30 Mayıs 2009

(anadoluhaber) ARTIK UYANMA VAKTİ! -www.tumkitaplar.com KİTABİYAT'TA

Saygıdeğer kitap dostları,

 

TV 5  siyasi, ekonomik, güncel, aktüel içerikli, Türkiye'nin gerçeklerini objektif ve tarafsız bakış  açısı  ile ele alan, haberdar etme kaygısıyla sadece haber veren, verdiği haberleri etkin kadrosuyla yorumlayan, yaptığı programlarla Türkiye'nin  en güvenilir ulusal yayın kuruluşudur.

 

TV 5  Ailenizin  televizyonudur.

 

Türkiye'nin en çok takip edilen, her bölümünde onlarca kitap tanıtımı, söyleşi  ve Türkiye'nin en iyi kitaplarını değerlendiren, (KİTABİYAT) tüm izleyiciler tarafından  adeta sabırsızlıkla   beklenen, kitap okurların tiryakisi olduğu KİTABİYAT programı  her hafta düzenli bir şekilde yayınlamaktadır.

 

KİTABİYAT’ta bu hafta

 

-Beyan Yayınlarından Sn. Ali Kemal Temizer, Beyan yayınlarından yeni çıkan kitapları değerlendiriyor. (Üstad Eşref Edib’in, AHLAK DERSLERİ , SEVGİLİ PEYGAMBERİMİZ, İBADET DERSLERİ,  İNANÇ DERSLERİ )

 

-İz Yayıncılık tarafından eserleri yayınlanan Mevlânâ Şiblî Numânî’yi sn. Yusuf Karaca  anlatıyor.

Hz. Muhammed: Ünlü İslam bilgini İmam Şiblî Numânî'nin kaleme aldığı ve öğrencisi Süleyman en-Nedvî'nin yayına hazırladığı Siretü'n-Nebî adlı eser, Hz. Peygamber'in (s.a.v) hayatını bütün yönleriyle ortaya koymaktadır. İki cilt halinde neşredilmiş olan eserin ilk cildinin başlangıcında siyer ilmine toplu bakış, İslam öncesi Arapların kültürel ve dinî durumu gibi giriş sadedindeki meseleler ele alınmış ve akabinde Peygamberimizin doğumundan başlayarak hayatının nübüvvet öncesi ve sonrasındaki çeşitli safahatı ayrıntılarıyla işlenmiştir. Bu safhalar içinde peygamberlik görevinin başlaması, Mekke döneminde çekilen sıkıntılar, Hicret ve Bedir'den Tebük Gazvesi'ne kadar yapmak durumunda kaldığı savaşlar ele alınmıştır. Birinci cilt bu savaşların geniş bir değerlendirmesiyle son bulmaktadır. İkinci cilt ise hicretin dokuzuncu yılından itibaren yaşanan huzur ve barış dönemini konu edinmektedir. İslam'ın tebliği ve yayılması, Hudeybiye barışının siyasî sonuçları, Peygamberimize gelen çeşitli delegasyon, idarî teşkilatın inşası, şerî hükümlerin tamamlanma süreci, Veda Haccı ve Peygamberimizin beka yurduna irtihali bu meyanda işlenmektedir. İkinci cildin, eseri tamamlayıcı son bölümü Hz. Peygamber'in hayat tarzı, edeb ve ahlakı, şemâili, kişiliği, ibadet uygulamaları, aile hayatı konularını ele almakta ve böylece bir "siret"ten beklenen muhteva tamamlanmış olmaktadır. Son Peygamber Hz. Muhammed adıyla okuyucuya iki cilt bir arada sunulan Türkçe neşrin en başta gelen özelliklerinden biri kitabın Urduca aslından tercüme edilmiş olmasıdır. Bunun yanı sıra eser tahriç ve redaksiyon işlemlerinden geçirilerek okuyucuya sağlıklı bir istifade imkanı hazırlanmaya çalışılmıştır.

Şibli Numânî: Mevlânâ Şibli Numânî, Aligarh eğitim ve öğretim hareketinin önde gelen bilginlerindendir. 1857’de Hindistan’ın Kuzey’inde A’zamgarh’a bağlı Bindul’da doğdu. Tahsil hayatının ilk dönemlerinde Hanefi fıkhı okudu. Daha sonra Arap, Fars ve Urdu dilleri ve edebiyatı ile İslam tarihi alanlarında uzmanlaştı. 1882’de Aligarh’a yaptığı ilk ziyaret ilmî kariyerindeki dönüm noktasını teşkil eder. Burada Sir Seyyid Ahmed Han ve ünlü felsefe profesörü Dr. Thomas Arnold’un çalışmalarından etkilenerek Batı edebiyatı eleştirilerine yöneldi. Seyyid Ahmed Han’ın delaletiyle bu üniversitenin Arapça ve Farsça okutmanı olarak tayin edildi. 1898’de Seyyid’in vefatı ardından Aligarh’tan ayrıldı. Seyahatlara çıktı. Mısır ve Türkiye’ye yaptığı seyahatın izlenimlerini Sefernâme-i Mısr u Rûm u Şâm adlı Urduca eserinde yansıttı. 1914’te A’zamgarh’ta vefat etti. Şiblî, hakkında yapılan ciddi bir araştırmada “çağınının en çarpıcı şahsiyetlerinden biri” olarak nitelenmiştir. Yazmayı planladığı, başlayıp bitiremediği bir çok eser arasında en dikkat çekici olan projesi Batı ve Doğu yöntemlerini kullanarak bir İslam Tarihi Ansiklopedisi hazırlamak olmuştur.

