olarak belirlendi.

İŞSİZLERE KÖTÜ HABER

HABER1.com'un sorularını cevaplayan Prof. Seymen, işsizleri uyardı: "Boşuna iş aramayın, bulamazsınız."

BU RAKAMLAR IMF POLİTİKALARININ SONUCU
Açıklanan işsizlik rakamlarını değerlendiren Prof. Dr. Recep Seymen, işsizlik rakamlarındaki artışın nedeninin uygulanan politikalardan kaynaklandığını savundu. Seymen, "Şu anda IMF ile bir anlaşma yapılmasına gerek yok. Zaten uygulanan politikalar IMF politikaları. Artan işsizlik rakamları da bu politikaların bir sonucu" şeklinde konuştu.

FİYAT İSTİKRARI POLİTİKASI İNTİHAR

Merkez Bankası'nın uyguladığı 'fiyat İstikrarı' politikasının yanlış olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Recep Seymen "Böyle bir dönemde 'fiyat istikrarı' politikası uygulamak çok büyük bir enayilik. Uygulanması gereken politika 'fiyat istikrarı' politikası değil, 'tam istihdam' politikasıdır. 'Düşük kur-yüksek faiz' politikası şu anda en son uygulanması gereken politikadır" dedi.

Faiz indirimi yetersiz
Merkez Bankası'nın dün yaptığı 0.50 puanlı faiz indiriminin de yetersiz olduğunu belirten Prof. Dr. Seymen, "Dünya genelinde faiz oranları eksi düzeylerinde. Türkiye'de faiz oranları hala çok yüksek. Türkiye'nin risk primi de söz konusu değil. Reel faiz oranları yüzde 2, nominal faiz oranları ise yüzde 8 oranında olmalı" diyor.

"HÜKÜMETİN MAKAS DEĞİŞTİRMESİ LAZIM"

Uygulanan politikalarla işsizliğin düşürülemeyeceğini söyleyen Seymen, hükümetin ekonomi politikaları konusunda 'makas değiştirmesi' gerektiğini ancak bunu yapamayacağını savundu. Prof. Dr. Recep Seymen değerlendirmelerini şu sözlerle sürdürdü: "Hükümetin şu anda IMF politikalarından vazgeçmesi mümkün değil. Çünkü iktidarını korumak için IMF ve dış desteğe ihtiyacı var. Zaten uygulanan politikalar da ekonomik gerekçelerle değil, siyasi gerekçelerle uygulanıyor. AKP'nin şu anda bu politikalarla işsizliği önlemesi de, bu politikalardan vazgeçmesi de mümkün değil. Çünkü o zaman iktidarını kaybeder."

Kemal Unakıtan bile feda edildi

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın görevden alınmasını da IMF'nin etkisine bağlayan Seymen, "Sayın bakan 'faiz dışı fazlayı çok da kafaya takmayın' dedi, koltuğundan oldu. Faiz dışı fazlayı isteyen IMF. Bu açıklamadan sonra Unakıtan'ın ipi çekildi ve yerine IMF politikaları ile birebir uyumlu çalışacak olan Mehmet Şimşek getirildi" dedi.

"İŞSİZLİKTE YÜZDE 5'TEN FAZLASI AKP'NİN İKTİDARDA KALMASININ FATURASI"

Açıklanan işsizlik rakamlarının daha da yüksek olduğunu ve TÜİK rakamlarının gerçekleri yansıtmadığını savunan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Sosyal Siyaset ve Sosyal Güvenlik Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Recep Seymen, Türkiye'de işsizlik oranının şu anda yüzde 5'in üzerinde olmaması gerektiğini söylüyor.

"Hükümet 'fiyat istikrarı' politikası uygulamak yerine 'tam istihdam' politiksı uygulasaydı şu anda işsizlik oranı yüzde 5, büyüme oranı yüzde 9, enflasyon ise yüzde 6 değil de yüzde 8 olurdu" diyen Seymen, enflasyondan bu kadar korkulmaması gerektiğini savundu. Prof. Seymen bu konudaki görüşlerini şu sözlerle dile getirdi: "Tam istihdam politikasının uygulandığı bir ekonomide doğal işsizlik oranı yüzde 5'tir. Şu anda Türkiye'de kentlerde yüzde 20'nin üzerinde bir işsizlik oranı olduğu açıklanıyor. Gerçek rakam bunun da üzerinde. Yüzde 5'lik kısmı doğal işsizlik oranıdır. Bunun üzerindeki kısım, AKP'nin iktidarda kalabilmek için uyguladığı politikaların faturasıdır. Bu insanların günahı, bu hükümetin boynundadır."

TÜSİAD'IN YARATTIĞI İSTİHDAM SADECE YÜZDE 10

TÜSİAD'ı krizi derinleştirmeye çalışmakla suçlayan Prof. Dr. Seymen, "Çünkü onlar kur riskinin altına girmek istemiyor. Dışardan düşük kurla borç alıp, içerde yüksek fazile devlete vererek tatlı para kazanmaya alıştılar. Bu yüzden bu politikanın sürmesini istiyorlar. Bununiçin de hükümetin bu politikalrı sürdürmesi için krizi daha da derinleştirmeye ve Türkiye'yi bu politikaya mahkum bırakmaya çalışıyorlar" şeklinde konuştu. Seymen, TÜSİAD'ın toplam istihdam içindeki oranının yüzde 10 olduğunu belirterek, "TÜSİAD üyesi patronların Türkiye'd eyarattığı istihdam oranı sadece yüzde 10 oranında. Geri kalan istihdamı KOBİ'ler ve küçük işletmeler yaratıyor. Ancak kriz ve uygulanan para politikaları nedeniyle bu kesimler kapılarına kilit vurmak zorunda bırakılıyor. Çünkü TÜSİAD sermayesi 'milli' değil. Yabancı sermayenin Türkiye'deki uzantısı şeklinde. TÜSİAD'cılar 240 milyar dolar dışarıya borçlandı. Ancak kendi varlıkları bile bu kadar etmiyor. Şimdi de aynı aynı düzenin sürüp gitmesi için hükümeti sıkıştırıyorlar" dedi.

Bankaların açıkladığı kâr oranlarına da değinen Prof. Dr. Recep Seymen, "Bankalar yüksek kâr açıklıyor. Çünkü bankacılık sistemi yabancı sermayeye teslim edildi. Bu ortamda bankacılık sektörünün üreticiye finansman sağlamasını bekleyemeyiz. Onlar her zaman kasalarındaki paraları en karlı alanlara yönlendirecektir. Sayın Başbakan buna tedbir almak yerine, sektör temsilcilerini fırçalıyor. Bu iş hatırla ricayla, bağırıp çağırmakla olmaz. O politikaları hükümet uygulayacak" şeklinde konuştu.

HABER1

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.