Başlıca eserleri şunlardır:

el-Me’mûn (1887)
Siretü’n-Nu’mân (1892)
el-Fârûk (1899)
el-Gazâlî (1902)
Sevânih-i Rûmî (1901)
Sîretü’n-Nebî (1916; Türkçeye çevirileri: çev. Ömer Rıza Doğrul, “Asr-ı Saâdet Külliyatı” içinde I-II. Ciltler, İstanbul, 1928); “Son Peygamber Hz. Muhammed”, çev. Yusuf Karaca, İstanbul: İz Yayıncılık, 2003)
Şi’ru’l-Acem (V cilt, 1908-1918)

-Kaknüs Yayınlarından  sn. Muhammed Çiftçi Kritovulos’un İSTANBUL'UN FETHİ ve Gustave Schlumberger’in İSTANBUL DÜŞTÜ, BEN HALA HAYATTA MIYIM? Adlı eserlerini değerlendiriyor.

 

-Ark Kitaplarından Sn. Hasan Kurt, Dr. Hüdâ Derviş’in, Yeni Belgeler ışığında Türkiye’de dönme yahudi gerçeğini anlatıyor.

 

 Yeni Belgeler ışığında Türkiye’de dönme yahudi gerçeği: Çeşitli İslâm ülkelerindeki yahudi topluluklarının tarihi, objektif-ilmî araştırmadan yeterince nasibini almamıştır. Dr. Derviş’in sunduğu “Türkiye’de Dönme Yahudi Gerçeği” isimli araştırmasının önemi buradan geçmektedir. “Osmanlı Devletinde Dönme Yahudi Gerçeği” de diyebileceğimiz bu eser, objektiflik ve ilmîlik vasfını taşımaktadır. Osmanlı devleti ki, İslâm dünyasını koruyan ve çeşitli dünya güçlerine karşı İslâm’ı temsil eden dünya çapındaki son kuvvet idi.

Özellikle yükselişe geçen Avrupa güçleri karşısındaki son büyük İslâm gücü idi.

Türkiyat araştırmaları uzmanı Dr. Derviş’in bu araştırmada ortaya attığı soru dönme yahudilerin kimliği ile ilgilidir. Dönmeler yahudi midir, müslüman mıdır? Dönme yahudile­rin kişisel özellikleri çifte kültürlü topluluklar için ikincil bir kimlik tarzında her iki dinden örnekler taşımaktadır. Dönme topluluğunun özellikleri, tarihî kökleri ve gerçek yüzü nedir?

Hacmi küçük, fakat ulaştığı sonuç ve bilgiler itibarıyla değeri büyük olan bu eseri okumanızı hararetle tavsiye ediyoruz

 

-Tarih Düşünce Yayınlarından Sn. M.Fatih Can, Ahmet Sırrı Arvas’in Mucebince amel oluna hikaye tadında Osmanlı anlatıyor.

 

Mucebince amel oluna hikaye tadında Osmanlı: Koca koca ciltler arasında kaybolan kitap kurtlarından kaç tane kaldı? Nerede o kesekağıdını bile itina ile açıp satır satır okuyan meraklılar? Bırakın ciddi eserleri, edebi metinleri, kıymetli tercümelere rengarenk ansiklopedilere bile bakılmıyor. Şairine uykusuz geceler geçirten şiir kitapları kartvizit gibi imzalanıyor, eşe dosta bedava dağıtılıyor. Vaktimiz çok kıymetli ya, romanların önce son sayfasına bakıyor, finali öğrenip kitabı katlıyoruz.

Lakin... Lakin insanımız hikaye okumaktan, hikaye dinlemekten hoşlanıyor. Hikaye tadında fizik, hikaye tadında kimya anlatabilmek mümkün mü? Evet, ama tarihe bir başka yakışıyor.

 

-Truva Yayınları tarafından sn. Hüseyin Movit, Dursun Yıldız’ın GAP - Bölgede Ekonomik Stratejik ve Siyasal Gelişmeler adlı kitabını anlatıyor.

GAP - Bölgede Ekonomik Stratejik ve Siyasal Gelişmeler: Geçmişi 1930’lu yıllardaki Keban Projesi çalışmalarına kadar uzanan bu dünya projesi, 1989 yılında entegre kalkınma projesine dönüştürülüyor ve 2005 yılında bitirilmesi öngörülüyordu. Bugüne kadar GAP kapsamındaki birçok projeye başlanmış ve bazıları tamamlanmış olmasına rağmen, GAP’ta bütünsel olarak istenilen ilerleme gerçekleştirilememiştir. GAP, üzerinde büyük küresel planların yapıldığı çok stratejik bir coğrafyada yer alan ve bu coğrafya kadar stratejik önem taşıyan bir projedir. GAP özellikle Ortadoğu’daki su sıkıntısı nedeniyle hem bölgesel hem de uluslararası alanda hassas bir proje olarak görülmektedir.
Projenin uzaması ise, bölgedeki hızlı siyasi gelişmelerden olumsuz olarak etkilenme olasılığını arttırmaktadır.
Tüm bu koşullar nedeniyle, GAP bölgeye yönelik stratejik plan ve siyasal gelişmelerden etkilenmekte midir? GAP’tan istenilen sonuçlar elde edilebilecek midir? GAP’ın tamamlanma süresinin uzamasının nedenleri ve sonuçları ne olacaktır. Bu soruların yanıtları büyük önem taşımaktadır.

 

 

Ayrıca

-www.tumkitaplar.com’dan Sn Maruf Çetin, ‘İnternet üzerinden kitap satış sistemini ve internetin geleceğini anlatmaya devam  ediyor.

 

-Yeditepe Yayınları tarafından yayınlanan İlyas Kamalov’un

Putin Dönemi Rus Dış Politikası-Moskova'nın Rövanşı adlı eserini izleyebilirsiniz

 

Putin Dönemi Rus Dış Politikası - Moskova'nın Rövanşı

Renkli Devrimler ve Yeni "Soğuk Savaş"
Rusya´nın "Süper Güç Hayali"
Rusya ile ABD Arasındaki Mücadele Alanları
Putin İle Değişen Rusya´nın Orta Asya Politikası
Günümüz Rusya´sının Balkanlar´daki Varlığı
Rus-Türk İlişkilerine Tarihî Bakış
İran´ın Nükleer Programı ve Rusya´nın Tutumu
Rusya, Orta Doğu´ya Geri Döndü mü?
Rusya-İsrail İlişkileri
Rusya-Çin İlişkleri
Rus Ortodoks Kilisesi ile Vatikan Arasındaki İlişkiler
Rus Ortodoks Kilisesi´nin Misyonu

Vladimir Putin, Rusya´yı bir kez daha parçalanmaktan kurtarmıştır. Putin´in ülke içindeki birçok sorunu çözmesi, ekonomisini düzelterek dış borçlarını kapatması ve enerji kaynaklarını da ustaca kullanması gibi faktörler Rusya´nın bağımsız bir dış politika izlemesini sağlamaktadır. Putin´in "Rusya´nın uluslar arası arenadaki rolünü artırma" amacına da artık kısmen ulaştığını söyleyebiliriz. Nitekim, Rusya sözü dinlenen ve uluslar arası sorunların çözümünde aktif rol oynayan bir ülke haline gelmiştir. Bu kitapta yer alan makaleler de Yeltsin´in Rusya´sı ile Putin´in Rusya´sı arasındaki dağlar kadar farkı net bir şekilde ortaya koymaktadır. ...

 

-Biyografi net yayınları tarafından yayınlanan sn. Mahmut Çetin”in Aydın Yabancılaşmasını izleyebilirsiniz.

 

-Gündoğan yayınları tarafından yayınlanan Türkiye’nin Paylaşılması Hakkında 100 proje adlı eseri izleyebilirsiniz.

 

KİTABİYAT programını, her cumartesi saat 15.30 ve çarşamba saat 18.00 da izleyicileri ile  buluşuyor.

 

KİTABİYAT programı kitapları en  etkili  ve  en doğru olarak seyirciye ulaştıran bir bilgeliktedir.

 

KİTABİYAT programı, sizinle Türk yayın   dünyasını  kucaklamaktan  ve sizinle birlikte Türkiye'nin kültürel kalkınmasında  el birliği yapmaktan memnun olmaktadır.

 

KİTABİYAT programının yayın dünyasına   getirmiş olduğu sağlıklı  yeni soluk, tüm kitap okurları tarafından  memnuniyetle  karşılanmaktadır.

 

KİTABİYAT insanlığın okuma ve bilme serüveni….

 

Saygılarımızla

 

Mahmut Çetin- Eren Gündoğan

KİTABİYAT programı yapımcıları

 

NOT:   a) TV 5’i, KUMANDANIZIN 5. SIRASINA KAYDETMEYİ UNUTMAYIN

            b) TV 5’i canlı olarak  www.tv5.com.tr den de izleyebilirsiniz.

Haberleşme adresimiz;

 

TV 5 KİTABİYAT programı

İnönü Mah. Muhammer Aksoy Cad. Milsan Tesisleri Sefaköy/Küçükçekmece / İSTANBUL

Tel. 0212 519 96 91 – 0 535 542 27 07  www.kitabiyat.net

e-mail. 

kitabiyat@tv5.com.tr

kitabiyat@kitapdergisi.net

 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.